新手飼主必讀,關於旺角寵物店賺錢大法

226 回覆
410 Like 1 Dislike
簡單來講,如果單靠賣寵物,寵物店只係足夠交付租金,佢地既利潤更多時係由副產品度黎。所以與其叫人唔好買寵物,都不如叫人唔好買副產品。咁樣作為打擊寵物店既利潤更加有效。

我所知既好似同你有d相反
有朋友做寵物用品批發
例如佢間鋪入左貨
佢每個月要交一定既數
如果唔係之後就好難攞到代理d貨
而賣狗既利潤高好多
我fd直接形容為暴利
係本地狗場攞既幼犬 就翻2-3倍
台灣黎既就賣3-4倍
有d更加會係大陸d花鳥市場運黎香港
扮台灣入口 個d直接係後面加多個0
所以好多寵物店d貨唔夠數
就自己做條數岀黎 用賣狗個利潤去com數
當然賣狗都有風險 冇人買就霸左個位
仲要貼糧呢d基本開銷 所以買唔岀就會俾「行家」
行家係指咩 大家心照
同埋有冇人發現
寵物店入面既狗仔
7成都係仔

我早兩頭有講一間寵物店,佢十幾年黎都冇賣過貓狗,但都keep住由百幾呎細舖,變到500呎,再到近幾年兩層高
我以前都係打過佢工幾年,佢話賣狗係賺得最少喎

無錯,如果賣狗賣貓最賺錢,咁就唔會有只賣寵物用品既店鋪。我既意思唔係賣寵物唔賺,只係賣寵物未必有我地想像中咁賺。因為有d寵物係賣唔出,你睇下有d店既寵物長期賣唔出就知。
簡單來講,如果單靠賣寵物,寵物店只係足夠交付租金,佢地既利潤更多時係由副產品度黎。所以與其叫人唔好買寵物,都不如叫人唔好買副產品。咁樣作為打擊寵物店既利潤更加有效。

我所知既好似同你有d相反
有朋友做寵物用品批發
例如佢間鋪入左貨
佢每個月要交一定既數
如果唔係之後就好難攞到代理d貨
而賣狗既利潤高好多
我fd直接形容為暴利
係本地狗場攞既幼犬 就翻2-3倍
台灣黎既就賣3-4倍
有d更加會係大陸d花鳥市場運黎香港
扮台灣入口 個d直接係後面加多個0
所以好多寵物店d貨唔夠數
就自己做條數岀黎 用賣狗個利潤去com數
當然賣狗都有風險 冇人買就霸左個位
仲要貼糧呢d基本開銷 所以買唔岀就會俾「行家」
行家係指咩 大家心照
同埋有冇人發現
寵物店入面既狗仔
7成都係仔

我早兩頭有講一間寵物店,佢十幾年黎都冇賣過貓狗,但都keep住由百幾呎細舖,變到500呎,再到近幾年兩層高
我以前都係打過佢工幾年,佢話賣狗係賺得最少喎

噢 可能算係兩種唔同type 既寵物店
而我朋友係講緊既而家旺角或者其他旺區既寵物店
基本上係每一間都係咁
佢地都係話賣狗既利潤賺最多

我嗰隻有食過6種魚,不過呢款有canola oil我唔中意,之後轉返雞肉 之前試食過 Tundra嗰隻佢勁中意食,不過太貴

你個隻Tundra係咪係外國訂返黎?
香港代理好似冇做過呢隻?
咁耐以黎都冇見過

唔係呀,香港攞架包原裝試食,代理有入呢款,HKTV mall都有賣呀。

等等
係咪講緊Orijen 個隻Tundra ?
定還是有另一隻狗糧牌子叫Tundra

你個隻Tundra係咪係外國訂返黎?
香港代理好似冇做過呢隻?
咁耐以黎都冇見過

唔係呀,香港攞架包原裝試食,代理有入呢款,HKTV mall都有賣呀。

等等

Orijen嗰隻
免仔野只幫襯兔仔協會網上商店
多謝大家厚愛,得一個負皮,好開心,得閒都上黎分享下心得先

等等

Orijen嗰隻

噢我下次試下
隻狗食開雞個隻
之前係facebook 見到d人話Hktv mall d狗糧等勁耐都未送又有蟲 有d驚 未訂過
遲下預備養寵物
多謝樓主篇野
遲下預備養寵物
多謝樓主篇野

基本上唔是吞落肚,搽傷口嗰D都可以上tb 訂定先

呑落肚,搽傷口千奇唔好去旺角買
班垃圾sales乜撚都唔識,淨係識叫你乜都買
旺角寵物店員(包括勝利道)都係吹水怪,大家一定要小心。有好多不必要既野都水你買。
其實已經有好多類型既非牟利機構有做埋賣寵物配備.

再唔係用網購D無賣小動物既店. 就會感覺做左善事咁.
良心都好過D.
想問下賣唔出既狗仔最後咩下場?
直頭痴膠花
天竺鼠都標780
有次行mk諗住買d零食比狗食
入去間鋪咁耐隻狗b就咳咁耐,咳咳下突然嘔
佢一嘔完隔離同倉果隻狗b衝埋去食哂d嘔吐物
餓鬼投胎咁都有人買,真痴線
仲有聽過話一餐餵10粒糧就夠⋯
狗唔聽話就彈鼻哥ed古怪野

其實求奇去書局買本養狗書都學到基本點養點教啦
買定領養都好,你對住佢十幾廿年養前做少少功課係咪咁難
人地成世比左你,學下佢既肢體語言同佢溝通係咪咁難
每日抽十幾分鐘同佢出去行個圈柯個屎係咪會死
有次行mk諗住買d零食比狗食
入去間鋪咁耐隻狗b就咳咁耐,咳咳下突然嘔
佢一嘔完隔離同倉果隻狗b衝埋去食哂d嘔吐物
餓鬼投胎咁都有人買,真痴線
仲有聽過話一餐餵10粒糧就夠⋯
狗唔聽話就彈鼻哥ed古怪野

其實求奇去書局買本養狗書都學到基本點養點教啦
買定領養都好,你對住佢十幾廿年養前做少少功課係咪咁難
人地成世比左你,學下佢既肢體語言同佢溝通係咪咁難
每日抽十幾分鐘同佢出去行個圈柯個屎係咪會死

我細個都聽過同學講每餐餵10粒狗糧
食晒啲嘔吐物即係餓左好耐,咁臭都食
彈鼻係曳果時先做,但我試過咁樣彈隻貓佢抓花左我塊面
今日行過金魚街,佢地講產地外國,其實係咪都係本地狗場出世?點樣分寵物係唔係無牌繁殖場出世?
卡比狗糧算好定差
八哥好唔好養?
我無追曬po 可能問咗條重覆嘅問題
我想問啲貓狗賣唔出會去咗邊?
巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞