有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
話左架啦
有做緊ops既一定話你知唔好做ops

無老點你架樓豬
我話你聽
D記確實好撚柒 on9到留係入面做嘅都係垃圾

間行賺唔到錢 管理層短視
D記嘅job security簡直係笑話
到到都會炒人炒traders 但都冇你地D記炒得咁撚密
呢樣野你咪撚洗旨意否認
聽日俾人炒果個就可能係閣下
你會話汰弱留強呀 咁都留得低先叫精英
知唔知咩叫汰弱留強?GS每年全region最差果bottom 10%員工就炒 呢啲就叫汰弱留強 人地炒左會朝replacement
你地呢?

https://www.aljazeera.com/news/2018/05/germany-deutsche-bank-lay-7000-workers-180524091704167.html

講ops 明明一個問題 如果俾幾千萬搞好個system就一勞永逸 mgmt偏偏要每年俾一千幾百萬係印度一大堆垃圾返黎 拖撚死成個process, not to mention啲野嘅quality同reliability 遲早俾regulator再罰獲金嘅之後就收你皮

啲咁撚柒嘅行 每次有recruiters搵我都秒block
收爹啦廢柴
有跟開post己經知你咩料啦

繼續努力你既ops生涯啦

繼續為你既ops工自我感覺良好啦

其實呢 我比人郁左都仲有幾間可以隨時過去

做人不嬲要有兩手準備
人脈一早就己經建立好

係你好似唔太識 講到比人郁好大件事咁
有兩手準備就岩啦
做D記嘅果然好有危機意識
做邊度都應該有

教精你啦ops仔
不過你比人炒左就難搵工d既
Ops 得皮幾野? 宜加Tier 1 都起碼$25000.
法資係Tier 3
純粹個朵好過港資,Backoffice人工差唔多
美>歐(others)>法>亞>中>港

其實
中資依家不知幾正
bonus多撚到
如果我依家4中的話真係勁想跳過去
過埋今年先講啦
呢句真
trade war
聽有D去左中資既朋友講
佢個邊買左好多bond開始default
本book輸到仆街
有人比人問責
今年b仔應該凍過水咁話
聽住先
見咁多ibank既巴打係到,想請問下bb有冇邊間請人多啲,比較容易請fg/intern?
自己program,engine底,做緊銀行intern
聽過frd講jpm it既tech interview既內容好多都係degree冇接觸既野
應該focus係it div定apply其他div
梗係做i bank啦
做慣外資入中資你會唔慣
BB 邊有易入㗎. 其實入到去做既野好多唔關degree 事. 根本就係睇in 你果個like 唔like 你.

祝巴打你好運
thx for the reply 我知做既野同degree既完全唔同,想知有咩可以做/prepare定令我大啲機會
自己係final yr先決定想入ibank,本身讀engine冇底,依加自己不停睇返啲ref bk,搵bank exp
另外想問下巴打做緊bb?
依家做it9好吃香架
修下fintech algo ai trading個D
實有用
我唔係tech人所以用字可能會錯
歡迎糾正
留意返,呢個位係ops黎
更何況對港女黎講,CA真係聽都未必聽過
大市值主板公司都係搵番外資姐 最多搭間中資做joint sponsor
其他細主板主要係中資
GEM主要就港資
仲有留意返,ibank staff card 係唔會indicate 咩bank.
我本身諗都冇諗過入BB, GPA 得3.2,機縁巧合下先透過contract 入 BB
人地都未見過張staff card
可能佢果間有,我so far 都整係知幾間係冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞