有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
CA出幾多錢先?
ops係垃圾工, 聽落好harsh但係事實
呢句你問任何一個fo 或者做緊bo既人都會咁答你

你知唔知依家2018年
1. ops本身人工低, 工時長, 升既機會少, 跟本無表現機會
2. automation is king, 遲早automation會replace大部分ops
3. ops係成間bank入面基本上係比人呼呼喝喝 點黎點去

唔係垃圾工?
你解釋下
比D論點
凡事都係相對架啫 如果講樓主個case
對比係某某港資公司做CS, 我好肯定同你講係外資ibank做ops絕對好過佢十鳩幾萬倍

大家都知CS係低端工種 講白啲係純粹俾啲冇專業冇知識但又想搵兩餐飯食嘅人做

而樓主拎到offer果間港資濕鳩公司 講白啲就係典型度縮港資公司 仲要係啲冇乜前景嘅行業嘅細公司
想請件平價fresh grad做cs之餘兼任打雜 於是就用一個岩岩好見得下人嘅人工(15k) 吸引樓主 仲可能同樓主講:"呢份工咩都會涉獵啲 exposure好闊"嘅bullshit黎吸引樓主入局

(樓主,我以上都係斷鳩估,如有雷同,實屬不幸)

至於banking ops呢個工種,其實好廣闊
local bank定外資ibank,retail bank定corp bank定CIB ops都已經差好遠
冇錯,automation同outsourcing係ops員工面對嘅threat
但automate/outsouce到嘅野 往往係最低層次嘅task, 而到最後都要靠人去守尾門去approve
而樓主in果間係CA 佢最大可能係做under CIB嘅ops trainee, 佢好大機會要support成個apac
因為香港係apac一個hub, 呢個角色暫時唔會變,黎緊十年廿年都唔會有大變

我知道有啲相對local嘅銀行包括某2大發鈔行 入面嘅ops只係support返香港 而且分工精細到任何一個不學無術只要有手有腳嘅人都做得掂 但呢個情況同樓主個case未必相提並論

再講, ops做耐左確實只可以繼續做ops, 但樓主係fresh grad, 佢就算入職時做ops都絕對有好多變數。只要佢個人大膽啲,flexible啲,主動識多啲人去建立connection, 係呢類外資ibank, mobility其實可以好大
姐係你同意晒D POINT但係依然覺得OPS唔係垃圾工
你嬴

樓主睇完自己諗下啦下
career自己既
行錯一步你就好易錯落去
唔知唔好亂講
CACIB Trainee 位一定係一年contract 最多續一次
就算IBD/Gobal Market Division/Structural Financial 都係
CACIB CMO Trainee 只有16.5-18k, 15AL
兩年後會轉perm 機會不大
唔係好撚明你logic係邊

不過anyway個career係樓主嘅 樓主自己決定啦 我只係俾些少我自己嘅insight你
總而言之 fresh grad岩岩出黎做野 要搵條闊少少嘅路俾自己行 你要諗嘅唔係你眼前呢一份工 而係諗埋往後嘅2,3份工
點睇都唔係垃圾cs啦 仲要港資
其他行不評論
喺CACIB mobility 高只限於識法文嘅人
冇錯CACIB CMO 係regional support
有辣有唔辣
唔好嘅係好興射波
啲法國佬只要係令佢take unnecessary risk/唔喺佢工作範圍
佢識都會當冇收過你封email
approve 野唔會輪到CMO, CMO 只係business support unit
insight
ops就是窄
有闊過?
fo轉mo bo 唔難
bo想轉黎fo?
你去泰國整完個西先可能有機會
見過一個分行仔同你講野差唔多
我諗CA同soc gen類似都係法國佬主導 會有racism Asian想上位會困難
但如果講moving internally, MO/BO 嘅junior位轉FO junior位, 我諗機會依然唔細,問題係你識唔識撈。你唔去識人唔搞關係,諗住見有opening就submit application過去,同對家say個hello都唔識嘅,就梗係冇行。

如果我係fg又冇一啲top-tier嘅ibank offer
我都會做CA而拒絕其他相對local嘅銀行或者係non-CIB嘅opening
始終第一份工只係開始,呢個世代要上位都係要靠跳槽,尤其是junior階段
佢可能係local細行做出納
以為全個industry啲ops都係咁上下
聽落真係似果種人
法資黎講bnp soc gen ca 點排?
CA 同Soc Gen 有少少分別
Soc Gen 係法國人主導+culture chur
CACIB 係法國人主導+culture hea
至於bo/mo 去fo, 唔係冇
但係去到fo 都係support role, e.g. IT server --> IT equity support/front office app support
如果有HSBC/HASE/BOC MT offer
我好大機會唔揀CACIB
呢個我都想知 有冇法資行專家出黎發表下
Global:
BNP>>>Soc Gen>= CACIB
HK:
BNP>>>>>Soc Gen>CACIB
聽聞bnp hk好demanding
個culture好fast pace得黎同事之間冇乜respect
做邊到就厭邊到 呢樣野係真 信我
完全正確, soc gen 都係差唔多
CACIB 某程度上係佢哋相反
但係graduate base salary BNP BO > CACIB FO
其實ops 條路可以點行真係睇你咩bank出身.做老恆local bank 咪仆街囉. 宜加ops 其實好多project 既機會可以learn from work.

利申:美資BB ops
只少另外幾間人工高啲
巴打咩background
下話
出黎交換下卡片囉
我唔明點解成堆人講黎講去都係二選一

我知樓主係開左呢兩個簡一個

但問心我係FG我兩個都唔會TAKE
咖哩味既屎同屎味咖哩

你唔可以再搵過咩?
Ops 有咁差? 呼呼喝喝? 巴打咩bank?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞