移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
零下十幾度絕對有可能?
你真係睇太少加拿大嘅冬天
零下40度都試過呀!!!
咁講真,艱難大冬天唔出街喺室內有暖氣,絕對係暖過香港!
香港冬天室內無暖氣,真係好撚凍!
Lm
搖控暖定部車

有時個問題唔係凍,而係大雪出唔到車,同埋唔係所有人對揸車都咁有信心...而且冬天太長對心理健康係有影響 (五點放工,4點幾就天黑,第二日9點幾天光

不過真係我d鼻敏感一來咗之後就無晒事,鐘意寧靜嘅話同香港無得比。有好有唔好,自己覺得適合就得。

呢d住得舒服嘅大城市已經開始貴到唔起啦,d人越搬越遠
咪撚再移過黎啦屌
我聽講alberta啲人真係會remote warm車,佢哋冬天成零下廿幾三十度!

你講得啱,落大雪揸車真係好危險,會跣呔,又會睇唔到路,
如果有意外架車壞咗就分分鐘凍死添!

不過鼻敏感呢樣嘢就好難講,冇錯初時好多人都會好返,
但係有啲人住夠七八年就會有花粉症,所以真係睇你運數。

其實我覺得艱難大啲屋,除咗80年代中畀香港移民炒高幾年之後,
由90年代初開始不境氣之後,本來一路都係一潭死水,平穩發展。
直至班大陸有錢蝗90年代尾開始入侵後,先將啲屋炒到天價!
呢到係夜晚架車插電暖住部偈,我自己再另外加多個電池heater,唔係冬天朝早太凍會撻唔倒(-30C以下)所以呢到d車全部有個插頭係車頭(我最初都唔知咩黎 )臨開車前再用remote暖定個車箱。

樓價的確係緊5年到開始痴線,不過係BC coastal 同Toronto 姐,好多地方其實仲係幾平。同埋大陸人係一個因素,但好多數據都指出買貴d樓既好多係本地人(最低做到5%首期好吸引架)
喺toronto嗰邊,我以前唔覺好多人用remote warm車,可能以前技術問題啦,
依家係咪多人用remote warm呢?咁我就唔知,遲啲有機會問下重係嗰度啲人先。

至於樓價問題,我覺都係支那蝗帶頭扯高咗啲樓價,咁當然08年金融海嘯後,
美國佬玩量化寬鬆,大印銀紙,令到有型資產標升,亦都係一個重要因數。
如果有公司 internal transfer offer, noc B, 就已經夠分?

利申 無加拿大讀書或公作經驗
我以前都住過大多倫多,係小d人用remote start,插車應該係草原省份先有。我諗依家d靚車好多都有啦

依家去Vancouver 係有d on9 生活費又貴過人,人工又低過人。toronto起碼有d高質工吖。
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp

唔一定夠,自己計

internal transfer 係比你工作簽證而唔洗LMIA,份工本身唔一定有分加,不過有本地工作經驗分同可以用CEC stream

http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=697&top=29
攪緊PNP
擔保你唔洗諗﹐你計一計就知依條線唔會夠分。
上個月PNP 個min 好似500
今個月702
一份工打6個月已經500
你靠朋友應該得一百幾十﹐除非你拎住個phd 又係道讀過書咁﹐否則一定過唔到。
北邊個幾territory 同Atlantic province 最易。
其實加拿大移民反而唔想要專業人士﹐除非你係係加拿大讀返黎既專業or medical related.
佢地收最多係農夫
入門要求坦白講無咩﹐最易係班張work permit 再種返1年野﹐自自然然就有路入。
唔插block heater 係真係可能撻唔著架
個次負30唔記得插﹐撻唔到jump start 又唔得﹐call 左roadaide assistance ﹐佢第一句就話︰你無插﹐我睇你今日都著唔到架拿。
利申︰mb 撚
我試過連續兩個星期都賴嘢
跟住把幾火成舊電換咗,凍起上嚟唔係人咁品

我fd話分享都無咩用
因為到到都落哂閘, 比你移到果d區都係排華人排得好勁果d
女友係加籍,出年就結婚。
係唔係佢做我sponsor入籍就得,唔洗坐移民監?
到我做埋citizen係唔係又可以sponsor自己媽咪咁?
呢位手足想唔想出黎睇下波反脆?
冇錯,不過移民官會面試你。
準備多d文件,例如:同你未來老婆的合照,最好就從一開始拍拖到結婚都有。結婚文件啊,情信,等等。
總之要證明你同佢的關係密切,而且延續了好幾年,絕非假結婚。

祝巴打一切順利。
你依個係 skilled immigrant, 仲有個 skilled worker.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞