IT界討論區(40) 放咗工吹咩IT呀, 我想打機呀

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
大概你講緊係 JavaScript Front-end 嘅嘢?
要比較,都係搵 DOM 同 SAX 啦嘛?

要講 front-end 轉嚟轉去
起碼都用 HTML DOM 操作(直接用 DOM API)同 shadow DOM 嚟比較啦吓話
我見到design有問題 我會直接講有咩原則(封裝同抽象)無跟足 唔會撻個無聊term出黎 模糊討論焦點
尤其係要討論差左啲咩個時 呢啲term豪無助益

例子
A:你個class封得唔好喎清 access左global野
B:

C:你唔撚singleton喎
D:噏咩鳩?個object instance咪得個一千零一個囉
C:屌你放去global var到
D:挑咁你講咩singleton

所以我唔會噏啲so call design pattern term
我都想做 但老闆話無錢做research
Encapsulation
Abstraction

我記得點串係因為老闆當年個quiz要寫oop既四要點 而且要串啱
唔差左串埋繼承同多型
無睇過jquery同react、vue、angular嘅分別?
如果可以降低溝通成本我會用
Inheritance
Polymorphism
好撚毒
唔怪得宜家d公司唔帶隻曲狗見客
我明
但design pattern本身都係一種solution
所以如果跟足又唔會話乜都唔討論得嘅

所以我琴晚先問究竟傾緊乜

係跟足singleton pattern implement再用multi thread會出現咩問題

定就咁singleton pattern

定其他framework implement出嚟嘅singleton嘅環境
睇唔到singleton呢個case可以點降低溝通成本
因為你講singleton錯左 可能係好多原因 例如唔小心開多左個 或者唔小心destruct左又construct
最後都係要講返細節錯咩
Angular 新個 render engine 都識啦

data driven 係 paradigm 可以同佢比較而最近又流行嘅可以係 event driven 或者 functional
尋晚訓左 唔知做咩鳩 所以我今朝追po之後都唔傾static
咁你應該明點解我會講dom操作同數據驅動,因為我哋以前係用jquery去手動操作dom去render個view,而家vue嗰類係利用數據驅動同改動去render個view
你個名串緊我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞