移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
yes,要起碼兩年既course
有啲道理
想呀 我見廚師 好多個省都on list
你真識食
唔貴地段你都唔揀
再貴d既有hampstead heath
你有無睇陶才子有篇講中國人住kensington俾隔離鄰舍杯走
0個d地方posh到唔係有錢就住得
得閒路過飲下茶好喇

就算你有米都唔等於你買到心頭好
當地法律要賣家起碼有層樓住先spare到個單位/地你買
咁做係防止炒賣同保障人人有屋住
就算有盤都唔會俾你walk in買一個單位
你夠唔夠中東/俄羅斯油王成條街係咁掃
Prick! stick your arse in Hong Kong
印度佬0個度你諗下
分哂4個等級,個姓氏地位低就成世同下十代都係cheap
男既都仲好,女既郁d就俾人姦
香港起碼得公屋,居屋同私樓仔女分已經算好,港女兜巴星番人都仲好

交通,人地印度搭火車成個蜘蛛俠咁痴車坐,我地火車逼多個人都嫌辛苦

試諗下邊度既人要離開既決心大d
我成日都講, 嗰邊so called 中產都係annual income 100k CAD, 減埋稅得嗰一個月5-6k 落到袋, 而家exchange rate 又低, 佢地返黎一定覺得貴

我地去到就覺得爽, 咩都抵抵抵
畢業就拎到passport?
畢業就拎到passport?
要有job offer
唔得
一定要請番一定數目既本地人(手持bc)
物業0個度點解知係因為有朋友響當地掃舊物業,另一位0岩0岩移民
迫死文科JJ
係住有d貴 (我租緊,遲d先買,亦depends邊個市)
出街食到高級排房都係C$40頂盡,係開酒會貴d
平時C$10越南粉又得,C$8煲仔飯又得,香港五六十蚊除咗茶記同街邊檔重可以點?加上呢到人好少出街食,多數自己買餸煮
起碼我年頭返港時係咁,有d咩我miss咗請賜教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞