IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
一份工做technician 主要做internal system仲要on site 人工16K 13個月+year bonus
另一份工做network 但係人工得15K 冇bonus 咩都冇

簡錢定簡想做好啊
15,6k咁叫高?
垃圾support狗係咁上下
前一份剛剛grad咩都唔識做左傻仔比人壓
講咁多 人工呢
之前咪貼咗8k
宜家梗係逢彈買熊買put,仲買5號仔收息做乜9.年尾果陣,我入翻qq,2318唔好
當班business 佬,it高層唔識野ga時間,下面suggest呢d冇意思。
真毒(我)再次被手巴迫害
渣x wo, 咩野startup?
齊齊等指點
FG 非IT major, Solutions Sales assistant 14k底+4k commission, 12個月糧,10AL,其實是咪麻麻
身邊d fd全部是鳩但一份工都高人工過我,
但係過多半年坐正就可以自己跑數同埋上司好好人乜都教又會射客過黎...
好爭札轉唔轉行好
咁去馬,k8s呢d好野黎。
得10al咁少
得14k
一邊做一邊搵lor
半年後等多好job先再睇定d
你偽就偽啦
因為個上司半年前已經approach我等我grad, 我本身叫18-20,個hr禁到我14,果陣唔知係咪無撚訓醒,又以為team target好易meet, 加埋comission都有18... 點知做落,忙果陣做撚到零晨2點都仲砌緊proposal, 有次成半個月都係咁.... 依家仲要應該meet唔到target出得一半commission...
同同事傾過原來個個都知依間公司係普遍underpay, 不過多野學同埋好多機會,想自己起條新team又得,搞新line發展新野又得, 好多人都係入黎學完野就走,所以流失率都好快
依家就過probation, 都幾撚肯定如果我叫+到18k應該唔肯,諗緊如果+到16k捱多陣儲經驗再跳出去,定係搵新工直接走算
點解香港個個人都有一種心態黎學野=可以比少d糧
邊到返工?重有冇請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞