有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
申請咗crexxx Agrixxxx 兩個半星期佢而家先俾interview 我。 position 係capital market operation trainee.

但今日in 咗個急速發展既港資公司,話係做cs, 但咩都要做,可以學到多D野,亦比較大機會可以轉去其他department. 仲答咗佢下星期二可以開始返工。

我唔知應該點簡,又怕推咗第二個offer 之後第一個最後唔請我
例回:返住再轉
個港資公司offer 幾正,salary 15000, 16al, 兩個月bonus, medical plan, mpf
我係credit axxxx 既hr 見你開依個post已經唔想請你

一般黎講
外資易跳去中資港資
但中資港資難d跳反去外資

同埋cv有份工係外資bank做
係好睇d 既, 會有多d interview機會
兩份都冇話請你
cs真係狗都唔做 咩都學唔到 唔好信佢
Ops同cs
急速發展既港資公司,話係做cs, 但咩都要做,可以學到多D野,亦比較大機會可以轉去其他department. 仲答咗佢下星期二可以開始返工。

即是細公司做打雜

Internal transfer 好多外資bank 都會有
主要係睇你老細放唔放人/ 另一個team要唔要你
ops去到邊都係ops
無分i唔ibank
利申: fo
仲要簽contract
萬一發現唔啱自己好尷尬
CA即沖for fg
就算打甩門牙D血都麻煩吞左去
你有咩文職工唔洗簽contract
唔啱咪辭職 有咩問題

你直接做濕尻cs罷啦 15k對你黎講已經係好offer
I bank
如果開頭做外資,做1年跳中資 之後有冇得做返外資
有機會轉部門只係一個口頭承諾
一日搵唔到cs人又點會放你走
一定係ibank
不過其實ibank又未有offer
你一係推遲第二份開工日子
或返住等
不過做cs都係伏…

咪撚on9 啦
拿,個個師兄講既野唔係錯
而係你攞港資濕狗cs 位黎比,直頭贏九條街啦
港資cs 學到d 咩哎,咪又係濕尻admin 野,你升到最多都係做cs 架ja 低能仔

唔講其他,你show 張ibank staff 卡出黎,大把女留電話俾你啦
港資? 收皮啦養唔養得起自己都係問題
人地講緊係濕鳩contract位 有可能俾人當condom用完丟果種
而同你個ops trainee位完全兩回事.....
Cls, 譚仔請呀姐都出緊16000啦
醜唔醜架
身為行內人既我比你既忠告
兩份都唔好要

兩份都係垃圾工

港資轉外資係非常難
ops你開左個頭就一世ops
樓主
如果你諗住入港資公司 我勸你真係諗清楚
你要記住今時今日冇人會係一間公司過世
你岩岩出黎做野擇業要諗埋份工第日轉工跳槽容唔容易
你諗下個工種價值高唔高 市面上多唔多相關嘅工作空缺...坦白講 cs呢啲工有眼耳口鼻就做得 做得cs你就預左第日去搵返其他工時係會俾人歧視...仲要港資嘅cs

另外港資出名刻薄,而且人事文化...我只可以話我做過外資就唔會想返入港資
但我好唔認同啲人話做ops係垃圾工
尤其對比CS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞