IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
死毒L
係囉

你用 jQuery 做 web development 做 WordPress
你直接 raw SQL 連 Database
用 Java 6 都冇人理架啦係咪

最多用多啲 manday
平時多幾單 support 啫
都係得啲老屎忽係到 main 架啫

書到用時方恨少
毒L都有人權
召集毒撚傾下query enhancement, 點樣可以令d request 快多幾微秒
唔識呀
快啲講多啲
一齊互相傷害啊

但係singleton黎講
其實你嚴格遵守封裝同抽象 咁songleton只係廢話
並唔係新唔新野既問題
你要query啲咩

利申 specialize in hamming distance range query
Singleton 只係基於封裝抽象嘅其中一種形式/概念/設計
就係 Singleton 只不過係老生常談嘅嘢
好應該只係當食生菜咁易
唔洗突登用
所以我唔明你做咩要串人唔用新野
係串佢為用而用囉其實
同埋 wfc 呢樣野
咪討論火星文啦
岩岩追完post, 冇得加入討論singleton 同static 表示興奮
不過我捻大部份人都係為用唔用, 點解要用singleton做state change wfc
*為用而用
係囉

你用 jQuery 做 web development 做 WordPress
你直接 raw SQL 連 Database
用 Java 6 都冇人理架啦係咪

最多用多啲 manday
平時多幾單 support 啫
都係得啲老屎忽係到 main 架啫

書到用時方恨少
但係singleton黎講
其實你嚴格遵守封裝同抽象 咁songleton只係廢話
並唔係新唔新野既問題

其實所有design pattern都係ga啦
講有冇用到個design pattern都係好怪
不過又真係可以探討返existing implement同design pattern差咗啲咩同埋有咩好處

都係exp嚟
所以話design pattern只係理論而唔使討論我又覺得有啲太早
至少我覺得分別真係重要
我以為傾singleton我已經夠tech, 仲要出埋"封裝""抽象", 我真係投降
巴打做Research ? 你呢D字係paper先會見到
其實可唔可以用返英文term
中文我完全睇唔明
佢由做research走咗去做trading 搵大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞