拉麵愛好者集中交流區(5)

1001 回覆
20 Like 2 Dislike
雞係好食
嬲得濟唔記得提
有無咁嬲
可能加左其他味嘅虎會伏D都唔出奇
我個人評價 佢唔會係難食個堆 但可以間中食下
講左好多次
神虎最正係舊肉
一係$11x
一係其他加料/肉
食蝦底好似無厚肉
不要有樣野認同
就係粒丸真係唔知做乜9
師兄好大怨氣 我未試過佢個蝦湯,但你講既配料觀點我大致認同,由其粒泰式肉丸同雲耳 真係唔知做乜9
佢個湯同麵就不過不失啦,話佢差又唔係既。
神虎仲大爭議過周月
周月都係口味問題啫,d料都係正嘅
起碼對比起登龍街好啲
鰹之一滴都有人推介...
間野魚湯完全唔合格,鮮都唔鮮下,過淡
湯低加水本身係好,但個湯又冇味,吸晒湯又漲又淋
再去嘅機會係零
之前食過兩次, 招牌雞湯是好食的, 但座銀更啱口味
個期間限定的抹茶拉麵畢生難忘
鰹之一滴都有人推介...
間野魚湯完全唔合格,鮮都唔鮮下,過淡
低加水本身係好,但個湯又冇味,吸晒湯又漲又淋
再去嘅機會係零
不過彩真係堅失望
我淨係去左西環果間

陣屎渠味真係好嘔心
本身興致勃勃好似比盆屎水兜頭淋
啲麵玩埋啲gimmick味
揀最正常既麥 上到黎一pat pat咁
再加上自己本身又唔係話特別鍾意蝦湯
個環境又咁差 就算好味都變唔好味
周月係囗味問題
因為你食得出有水準 只係唔岩口味 所以好難話係伏
我去果次又無臭
不過個「麵餅」真係失敗
彩自從個次分家事件之後就好似差左好多了
所以好味既彩都係元朗?
定係元朗都已經不值得一去?
想請問香港有無好食嘅二郎系拉麵?
幾年前佐敦ramen champion 有間叫超男
濃豬骨湯重蒜加粗麪
早排去東京都有特登去食返

混亂拉麵直頭唔入流
與其話唔入流 我覺得佢係就香港人口味而做左少少調整

唔好話好食 做二郎系嘅都唔知仲有無
佐敦food court執左未

記得有幾日半價去食過幾間
一年前成日食旺角台風,今年食幾次都覺得回撚曬塘,淡而無味;近來多咗食三田,啱啱食完加湯,法國佢淡咗嘅湯好似同濃過台風
混亂嘅背脂係原舊 唔係整碎混落湯度

超男呢種先係我想搵嘅
濃厚豬骨加重蒜加大量背脂碎
http://www.bario.co.jp/en/
如果大家鐘意食重蒜豬骨粗麵
去開東京真係值得試

富士山55有個二郎系拉麵
雖然間嘢專做沾麵但都算幾好食
係少咗d背脂 但至少佢用返沾麵個麵底夠粗身
同埋個湯係雞溝豬
香港好多拉麵鋪都係醬油豬骨 但個人鐘意純豬骨
如果富士山55係濃厚豬骨會更加好食
執咗幾年啦
過百蚊坐food court 位又真係好多人唔會選擇幫襯嘅
個位都算偏
神虎我早幾日都試左
覺得麻麻地
我覺得唔錯 可能佢偏鹹而我重口味
最唔鐘意帶酸嘅沾麵
風雲丸同西環間彩真係大伏
神山麵屋 三田 同旺角台風都係我覺得好食嘅口味
只係質素好參差 都有時會伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞