有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
可能以前做你個名果間
bnp真係好鳩屎 同部門都冇計傾
其他ibank 就唔知. 不過GS, JP, MS 都冇呼呼喝喝出現. Fresh grad 有3 皮幾, Bonus 1-4 month. Automation 係有,不過好難有approval, 通常係d 好似既Step 宜有
之前in social general trainee但最後都係gg 咗

呼呼喝喝<== 當然唔係成日, 但係當做事有衝突, 有錯個陣 (無論邊個), bo大部分時間都係比fo禁住黎屌,
你會好明顯見到邊個lead邊個

你做錯野, 可以port死你
你做岩野, 一樣可以port死你, 話你態度差

掉轉係唔會發生

言語好難講出個種好似主僕關係既感覺

利申: 我對bo好好既
咁直接陣間又叫你出去交換卡片
利申 倫敦金副總裁
原來係deutsche
Deutsche Bank is not bad bro
宜加ops 真係好多轉咗contract 位,但係又難in.
容許我講句 做銀行
間bank啲野幾messy都唔怕 最怕係間bank賺唔到錢
一句你就露晒底啦 笑
我間野唔係最大
但係未去到你會去恥笑同派膠既銀行

原來我一直同個連market基本知識都無既人係度浪費時間

佢賺幾多錢
關我撚事咩
佢派足market norm既bonus, 年年有加人工, 隔一兩年有職升, 我理得佢蝕到入肉啦

同佢過人世咩 你都智障既

大把bank賺到錢都唔分比你呀
sor 唔好咁激動住 大家打份工 我冇心刺中你的痛處
原來間bank賺唔賺錢會係員工既痛處
講完自己有無笑?
我已經簡咗港資公司,下星期返工。

我做過research, 間公司發展前景唔細,好有潛力,所有野都好進取。雖然cs 位一開始好大機會打雜,但打雜都可以學到好多野,亦有信心唔會一直係cs. 有時都要睇天時地理人和,唔一定做cs 就癈成世

我目標唔係想長期做打工仔,我只想係五年內學到多方面既野。Operation 之後比較難轉形,唔想之後五年都後悔。雖然ibank 福利,人工,文化,同個名都比港資好,但我對有潛力既細公司比較有興趣,對我將來目標亦比較有用。
諗咗兩日,先領悟到咩先對自己有利。之前十五十六主要都係擔心俾朋友睇唔起,好似上面D巴絲咁,冇一個主張cs
呢間ibank 好19
知唔知Bnp bo幾多
有fd 收到 IT bo 35k
我知你間港資係乜。 Culture幾好,學野係多,睇你想要d咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞