移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
加拿大有咩咁吸引
女朋友個到出世有passport 我移民過去係咪好易
thx
轉個方法。
阿姨開公司或者搵人介紹份工比我。
用技術移民方式,有冇機會?
其實係cut左一步到位拎PR
而家咪轉好似好其他省PNP 咁, 先拎work visa, 住夠做夠生意 先比個PR你
咁樣被audit好難過.....你叫佢搬去d有分加既省, PNP加分就得.
100萬HKD果條片就係講緊PEI
不過而家冇得直接拎PR了~

quebec要net worth $200萬 CAD, 唔係等於要你扔200萬CAD 出黎
實際係要你扔3X萬CAD 出黎 (貸款連手續費)

不過Quebec你真係排埋我果份, 有quota都比哂大陸佬啦, 除非你識法文
多謝巴打既解答。
講多少少我自己個情況先,我宜家就系香港讀緊大學,個人而言一早就想離開香港。不過屋企人就唔會走,得我一個會走。
婆婆同埋大阿姨就在加拿大定居咗好耐,都有地方住。之前過去美加交流,都覺得好適合自己,所以就唸緊移民。
既然唔可以靠依親移民,那麼就唯有技術移民啦,投資移民就肯定唔夠錢。
所以都唸緊辦法,希望大家比d意見。
讀邊科?有咩工作經驗?
讀中文,可能考埋教育文憑。
普通話水平測試有二甲,IELTS未考,應該會有6.5 or 7。
工作經驗無太多,幫人補習就有。打算讀埋reach master做lecturer。
如果可以,想去加拿大教中文。
除左支那, 無地方可以去.
世上無難事,只怕有心人。

人往高處並不可恥。
有錢就過去加拿大讀master
冇錢就轉行啦

不過就算係個邊讀master你都要考慮下有冇工作機會
世上無難事, 鳩up就得
自己開學校教中文唔知有無得做?
我見好多華人家長會帶d小朋友讀中文學校
有唸過,會好好考慮。
thx巴打
你去過美加邊度,同住左幾耐?我聽過好多人旅行心態嚟過玩,話好鐘意以為係天堂。跟住住落,過埋冬天之後頂唔順
唔同城市差別可以好大
就分享下經驗
無論如何,如果你鍾意或者習慣了熱鬧同埋便捷的生活,你唔洗走啦,香港已經好適合你。如果你係內向d,鍾意寧靜而平淡的生活,移民外國或者會係一個好選擇。

我去過美國做交換生,順便去埋我加拿大阿姨度玩一陣,前後大概半年。

住方面,其實我都住過幾個地方。大城市同埋小鎮都住過,大城市如:紐約同華盛頓其實同香港差不多,只不過人少d。不過因為佢地個城市真係大,而且冇香港特有的不可發展郊野公園,所以可發展的區域廣闊好多。因此你住市中心同埋近郊真係好大分別,相反香港無論去哪都好多人,真係好煩好煩。
住小鎮就好寧靜,不過有時真係悶,而且你冇車會好唔方便。你去個超市都要揸車,你返工都最好有部車,會節省好多時間。
佢地個居住環境一定好過香港好多,冇得比較個人建議住大城市近郊或附近的小鎮,考埋個車牌就更好。

環境方面,美加的環境都不錯,就算在大城市,空氣質素都比香港好。如果你有鼻敏感,有皮膚敏感好似我一樣,你去到那邊有機會不藥而癒。我人生中第一次用兩個鼻孔呼吸(你有鼻敏感你就會明)就是在美國的小鎮。在美加的半年,我鼻敏感同皮膚敏感冇發作過,自己都冇病過。

外國的冬天我冇機會經驗,不過我阿姨話,其實每家每戶基本上都有暖氣,商場有暖氣,車裡也有,問題其實不大。而且你唔好住加拿大北邊,住南邊如多倫多,其實平均氣溫都係攝氏20度。

消費方面,只要不要經常出外用餐,基本上消費不會太大。買車算平,汽油平,住屋平,衫去outlet買好平。基本上冇咩大問題。
平均氣溫都係攝氏20度?你講入秋九月嗰時?
冬天多倫多係差唔多日日零下十幾度呀!
有時去到零下廿度,都重未計wind chill
講詳細少少
小弟到埗的五月到十月的平均溫度都有20度或以上。
冬天應該會凍好多,零下十幾度絕對有可能,加上風寒效應,體感溫度真係會好凍。
不過加拿大大多數住宅和商店都有暖氣供應,車輛內應該都有暖氣。只要留在室內,問題絕對唔大(我婆婆72歲都冇話凍)。
轉個角度看,其實加拿大真係四季分明。
架車係有暖氣,不過如果架車擺喺室外,由零下十幾度加熱到室溫,點快都要五六分鐘,
就係呢段時間凍到攞你命囉。
之前係winnipeg住冬天雲零下三十幾咪又你係咁過
室內有暖氣跟本冇咩分別
比起香港愈來愈擁擠 垃圾高官愈來愈亂黎
呢少少野算得係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞