移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
無,要靠自己,除非你姨媽係家族中唯一一個國民,而你係佢唯一一個可以俾佢sponsor嘅家族成員

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/family-sponsorship/other-relatives/who-you-can-sponsor.html

樓上好似有專家,有錯請賜教,我都想知我有冇理解錯
早十年前啲野就貴過香港
早半年過去一轉,買支蠔油仲平過香港
WH博做夠一年有加拿大工作經驗 定係 係香港讀多個postgrad既diploma好

前者
可以親身係加拿大做野
d分加得多d
有機會僱主會擔保 有job offer

但係好難計準時間岩岩好做夠一年
如果到時老細唔肯sponsor就好似浪費左一年

後者
好似穩陣d 自己計過如果有多個post grad diploma應該夠分
唔想讀master 但係唔知d diploma人地承唔承認

利申 25歲 兩年經驗既IT狗
冇錢

唉好迷茫 越睇得多就越灰
LMIA又講到冇可能拎到
BCPNP又好似遙不可及咁

睇到佢地好似真係好缺IT人 希望有機會啦
我唔是IT狗但年資同你好似
我覺得一定係係個到做野最著數最易留得低
一係個到讀master畢業後2年內拎居留權個條路
係香港讀真係幫助唔大
我求期上個job bank睇
人地junior d post已經高人工過香港既中層

睇左幾篇新聞同埋佢地自己immigration dept既新聞稿,都講到好唔夠IT人,因為有好多去左美國發展。BCPNP直頭有個係for technical stream

講到好想吸收immigrant黎做IT,但係LMIA又好難拎到(BCPNP唔洗拎LMIA,只要有offer就可以)

心大心細,唔知自己想行邊條路
又想WHV,又驚人地唔sponsor我
其實諗咁多做乜
巴打做邊行 同路人可以傾下大家既諗法

我本身係一個好多顧慮既人,所以又諗WHV又諗post grad

又好擔心去到人地唔肯sponsor我,肯又可能過唔到LMIA

有錢既話我一早去左個邊讀degree
唔洗宜加係度左諗右諗
教育jj...呢行文化差異已經好難個邊有人請
睇緊Atlantic immigrants pilot
係個到讀degree以上2年+之後有人請就得
自己讀個科post grad個到幾間都收好高
有能力去個邊讀書已經有好大幫助了
我宜加都睇緊BCPNP Tech Pilot
有job offer就基本上夠分
但係問心 人地點會想請個外人
我試過
所以唔好諗住呃,俾人周到就咩都無,好無謂
你會唔會太睇得起港豬?

另外猶太人有超強既宗教凝聚力

宗教既力量大過晒地上任何野

猶太人得。但香港人,真係話想踩港

香港人真係做唔到
有無加拿大巴打聽過
Ontario master immigration stream ?
我老豆係加拿大識人專做呢個升學移民
佢話係ontario讀完一年或以上既master
Ietls all 6 without job offer 都可以移民?
求巴打比意見
唔好盡信d所謂agent
睇官方guideline

http://www.ontarioimmigration.ca/en/pnp/OI_PNPSTUDENTS_MASTERS_WHO.html

Paper PNP stream 來,而家CIC-PR stage 好似去到成18個月
係PNP Stream

我都有睇過官方文件

CIC同 PNP係同一條隊?
你講express entry? 有d PNP係用來係express entry 加600分,跟住派返express entry隊。呢個就唔得,而係跟Paper PNP隊。兩條隊分開嘅
其實我都唔係好明佢呢個讀master immigration 係

計分制定係符合佢個requirements 就ok?

問過d agents佢地話要用電腦搶名額
佢冇個計分表,應該就係pass/fail,然後就鬥快係爆quota前apply,趕唔切就下年。個agent咁講應該就係咁解,ontario又多大學又多人想去

apply Ontario PNP -> Ontario approve 出提名信 -> 你再跟 Paper PNP 個checklist apply CIC PNP stream
Thank 巴打

其實我同屋企人都傾緊去Ontario讀master in STEM 一年果d

到時可以申請呢個Stream

同埋有朋友係果邊做開呢d學生移民留學顧問

佢話一條龍幫我搞晒

同堆到時讀完master 又可以試下搵工

Ontario 應該會比較多Engineering既Jobs?
邊範Engineering?
Toronto係多工(尤其IT)但同時每年好多人畢業...好多新人都去Alberta / Prairies比較多Energy/Natural Resources嘅機會 (包括我 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞