IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
但Singleton = Same instance,如果每次都新就唔係Singleton
屌,收工都仲講tech, 睇到好眼瞓,btw, singletion static 值得討論咁耐?
native app 還可以
web server 唔得啦
你login 完,記低左你user object
你個Fd 入個網,會拎到你個user object
假偽毒IT狗發現

無追半日成個po technical左咁多
係Singleton
你入去web 度拎野生一個object
以後你用呢一個object做野
Server 見到你有呢個object做野
唔會幫你閱後即焚
http://www.waitingforcode.com/spring-framework/singleton-and-prototype-beans-in-spring-framework/read

睇完又唔可以話i-vtex巴有問題
其實係用code開application嘅instance再行

謎底已經解開, 但我冇打過機就要瞓, 聽日返工啦IT狗
http://www.waitingforcode.com/spring-framework/singleton-and-prototype-beans-in-spring-framework/read

睇完又唔可以話i-vtec巴有問題
其實係用code開application嘅instance再行

謎底已經解開, 但我冇打過機就要瞓, 聽日返工啦IT狗
有啲奸茅
唔係隻隻Framework都會咁create application instance
尤其是.net core真係有真正用法嘅Singleton同Scope
唔會 C# 啲string immutable
你地做IT耐左,理解差左
Singleton design來 概念來
你要朱晨麗做你女友, 系統比你
你要朱智賢做你女友, 系統比你
朱晨麗,朱智賢做左你條女

連登仔就冇行啦再問系統要條女
比左張曦雯佢

上面出現左兩種Singleton
屌你個T巴溝女溝到傻左
佢將個program改到,要朱晨麗做你女友
系統係接到你要求, 但output左小儀比你
以我認識 Singleton 得一種,就係第一次Class init會起一個Instance,而永遠都會用嗰一個。

Singleton class 同 Static object 嘅分別就係:

Custom singleton 係 class,可以 extend, override etc
我覺得係
T巴要朱晨麗做女友, 佢用個閃卡Manager幫手Save低啲閃卡
佢再要朱智賢做女友, 佢又繼續用個閃卡Manager增加啲閃卡

於是有一日, T巴同我地係朋友, 想Share閃卡畀我地, 佢要由閃卡Manager拎返晒啲閃卡出嚟
但呢個static list都做到
我都覺得係呢種, 多個一個instance理論上就唔係學術上嘅singleton, 雖然名改乜都得

但如果話可以由application叫多唔同application嘅instance再每個instance行singleton我覺得佢做唔到真正意義嘅singleton
Change of scope 其實係偷換概念
Singleton 梗係講同一個Application架啦
係ga, 所以都要睇佢入去嘅方便有冇必要行singleton
所以啲人先分唔到singleton同static

應該話佢都係嚮Creation嘅時候使唔使要一啲只有singleton先有嘅特性
簡單嚟講,有啲Game一次只可以開一隻,就已經係Singleton,如果你話部機開好多VM再每個VM開隻Game,咁佢唔通就唔再係Singletone?
但事實喺好多方面,特別係一啲常見嘅情況,兩樣嘢都冇分別。
singleton = 你考試果陣有你自己份卷
你有你做,我有我做
我唔可以搞你份卷

static = modal answer, 派卷全世界睇到答案
你同我都唔可以改modal answer

一個係模式, 一個已知已成事實既野
T巴傻Q左,咁都可以混亂

所以兩種都用得, 其實都係想要個效果
唔一定關Thread事
Single Thread都用到Singleton個好處

但而家主要真係見到一定要用Singleton嘅真係.net core個service, 因為用咗Interface 但static class暫時冇
點解可以吹IT吹到禁耐 好毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞