移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
要,無人可以直接攞國籍。結婚後可以sponsor你但係要證明你哋會真係移居加拿大

PR之後已經可以sponsor父母,不過要3年嘅交稅記錄
5年內住3年以上,加入紙後排隊到完成好似要10個月至1年
5年住3年無問題,但想請問下呢段時間我住係加拿大時嘅Visa 係乜? 有無得揾嘢做?
感激
你老婆入紙你移民嘅申請如果批准咗,領事館就會畀移民visa你,
咁你用呢個visa入境加拿大就變成landed immigrant (i.e. PR),
然後用呢個移民visa landed record去申請Social Insurance Number(SIN),就可以即刻搵嘢做。

不過如果你想申請welfare呢啲福利呢,你老婆就可能會畀人告,因為佢申請你移民嗰時,
係要擔保你十年在加拿大生活唔問政府攞救濟㗎。
你啱,不過加西冬天冇咁凍,啱退休老人嘛,老人家頂唔順零下廿度㗎,
除非一到十二月就返香港住,復活節後先返加拿大啦,又或者冬天三個月唔出街。
CEC同FSW 個計分方法係一樣,亦都係排同一條隊。唔同嘅係cec唔洗證明有流動現金。
但係我見到係唔同計分方法, CEC 唔夠分, FSW 就夠
點唔同法?有冇計埋1年連續工作?照計應該一樣,不過無1年本地工作就唔符合cec最低要求
CEC 滿分1200分, 四百幾分就得
FSW 滿分100分, 67 分得

咁都一樣?
fsw要過左67分嗰關,跟住再排CRS 1200 分。兩關過晒先有得繼續。
Plan緊同男朋友下年申請
我地唔打算結婚住,暫時想儲多啲錢遲啲買樓用
但我地共同既住址證明暫時得聯名戶口statement
有冇巴絲打知咁樣夠唔夠?
水電煤個啲都係屋企人名,唔夠的話仲有啲咩可以用黎證明我地同居?
其實加拿大有咩好?如vancouver
vancouver算係難入
Vancouver 唔洗做野或者有人包住就好正。要做野(尤其打工)嘅就明點解呢度叫艱難大
有熟的朋友也講,如果在Canada 要挨,查實同hk差唔多,可能你要更慳。買樓的話,查實 相對當地收入來說也是很遙遠的事。
加上現在那邊 香港人也是少眾、大陸人才是哪邊的人多者, 分分鐘你出出入入都要講普通話 而且佢哋嘅身家多利好多倍 亦都未必睇得起你。 白人嘅圈子當然唔會擺明歧視你啦 但係暗地裏有好多選擇 佢哋根本唔預華人一份
唔係話移民加拿大唔好 不過要有幾好其實真係視乎你點睇
出年起行去Manitoba學飛拎牌再透過省提名移民
真係咁易攞到牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞