其實要證實有無鬼好簡單,點解咁多年都做唔到?

259 回覆
1202 Like 34 Dislike
我本身有10億擺左喺銀行
但係銀行話查唔到有紀錄
我覺得好鬼
銀行都證明唔到電腦冇岀錯&內部冇人偷左我十億

有冇人信我?
我14歲果年 有日係屋企走廊角位見到人形既野 唔實在但你會見到係有野係度郁 我諗係你兩個朋友講既人形霧?我到而家都好記得

利申:由細到大都冇陰陽眼 不過見過幾次同埋感應過
你都證明唔到陰陽眼係假,因為單憑inconsistent既證供唔等如個事物係假
True.

但係我都係基於證據為真嚟做前提
除非搵到實質方法去證明存在,邏輯上根本冇可能用任何實驗證明陰陽眼/鬼
呢個方法係證實啲人有冇鳩吹 證實唔到有冇鬼
鬼唔識郁?
陰陽眼撚某程度上同耶撚差唔多
都係特別多藉口
咁如果鬼無固定形態,唔同人接收到嘅電波唔同會出現唔同形象?
有套動畫講每個人見到嘅怪物都係自己以前嘅心理創傷/最驚嘅嘢
係啊
隻隻鬼都跑得快過保特
唔會停止架
仲有冇鬼搞你條扁桃腺
科學上證明一樣野存在係比唔存在容易
你要證明冇鬼就一定要歸納到一隻都冇
所以你個實驗最後如果冇人同時指到邊度有鬼都係證明唔到鬼唔存在
要證明有冇鬼

同要證明有冇神一樣咁

不要問, 只要信
鬼同電磁波有乜撚野關係呀?
首先要知道電磁波其實就係光, 波粒二象性話俾我地知, 電磁波係以光子既形式傳遞能量.
所以套用落鬼到會出現以下既可能:
1. 鬼係電磁波.
2. 鬼係實體, 會放電磁波, 但係佢有方法補充能量.
3. 鬼係information, 需要載體, 令到載體會放出特別既電磁波或者鬼中意某特定既載體, 即使載體能量用完但係鬼既information 唔會消失.

如果#1 係成立既, 咁樣所有能量散失晒後鬼就會消失, 宜家既人唔會搵到好耐以前既鬼, 不過好可能係因為鬼既能量損失低. 同 #2, #3 有互斥關係

如果#2 係成立既, 證明左鬼係有實體既同時, 亦都意味著實體有轉換某種能量既手段. 咁鬼應該係由某特別幾個元素組成, 科學家一早就證明到. 所以唔太可能.

如果#3係成立既, 好可能就係所謂既附身. 應該係咁多個可能入面最容易證實既.
透過觀察附左身既載體放出既電磁波同冇被附身載體既電磁波頻譜就知道個差別
但由於未有權威搵到鬼上身既人或物件放出能夠成為有力證據. 所以唔太可能.

以上幾點都帶出左一個問題, 如果鬼係會思考既, 佢用乜黎諗野呢?
從靈媒同鬼魂溝通既事身上見到, 鬼應該係具有思考能力既.
而電磁波又點樣思考呢? 因此, #1. 自爆.

可能性#2, 如果鬼係有實體但係唔係個個見到, 照理雷達應該掃到. 所以爆埋.
放出或反射既電磁波好大可能唔係可見光既區域, 即係話鬼係光學隱形既. 捉到鬼既話對光學隱形科技應該有貢獻

可能性#3, information 唔能夠冇載體, 已知既附身例子同規則唔夠嚴謹, 一個公仔可以係載體, 老撚咁大間屋都可以係載體, 咁好可能地球已經被附身 所以
同時鬼唔可能附係死物身上, 因為死物冇思考既能力.
咁講法, 人既鬼附身係人以外既動物係好危險既, 分分鐘因為個腦冇足夠智力而變弱智
加上每個人個腦都唔同, 所以鬼附身係人或其他動物身上既時候好可能有一套轉換機制, 將自已既神經信號轉換成目標既神經信號(唔怪得鬼上身既人都好似唔係好控制到自已啦 )
同樣都係個十分值錢既技術

結論係鬼知有冇鬼咩

9up完
認真mode: 個人認為鬼係腦入面既雜訊, 畢竟腦係個連自己都呃既野, 可能鬼就係神經電流既雜訊經過處理既結果, 就好似視覺錯覺咁
Level 唔同,見到既野都有唔同
人類科學對宇宙仲係一片空白,點可能證明無鬼,如果要證明無鬼要證明自己點解要發夢,鬼=意識一種
可能係掛
始終唔係我自己本人, 都係聽人講, 而咁岩佢地講既野又一致

不過其中一個有講過試過一次見到係成個人樣好清楚
係夜晚搭車對頭車見到個女仔望實佢地, 過左之後個fd回頭望, 見到條女180度擰轉頭望住佢笑
但其餘就大波份都係見到有顏色既人型煙/霧, 唔係好清楚咁樣

始終我自己未遇過係唔多信, 但都好有興趣樓主呢個topic, 究竟陰陽眼係唔係好似火影D技能咁某D血統既人先有
信有寫輪眼白眼輪迴眼淨眼都未到陰陽眼啦
乾坤一開 玲瓏寶塔 起
咁你要證明埋世界上真係有陰陽眼先喎
點解鬼係人咁既外形
唔係恐龍外星人既外形?
外星人有冇鬼?

喇即係咁:
地球60億人,年年咁多人死,地球可以容納咁多鬼?
塞滿地球
同中國武術實戰一樣

輸親都有幾千萬個借口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞