其實要證實有無鬼好簡單,點解咁多年都做唔到?

259 回覆
1202 Like 34 Dislike
甘你老母
不過係嘅 我屋企人睇到
話同人係冇分別,你一開始唔會分到
係有奇怪野你先會知係鬼

我屋企人試過,搭小巴明明後面有人排佢後面
但一上車個小巴佬就閂門
佢覺得奇怪,望返轉頭先發覺冇人

又試過搭小巴見到滿座,所以冇上車
但個小巴佬又唔開,全車人啤住佢
後尾有個人上前,上車行去最尾個位坐低
佢先知原來個位係空 但佢本身見到係有人坐喺到

佢同我講大部分鬼都on99唔知自己做緊咩
遊下遊下多 同埋你第一眼係會好清楚見到五官
但事後係會諗唔起個樣,好模糊
同埋應該真係同channel 有關,唔係成日見到
佢都係間唔中撞到,所以樓主個實驗未必得
迷信好多時係緣於恐懼。

唔信果d 係咪真係夠膽做d 邪野?

例如什麼節日帶d 咩去某d地方過夜咁。

有咁邪得咁邪都夠膽做?

反正都肯定佢絕對唔存在。
我見過

雖然人生得3次
你咁樣玩 人地仲有market咩
哩個做法係偏向求證世界上有冇陰陽眼
多過有冇鬼
有思覺失調就及早睇醫生
好似話估領袖咁
估下邊個有真陰陽眼
之後就會演化為陰陽眼都有分幾種
A眼見到鬼1
B眼見到鬼2

所以我見到佢見唔到既野唔出奇
聽佢9up啦
就係個個睇都唔同 我先更加唔信
頂多就係一致話 見到某個位覺得好唔舒服

再聽埋佢地分享啲經歷就好似連登第n屆吹水大會咁
呢個世界認定左無鬼既話會好多人失業
上面有人提到日軍殺你全家
又變唔到鬼保護其他家人
又可以兜話啱啱死

好喇 咁打仗唔係打一日半日
打足十年八年 又組唔到亡靈大軍反攻日本嘅?

咩新鬼無能力又聽過
舊鬼流失能量又聽過
根本就鳩up

我地成日聽邊度邊度係亂葬崗
邊度邊度有日軍亡靈作惡
點解唔係蝗國亡靈香港亡靈搞鳩日軍
而係日軍搞鳩我地?

咪就係源於恐懼囉
無神論者可唔可以信有鬼?
咁只係驗證到班人有無陰陽眼
驗證唔到有無鬼
每個人體質能力唔同,媒介唔同

之前有個post有人話有陰陽眼見到鬼 心諗有病入青山啦屌
呢個問題同Fing春師傅比人打到仆街
之後d籍口一樣
有冇人睇過俄羅斯既通靈之戰
人地用通靈者找兇手wo
我淨係知如果真係驗證到沒鬼,好多人會失業
跟據西方偽科學理論
"鬼" 係近似電波
有人收到, 有人收唔到
每個人/"鬼" 有唔同 channel / frequency
可以見到唔同嘅"鬼"
所以 group 埋一班人係無結果
既然重點唔係講有冇鬼, 咁講返邏輯同科學驗證

你個方法就算n個陰陽眼人仕得出n個唔同結果, 都只能代表有n種可能性, 或佢地部份或全部有問題, 或個驗證方式有問題, 證明唔到個命題: <世上冇鬼> ... 而且冇科學方法去驗證自稱陰陽眼人仕真偽

邏輯上你呢個命題根本就係 Probatio diabolica

另外更重要一點係個科學方式: <只要A同B同時觀測到唔同結果, 咁就可以證明呢樣野唔存在>, 如果呢個科學方式係正確描述緊Nature 就唔會有量子物理學

再宏觀黎講, 存在指緊咩? 喺地球上? 定可觀測宇宙(observable universe)? 定包含埋以外所有嘅Universe?

It’s not simple.
只係可以話你好好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞