新手飼主必讀,關於旺角寵物店賺錢大法

226 回覆
410 Like 1 Dislike
其實耐唔時都有人問我關於旺角寵物店既事,我就決定與其逐個人回,都不如打一篇野話俾大家知旺角寵物店點賺錢,等一眾寵物愛護者可以有更多知識,唔會再被騙。以下既分享,主要係針對新手飼主。

首先,養動物第一件事梗係諗究竟領養好定係買好。我唔係道德撚,唔會話領養就係好人,買寵物就一定係壞人。但我想講既係,寵物既野真係講眼緣。

不過如果真係買,你首先要知,香港大部分寵物店都係有自設繁殖場既。呢d地方基本上係強迫動物交配,生下來既就一日餵得兩餐(因為要節省人手,好多時係餵完就出鋪頭,放工再返去餵),所以寵物店既動物好多時都養成左「餓狗搶屎」既習慣。因為餵唔飽,佢地有得食就狼吞虎嚥,令到佢地既腸胃唔好。加上繁殖場俾既食物大多數好劣質,所以買返黎既寵物通常都有腸胃問題,令飼主好擔心。

當動物習慣左劣質食品,去到寵物店時,售貨員就可以名正言順推介劣質食品,以高於市價好多既價錢賣俾你。寵物店好少回頭客,所以佢地其實只求賺你一次錢,等你中一鋪大伏就算(當然亦有唔少唔做功課既飼主好戇居做回頭客)。

舉個例子。售貨員係賣狗時,因為你係新手,家中又無任何準備,所以你為左買基本設備,咁就會落入左圈套。養動物有咩設備呢?籠、飲水器、零食、糧食、玩具、補充器等等。以下係淘寶同寵物店既價錢對照,大家可以睇下:

係淘寶一個$298既籠佢可以賣到$1980;

飲水器原價$100,賣你$398;

零食$30,賣你$100;

優質糧食食水唔深,所以只會賣你一d連上網都搵唔到既糧食。我舉個例子,美國十大狗糧Castor & Pollux organix講緊$250一包(呢隻已經係市面上偏貴既狗糧),但劣質狗糧佢會賣你$400;

玩具、補充品更加唔使講,普遍比淘寶貴50%。

由以上例子,寵物店除左賺你寵物錢,呢d其他副產品都足以食你一萬蚊,等於你可以買多一隻寵物。

所以,如果係新手飼主,我唔反對買寵物,因為買寵物某程度上係難以杜絕既,唯有當係拯救呢d要俾錢先拯救到既寵物。雖然如此,我地都係有責任去大幅降低寵物店既利潤。因為我地成日以為買寵物食水最深,但其實副產品先係唔可以睇小既重大利潤。作為新手飼主,我會建議你如果真係想養動物,無論領養定係購買,你一定要先用自己既途徑(例如淘寶、有信譽的寵物產品店)買晒所需要既設備,然後先好帶寵物返屋企。

簡單來講,如果單靠賣寵物,寵物店只係足夠交付租金,佢地既利潤更多時係由副產品度黎。所以與其叫人唔好買寵物,都不如叫人唔好買副產品。咁樣作為打擊寵物店既利潤更加有效。

最後,我都真心欣賞領養寵物者,因為呢個方法都真係更有效咁打擊寵物店,我向你地致敬。
咁買糧有邊間介紹?
推!
諗到啲狗仔割聲帶 生到咁上下就唔要
就覺得好慘
多謝巴打提供方法去杜寵物店先 但最重要個樣你無講
除左淘寶 你有咩地方好介紹可以買依啲必然既設備同糧食?
咁買糧有邊間介紹?

新蒲崗mikiki有間叫吉之家(不賣寵物的),有位輪椅叔叔開的,雖然偏貴,只賣優質食糧,但服務超好,而且會俾好多飼養心得,有興趣可以望望。

暫時未發現平過淘寶
大把人買寵物都係心血來潮
點會淘寶買
點會淘寶買

咪就係咁先俾人呃囉⋯⋯⋯⋯⋯⋯

暫時未發現平過淘寶

淘寶多唔多假野?

暫時未發現平過淘寶

淘寶多唔多假野?

糧我唔會淘寶買。你可以選擇亞馬遜由美國訂返黎,但要一個月。我而家就去吉之家買,好既糧只有代理有賣。

淘寶買欄、籠、玩具、飲水器、餵食器都可以。一定平過街買。
補多句,玩具可能有雜牌,其他副產品未試過有假野。
再補多句,床個d一定唔好街買,最誇張貴兩三倍。
推一推
幫推
點會淘寶買

咪就係咁先俾人呃囉⋯⋯⋯⋯⋯⋯

果班多數都係白痴
救唔到
再再補多句,如果淘寶買,最好用牌子搵。就咁打「狗籠」會好多雜牌。

本人養過貓、狗,有問題都可以發問。
所有食品網上訂
耐用品/損耗品淘寶就岩
雖然唔關事 但想問下貓使唔使唧肛門腺

暫時未發現平過淘寶

淘寶多唔多假野?

糧我唔會淘寶買。你可以選擇亞馬遜由美國訂返黎,但要一個月。我而家就去吉之家買,好既糧只有代理有賣。

淘寶買欄、籠、玩具、飲水器、餵食器都可以。一定平過街買。

咁預返啲時間就冇問題
不如講下公屋養乜撚野狗丫d人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞