有冇人做過法資ibank

215 回覆
9 Like 10 Dislike
CA trainee依種posting一年出十次廿次啦,仲唔知乜料咩
你以為真係MT果隻trainee咩
睇個term同人工同job description 都知係做下欄嘢
認唔住屌多樣野
op 係咁話港資個offer exposure 廣d, 做多d 唔同既野,學多d 野
好心現實少少啦
1. 人力事場不嬲都係愈專門愈馨香,因為識做ge 人唔多。
你份工一個人做幾範唔同既野,90% 你學既野都係得d 皮毛,你第時轉工人地chok 你兩野已經知你無料到
2. 一間垃圾工司要你一個人做幾範野,即係佢無錢買system/請多幾個人做啦 咁結果只會係 你根本應付唔到工作量/ 你做既野係d 勁manual work, 人地大公司d worflow 完全唔同,你學埋d 垃圾手勢出黎俾人笑+reject
我fg 一出黎想接觸多D唔同範嚋既野都好合理。可能最初學既野係皮毛,但至少可以俾機會我去更加了解自己既能力同興趣,之後再focus 係個範。 同埋我打算一邊做野一邊自我增值進修。

如果好似你咁講我以後入唔到大公司,咁點解唔入其他中型或細形公司,或者失業就自己出黎創業,點解一定要做打公仔?

仲有一間公司垃唔垃圾好難由規模黎決定,而家每間大企業以前都有起步既時侯,要睇潛力

個人暫時亦未有好大財政壓力要去養起頭家,所以冇巴打你諗得咁現實
香港法資Ibank
出名低人工 難轉Perm
但CV有個名都好過做cs
Agree 最緊要份bonus 話之佢有trading loss
fg最緊要間公司個朵夠響同個post啱你心水
你之後轉份工易好多
蝕錢嘅jpm同賺錢嘅大新比,唔同你入大新咩
大吉利是,佢有朝一日收咗皮,你咪轉第二份囉
樓豬,你係咪on9 架?
都唔明點解呢個係問題,只要有做返過工既都識答你做CA 個份啦
先唔講份工做d 咩,CA 既exposure, dynamic 既工作環境點都好過港資先啦
CA 假假地都係ibank 呀
岩岩畢業出黎見下世面,學下點用英文同人交流
好過你係間港資到做井底之蛙

再講,ops 點都好聽過cs
點解你係諗間公司發展得好唔好而決定入邊間?
緊係諗邊間寫落CV到好聽d,多野吹d,大機會搵到下一份好工
覺得你係無CA offer 之後淨係可以入港資

利申:法資ibank(非CA)BO,automate 緊CS d 工作
我都係勸樓豬揀翻CA Ops trainee
你呢個位唔係跟operations but係capital market
你做接觸到嘅工作同同事好多都係capital market fo/mo嘅人
你做一兩年ops再讀個compliance cert 轉去mo compliance is ok 到時就fat fat
巴打做咩bo/fo/mo ?
如果職場上無咁多樓主呢d傻鳩,我地點上位?
樓主個cs係指customer service
SocGen同CA係香港根本無乜業務同唔出名
Soc gen係香港好似出名過ca好多
建議樓主揾一間headhunt 叫Aston Carter, 有唔少ibank opportunity
Socgen eqd business
話SG都冇乜係咪黎搞笑
首先Global banks來計,法資banks係香港一直都唔入流,係二三線,而法資入面Bnp >>>>Socgen>>CA

二來,SocGen同CA香港都賣左PB業務(PB自08年起搵錢多過IB,IB好多大行係蝕錢,係呢兩年好返少少,所以間間大行都谷PB cut IB,睇新聞大行炒人都係炒IB),得返IB業務,但IB又唔夠其它美資/歐資1st tier Banks鬥 完全唔知SocGen係香港有乜可取之處
仲有間Natixis俾人忽略左
改名改到巴屎閉,查實豬鳩踎。
Ibank同港資選邊都要問,問完仲要選錯,讀屎片。
好多bba仔開口埋口都ibank ibank
ibank咁撚大,唔知以為你做哂
做ibd, ops, admin, reception都好唔同啦
大把ibank請ops都搵笨柒,長期請1年contract甚至graduate intern
見過有人做ubs,問多句原來係1年contract負責搞event
ibank ops 1年contract位咋,依啲位你預咗唔會有乜大嘅exposure,又出哂名少轉perm位,又唔係係香港top嘅ibank,如果有其他選擇真係要諗下

不如樓主開埋另一間港資係乜等大家研究下
如果係9gag,我係會揀嘅
港資Cs都仲要諗?
所以咪問下係乜,等大家見識下幾大exposure
不過如果CA開價太低,俾我就搵過第二份算,寧願係外資銀行搵個perm位好過
唔錯 = 要有比較
同港資投資公司/中港資證券行/中資港資台資retail banks e.g. 南洋/永隆/上商/大新/創興/富邦/建行/交行/工商/招行/中銀/永亨 比,當然揀SocGen

同其它Global banks比 e.g. GS/MS/UBS/CS/Citi/JPM......even HSBC/渣兜都好少少,SocGen = DB

算啦,樓主fresh grad有bank offer入得就好入,Ops又好,CS又好,下年甚至下半年開始個市都唔方好,到時難揾工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞