有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
睇嚟你好憎ops
咁啱你果part outsource 咗姐

利申: 做緊custody
又唔好咁講乜最底層,各行各業嘅Ops都係咁,但每間公司都需要Ops........除非被電腦完全replace.
當打份工姐
咁啱你果part outsource 咗姐

利申: 做緊Custody
紅曰要返係因為跟market 嫁ma. 香港有假,其他APAC 未必有.
如果以前我真會話屎, 但係宜真心有好多project 跟. 絲打做邊間?
有D ops 我真係唔撚明. 好以 market and investor service 咁又有錢賺但又係ops. 姐係佢既定位唔知係profit center 定cost center
有D ops 我真係唔撚明. 好以 market and investor service 咁又有錢賺但又係ops. 姐係佢既定位唔知係profit center 定cost center
同意樓上所講 ca都係俾interview你啫 又無話請你
樓主係fg更加應該要揀ca
唔關係唔係ibank或者做咩位/係咪contract事
重點係入到呢啲國際大行你見到嘅人同埋事係同港資係兩回事 大行身邊啲人同視野一定同港資有分別 樓主自己都話想學多啲睇多啲先 咁大行就俾到呢啲機會你 even你係一個ops 你主動學同問去吸收 再build up d對你有益嘅network 肯定對你長遠嘅career path百利而無一害 反正我唔信你會喺呢間港資度做一世 睇野長遠少少好
仲有一樣野 返工有冇得著 返得開唔開心 好睇你對住啲咩人
係CA你假假地都對住一班有質素有學識而且國際化嘅同事 用流利英文溝通實屬常態
去玩去team building都會去中上環蘭貴坊soho等明流新貴聚腳地 你做左一排會開始進入上流人士嘅生活圈
你會發現自己成個人嘅品味同圈子都唔同左
而港資公司啲人 十居其九都係不學無術嘅港產師奶,廢青,
每日就係公司講啲典型港式辦公室是非
間唔中都聽到格離位陳師奶怨婦上身講:唉 依加啲新人叻過我,邊洗我教
lunch時成班港喱係office叮飯,或者大汗疊細去格離間譚仔買外賣,返公司個pantry,望住部iphone大播泡菜劇送飯
team building? 港資公司唔興呢味,因為港燦師奶放工要凑仔。直到年尾收爐時 老闆就book左旺角某間酒樓 食下髮菜蠔屎抽下過氣iPad 閣下抽到嘅話都麻煩請返全team人食team 因為係港喱眼中咁先叫有禮貌
呢番話樓主可能覺得好誇張 但當你做過港資又做過MNC時 你就會明
樓主黎緊好好享受下
係CA你假假地都對住一班有質素有學識而且國際化嘅同事 用流利英文溝通實屬常態
去玩去team building都會去中上環蘭貴坊soho等明流新貴聚腳地 你做左一排會開始進入上流人士嘅生活圈
間唔中都聽到格離位陳師奶怨婦上身講:唉 依加啲新人叻過我,邊洗我教
lunch時成班港喱係office叮飯,或者大汗疊細去格離間譚仔買外賣,返公司個pantry,望住部iphone大播泡菜劇送飯
team building? 港資公司唔興呢味,因為港燦師奶放工要凑仔。直到年尾收爐時 老闆就book左旺角某間酒樓 食下髮菜蠔屎抽下過氣iPad 閣下抽到嘅話都麻煩請返全tea人食team 因為係港喱眼中咁先叫有禮貌
呢番話樓主可能覺得好誇張 但當你做過港資又做過MNC時 你就會明
樓主黎緊好好享受下
team building? 港資公司唔興呢味,因為港燦師奶放工要凑仔。直到年尾收爐時 老闆就book左旺角某間酒樓 食下髮菜蠔屎抽下過氣iPad 閣下抽到嘅話都麻煩請返全team人食tea
因為係港喱眼中咁先叫有禮貌
樓主黎緊好好享受下
我只係誇張啲去描述個事實
對比外資bank, 港資公司確實充斥八婆同垃圾,同佢地一齊係唔會有進步
有得簡唔好做ops
利申: 做緊
唔好理佢啦
傻仔黎
分分鐘行外人走上黎鳩屎亂鳩咁吹
D記都敢笑

上面仲比另一個人話我係分行仔
笑到我碌地
child登係無改錯名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞