有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
可唔可以詳細少少講下點contract入?識人?
我gpa同你差唔多但我係engine個邊
成日覺得人地會screen out咗個cv
巴打識唔識人係non ibank做過幾年tech轉入黎?
我有諗過搵唔到ibank fg就做住programmer之類先
聽過
唔直接識
不過佢都係靠識高層先入到黎
暫時入到黎都無作為, 大概9個月左右
純粹係agent 打嚟問有冇搵緊工. 跟手就話佢有opportunity in BB. 我咪去in 下, in 咗 2 round 就有offer.

GPA 3.2 我報都廢時.
介唔介意話比我聽巴打做緊咩post
可唔可以share agent
https://t.me/ni218
Agent contact
Already message u
巴打可唔可以msg埋我
https://t.me/cho789
想問問係bo/mo/fo?
另外求agent contact
https://t.me/ericcrypto
冇network真係食得屎
應該咁講

bank請得出面既tech
出手唔高
出手低請返黎跟本無用
出手高, 即是請勁人, 勁人一早去晒FB GOOGLE BIDU做

你講得岩
做人無network係真係食得屎
實力帶唔到你走幾遠
有實力既人周街都係
比你更有既人跌個招牌會壓死一打

你唔靠network, 靠咩?
人始終鍾意同熟既人共事
大把
好多人做IT vendor 入ibank
可唔可以講下邊幾間
FDM, 好多application support 經呢間入, 再轉perm
其實你識唔識架?你攞堆bb同sg比就一定係無得比
但係渣打?你係咪想笑撚死人
Sg 起碼equity derivatives 點都係最top 果幾間

我講緊香港market,IB果邊e.g. IPO/Equity Derivatives已經比中資攻佔左,好多大銀行係環球就勁但香港業務已經縮無可縮,係PB同WM仲擴充緊,因為中資PB剛剛起步,同埋用PB講虛榮感,係都開UBS/CS戶口,邊會去BOCI開PB戶口。#167 我講左

SG equity derivative最top幾間?你指香港market定其它地區?我知佢歐洲勁,但亞洲無乜表現
有冇巴打做過/緊 natixis MO 位
Chur 唔 chur

利申: 做過SG, BNP , CA
好奇想問下樓主背景
Ca ops fg入係咪都一定要三大先得
屌,兩個月bonus
俾八千人工你但年尾12個月bonus你好唔好?
你明唔明個offer on鳩既地方
你做過三間法資,對佢地三間各自有乜評價?
BNPP 好hea,閪公司,唔捨得出錢,人工低過市價
SG 最好,學到好多野,人工同market 差唔多
ops 係廢
但我見過有 buy side ops grad 後七年已經年薪1m 樓上
但應該係好少數

你另外果份都好麻麻地

ibank ops 起薪應該都2x k?
25k 樓上就做囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞