移民加拿大的絕望與無力 (2)

233 回覆
10 Like 0 Dislike
估唔到咁多人有興趣, 開定個2等各位巴打有需要繼續有得傾

保安局去年估算港人移民數字,估計2015年有7,000人移民外國,當中排首3位的美國、澳洲及加拿大最受歡迎。移民顧問關景鴻表示,傳統移民國家如英國及加拿大門檻較高。

TOPick先作加拿大移民簡介:

港人移居加拿大機會愈來愈渺茫,由2014年起加拿大取消多倫多、温哥華投資移民和創業移民,港人要移民加國只有循家人團聚、個別省份提名及技術移民三種。

關景鴻指,目前最易移民到加拿大的方法是,透過個別省份的投資移民計劃,以魁北克省為例,有以下3個門檻:

1. 申請人需證明有160萬加元(折合約925萬港元)資產,包括物業、股票及現金,但半年內由家人轉贈的資產不作計算;

2. 在過去5年的2年內,必須有全面的管理經驗,包括公司策劃、管理以及財務和人事管理經驗;

3. 申請人要投資80萬加元(折合約464萬港元)於政府的移民基金,申請人須向基金公司貸款,並一次性收取22萬加元(折合約127.6萬港元)作為利息,有關款項不作歸還。

但有夫婦月入10萬元,還有4個物業收租(有按揭),丈夫為IT經理、曾到加拿大及英國升學,太太任助理經理,最終被拒門外。

死因有以下各點:

1. 加拿大所指的管理經驗包括營運、人事和財務的決策權,缺一不可。職級最好是主席、CEO、CFO、Director和GM,公務員管理經驗不作考慮。

2. 該夫婦只有人事決策權,未有權開出公司抬頭支票、或部門開支預算。

3. 申請人的資產最好有80%證明由自己能力賺取回來,不包括由父母或家人贈予的現金或物業。該夫婦的物業首期由父母贈予,將租金收入用作供款。

由於該夫婦在人事及資產方面存在不明朗因素,申請人未必能得到魁北克省政府發出的提名資格。

除了投資移民,關景鴻指,申請人可透過加拿大技術移民,但方法並不容易。根據目前計分制,如申請人具大學畢業、英語流利及擁若干工作經驗,都無法達到最終門檻,除非獲當地僱主聘用及省政府提名,否則難以透過技術移民到加國。

英澳投資移民門檻高

除了加拿大,澳洲投資移民門檻更高,申請人須投資500萬澳幣(約2,959萬港元)選擇當地上市公司的股票或債劵等,為期4年,每年須有40天留在當地或4年共有180天,可取得居留權。單以投資金額而言,關景鴻指澳洲金額可算是最高。

至於英國,投資簽證Tier 1 (Investor)投資金額亦需200萬英鎊(約1,940萬港元),成功入籍英國約需5至6年時間。

美國投資50萬美元

關景鴻指,較多港人選擇「EB5」企業投資移民,需投資50萬美元(約388萬港元)的項目,如餐館及護老院等,有關項目需在2年內維持10個就業機會。

技術移民方面,關景鴻指全世界都有人想去美國,配額不多,競爭激烈,而家屬團聚則要等候多時,即使是兄弟姊妹也需等待10年或以上。
加拿大 Gay 可以結婚 做Gay 可移民

搵加拿大人結婚
common law partner 起碼要同住一年先 ,到時唔gay 都變gay 啦
正正經經學溝女算啦
喺世上最宜居城市返嚟幾日,已經開始頂唔順......好想快啲完撚咗個degree後快快手走人,唔想再喺呢個活地獄受罪
巴打讀咩?

我好似你咁讀書果陣就識諗就好
讀緊書,每日都好悶
Me too
打算係果面讀master移民
我見Ontario有d大學得
係嘅話想博下
係唔係到審核時要證明真係friend?求其連登話friend都得?
唔熟MPNP
similar situation
3年經驗+IELTS都係未夠441
一定要加個diploma / canadian working exp
宜加做到第二年 諗住夠左三年就去WH
我做IT 希望會容易少少搵工
我都有諗過WH 但擔心唔會好難搵返NOC O,A,B 既工?因為自己係加拿大一啲經驗都冇 反而想知如果PGWP 就完果陣可唔可以用WH 黎頂
之前上網睇過同埋問過下人,IT好似都唔算太難搵野做
始終programming全世界度度都係咁做
不過如果有得揀我都想行讀多個diploma條路,好似穩陣d
但係唔知咩類型既diploma先會被接受
我冇錢去個邊讀書

巴打做邊行?
insurance claims,係果邊有啲資格要考所以讀個diploma 都有用既,讀果陣已經考到7,8份

我而家都無乜錢架 努力儲緊

宜加24歲 儲左10萬蚊左右
拎晒去讀書就一鋪清袋
有得揀我都想係香港讀張cert就算
溫哥華同多倫多, 邊到好d?
溫哥華=毒撚圍爐區
我識諗就一早去外國讀啦,留喺香港讀埋晒啲技術移民都唔撚計分嘅科 好彩嘅只係畢完業仲後生仲有大把時間,去外國唔讀Master都仲有得叫返轉頭讀多個degree
氣候, 好住程度, 歧視問題, 工作/創業/搵食機會
上面篇文話公務員管理經驗唔計係咪講緊魁北克省嘅投資移民?我見NOC Type 0有公務員,有無巴打解答下?
southern bc真係到到都痴線,去到Prince George, Fort St John制唔制? 與其係咁 prairie provinces仲好
Southern ontario離開Greater Toronto就好好多

其實好矛盾,睇job bank insurance 係ontario 係最多機會,而溫哥華都多華人,我最後搵唔到claims 工做都可以做下華語agent/broker

定其實係其他省份少人計返比例先少啲job?
IT狗係咪都係溫哥華/多倫多比較多機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞