IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
青,你有冇用google嫁? 陣西味飄出黎啦,仲問?
回上面巴打開於ibank
我做過半年ibank垃圾非IT工
對於我而家搵IT工都好有用
基本上有Ibank係CV證明到你唔係一個on9仔同英文ok

上去見agent真心浪費時間
你想知佢有冇工比你?
約佢去你公司附近coffee shop講
如果佢真心有工係手你又適合
agent狗一定仆倒去
而且 1st tier ibank 做乜垃圾IT位都會比你份current人工高
的確係
不過好難掂到d 新tech
反而會掂到佢地d proprietary 野
睇邊間啦
ibank推新tech推得幾落力
一定好過commercial bank
但有d工時真係
廳日可能比人炒,頭先走人,隔離位唔比我走,我屌左佢老母,之後照走。
JPM CS BOA都有好多python位
又可以再搵工
講開新tech
其實離不開1. 方便的 environment 同 2. 速度 同 3. ai

docker, vue.js, aws 果D 係第一類
spark, GPU computing 果D係第二類
第三類 香港冇

你入ibank 就算唔用新野 都一定係快野
咁都要做到個D位先得
個人覺得environment類既野會被時間淘汰,反而寫得一手快code仲有用
Agger, ibank入core java, high performance, multithreading 呢類野
Spring呢d太過簡單易用,搞到d user變哂低智商。
你學js framework, 做既野都係差唔多,最多係個developer舒服左

相反解決一個千萬行Data級數既problem,就真係能力上做唔做到同經驗既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞