有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
你點知架
咁高
Contract定點
perm
恭喜你
呢個世界無你呢d 傻仔,邊有咁多垃圾港資
你俾返個ibank 位人係好事
fo trainee 30k+ commission
乜柒都唔理
淨係bnp個名已經完全吊打港資啦
仲洗諗
高bo一半
仲未見個位做Ibank it做到熟哂成個fo嘅嗰位巴打嘅
其實佢好似話約佢interview only
試都未面,應該唔輪到佢揀
Ching 去中資外資港資都係做打工仔,都係俾人撚。
目標放長D,唔好剩係諗打工條path 點行,可能你有一日做咗老世你間公司都係港資
樓豬講唔講得間港資公司做盛行?Fintech?
Maxxx Grxxx 範疇好廣
Cs仲難轉行過ops 呀傻仔

不過依個世界總要有人做低層貢獻下社會既
你第日想轉行,見份bo工

講話你cs做過咩識咩,interviewer 只會同當時既fresh grad睇齊

然後,搵左幾個月工都冇咩收獲,就唯有搵反cs do
識人入得返外資
個個人本身真係有料
你嘅description都中晒我知嘅野,廢事自爆啦。你係有料嘅就真係會上位上得好快,唔係嘅就當學下野啦。加油!
我做港資FI
linkedin一樣有GS,DB hr搵我,唔係果D KYC,AML,CDD
所以其實冇咩所謂
睇你自己造化
係呀
但係op 講到已經揀好左咁啦
op 快d 同未來老細/hr 打好關係啦
講真,唔好理人,睇你條path la
Lm 老婆係ca做
CA做ops仲要contract唔係真係咁吸引咋
依啲trainee post都係俾fg入去做,有少少經驗嘅唔會啱依啲1年contract
你同人講做ibank係好聽嘅,但知道做ops contractor都係得啖笑
如果係一年contract仲on9,你預咗做最下欄嘅嘢
不過如果同港資cs比,我都會揀CA trainee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞