新手飼主必讀,關於旺角寵物店賺錢大法

226 回覆
410 Like 1 Dislike
幫推
搭單問 如果一包15kg嘅狗糧 我喺寵物店買四百幾蚊 我有冇俾人老點? 因為自己係新手

要睇牌子
你個隻15kg $400 算平
冇俾人老點
但呢個牌子一般般 唔係太好
算係味精糧黎
有能力的話就俾好d既糧佢食啦
好過食耐左 老左先黎周身病痛
想問淘寶貓玩具邊間質素好d?
巴打知唔知餵生肉邊個牌子好
搭單問 如果一包15kg嘅狗糧 我喺寵物店買四百幾蚊 我有冇俾人老點? 因為自己係新手

要睇牌子
你個隻15kg $400 算平
冇俾人老點
但呢個牌子一般般 唔係太好
算係味精糧黎
有能力的話就俾好d既糧佢食啦
好過食耐左 老左先黎周身病痛

唔該曬
睇左viu個守護毛小孩更加覺得竉物店好仆街
識有朋友係自己煮比狗仔食 好好心機
隻狗仔食到疴啲屎勁靚
好似聽聞好多寵物店啲狗都唔太健康
如果想買一隻好金毛,健康成長既,係咪一定要係外國買?
一時感慨打左一大篇野,估唔到咁多人支持,多謝大家。希望新手飼主真係唔好俾寵物店昆。

見咁多人講買糧,小弟就講少少心得分享下。

一隻糧好唔好,有時唔係睇價錢,而係睇d屎,聞d糧既味!

好既糧,屙出黎既屎味道淡,唔會臭,屎會成形。

而且好既糧如果餵俾幼犬食,如果浸左水味道會淡左,所以盡量唔好浸完放成日先俾佢食,盡量要新鮮,盡量浸完就餵。

好既糧本身唔會有強烈狗糧味(個種味道點形容呢?就好似狗隻腳咁既味⋯⋯超強烈⋯⋯唔知大家明唔明),凡有強烈狗糧味都一定係伏,超強味精。同埋,好既糧會有食物味,真係雞有雞味,魚有魚味(特別係三文魚糧,d味三文魚到呢⋯⋯)

好糧係貴,但唔係講緊貴成倍,多數係貴3成左右,我覺得算係合理。長期食劣質狗糧,第時醫藥費都係度,我寧願俾多少少錢買更好既糧。

最後,亦係好重要既一點,就係你隻狗究竟鐘唔鐘意食。優質既糧有一個好處!就係店鋪通常會有試食裝!你問店員拎一包(免費),岩食可以再買!

我的狗狗食緊呢隻,係美國十大食糧,希望幫到大家!

之前食左幾年呢個牌子
但上網睇好似唔好

跟住上網睇左陣轉左呢隻
請問呢隻ok?

之前食左幾年呢個牌子
但上網睇好似唔好

跟住上網睇左陣轉左呢隻
請問呢隻ok?

卡比ok 呀
上面個d Royal Canin ,Hills
我地通常叫味精糧
唔建議長期食
除非你醫生處方個d另計
Strong post lm
一時感慨打左一大篇野,估唔到咁多人支持,多謝大家。希望新手飼主真係唔好俾寵物店昆。

見咁多人講買糧,小弟就講少少心得分享下。

一隻糧好唔好,有時唔係睇價錢,而係睇d屎,聞d糧既味!

好既糧,屙出黎既屎味道淡,唔會臭,屎會成形。

而且好既糧如果餵俾幼犬食,如果浸左水味道會淡左,所以盡量唔好浸完放成日先俾佢食,盡量要新鮮,盡量浸完就餵。

好既糧本身唔會有強烈狗糧味(個種味道點形容呢?就好似狗隻腳咁既味⋯⋯超強烈⋯⋯唔知大家明唔明),凡有強烈狗糧味都一定係伏,超強味精。同埋,好既糧會有食物味,真係雞有雞味,魚有魚味(特別係三文魚糧,d味三文魚到呢⋯⋯)

好糧係貴,但唔係講緊貴成倍,多數係貴3成左右,我覺得算係合理。長期食劣質狗糧,第時醫藥費都係度,我寧願俾多少少錢買更好既糧。

最後,亦係好重要既一點,就係你隻狗究竟鐘唔鐘意食。優質既糧有一個好處!就係店鋪通常會有試食裝!你問店員拎一包(免費),岩食可以再買!

我的狗狗食緊呢隻,係美國十大食糧,希望幫到大家!

巴打點睇Orijen
我隻狗食Orijen d屎頗臭
除左睇屎 我主要睇埋狗糧後面d配方
用咩級數肉粉 骨粉
我隻狗好仆街 好咀叼 會揀糧
轉過9隻糧先岩食
先前食 Holistic Select 活力滋
而家就Orijen 但個廠好似由加拿大轉左去美國
睇左viu個守護毛小孩更加覺得竉物店好仆街
識有朋友係自己煮比狗仔食 好好心機
隻狗仔食到疴啲屎勁靚

我都有諗過轉鮮食
但驚有d維生素,鈣之類既野俾唔夠
因為狗糧全部有加齊哂
而家就偶然一個月1,2餐鮮食

支持領養
青山道近嘉頓果帶有一間2層的
唔賣貓狗,賣唔少天然糧,同埋唔會水你買太多野

唔開名,費事做打手,有心可以去睇下,老細幾肯分享心得
我屋企兩隻貓 大仔係寵物店買 細女同私人繁殖嘅Breeder買
睇得出好大分別 同埋樓主講嘅野係好啱

1. 買時真係經過 個刻好鍾意 覺得就係佢! 所以買左
我唔係唔支持領養 但眼緣呢樣嘢真係無得講

2. 買時比個店員sell一大輪想我買好多非必須嘅嘢我只買左部份一定要嘅野 糧/貓砂/糧兜/水機/砂盤
因為知好多野其他地方會更平 糧都係餵左2-3日去買咗優質糧了

3.個時店員教我餵佢都係餵兩餐而且份量少到我覺得好誇張 我無聽 我放長糧比佢食 因為我之前養過貓(走左了 ) 我有上網research過幼貓係要放長糧 食到幾多就比幾多佢食 因為佢要發育要長大
但嗰時男朋友唔售我話我痴線想谷肥隻貓 直到獸醫咁講佢先信
個時大仔已經3個月大 但啲人/另一間寵物店話佢細粒到似2個月
後來佢食長糧 有罐食 大得好快

4.大仔腸胃真係差 好易肚屙 轉糧更加係... 有時會屙出血 係我買左啲supplement 畀佢 佢先好咗好多 亦因為咁佢吸收得好差 加上佢食嘢好奄尖 食極都好難肥

5.大仔嘅甩毛情況非常誇張 唔係換毛期 輕輕拉一拉啲毛都會甩好多出嚟 大仔啲骨係BB時非常脆弱 佢都斷過骨

簡單嚟講 佢成個遺傳都係唔好 好明顯貓媽媽懷孕時係無足夠營養 貓媽媽嘅身體狀況都唔好

而我私人繁殖買返嚟嘅細女 健康到不得了 咩都肯食 輕易養到肥肥白白 毛髮明顯比大仔好 甩毛量極少 有光澤 腸胃健康咩都健康

個breeder我留意咗兩年 佢係可以上佢屋企度睇 佢都好大方公開爸爸媽媽 成日係fb更新佢屋企/全部貓貓情況(圖/影片etc)
唔困籠養貓 貓媽生完就會絕育 繼續養唔會遺棄
食嘅係靚糧 會加supplement 日日都有罐有雞肉有生肉有乾糧
佢愛貓嘅程度係痴咗線
上到去係見到啲貓爸貓媽好痴佢(動物唔會講大話 我相信佢對佢嘅貓好好)
貓b隻隻都健康 我去接我細女個時佢有比少量平時溝嘅乾糧比我 我見到有6種唔同糧 佢仲好清楚隻貓鍾意咩玩具 佢比我帶走埋
之後有咩問題問佢佢都答得好詳細 佢好了解貓
係一個好好嘅breeder我先同佢買
我唔敢講其他私人繁殖好不好 至少我個個係好

非廣告植入 唔會公開係邊個breeder 唔洗問我
佢嘅貓唔洗我做打手都多人買 要捕到實 我捕左兩年先有我依加個細女
唔信我 上面打錯字
貓床=紙皮箱+布+唔要既薄被

貓碗=惠康贈品bb碗

貓袋=買貓糧贈品

貓糧,零食同貓砂=家興/惠康買

貓砂盆=執番黎既膠盆

指甲鋏=人用既指甲鋏仲好用過貓專用

沖涼用品=屋企乾淨,貓唔出街唔洗沖涼

貓板=木板+麻繩

玩具=求其整個紙球都玩,突登買既反而唔玩

以既野500蚊都唔洗,但寵物店可以收你幾千蚊
唔quote咁長

我隻狗都係食orijen,又係屎頗臭

佢本身就咩都食,屎唔臭的話應該都會食得好開心 不過我想佢食好啲,自己間中都會煮雞/魚/菜等等俾佢食,但係啲皮膚都係差啲,成日背脊生瘡
我屋企餐餐都烚雞肉撈少量濕糧撈蛋白

食得好滋味

反而唔食乾糧
我屋企餐餐都烚雞肉撈少量濕糧撈蛋白

食得好滋味

反而唔食乾糧

水分好夠好健康
可以唧話留意使唔使加supplements
唔知你係咪加主食罐同幾多
成餐計未必夠用
我屋企兩隻貓 大仔係寵物店買 細女同私人繁殖嘅Breeder買
睇得出好大分別 同埋樓主講嘅野係好啱

1. 買時真係經過 個刻好鍾意 覺得就係佢! 所以買左
我唔係唔支持領養 但眼緣呢樣嘢真係無得講

2. 買時比個店員sell一大輪想我買好多非必須嘅嘢我只買左部份一定要嘅野 糧/貓砂/糧兜/水機/砂盤
因為知好多野其他地方會更平 糧都係餵左2-3日去買咗優質糧了

3.個時店員教我餵佢都係餵兩餐而且份量少到我覺得好誇張 我無聽 我放長糧比佢食 因為我之前養過貓(走左了 ) 我有上網research過幼貓係要放長糧 食到幾多就比幾多佢食 因為佢要發育要長大
但嗰時男朋友唔售我話我痴線想谷肥隻貓 直到獸醫咁講佢先信
個時大仔已經3個月大 但啲人/另一間寵物店話佢細粒到似2個月
後來佢食長糧 有罐食 大得好快

4.大仔腸胃真係差 好易肚屙 轉糧更加係... 有時會屙出血 係我買左啲supplement 畀佢 佢先好咗好多 亦因為咁佢吸收得好差 加上佢食嘢好奄尖 食極都好難肥

5.大仔嘅甩毛情況非常誇張 唔係換毛期 輕輕拉一拉啲毛都會甩好多出嚟 大仔啲骨係BB時非常脆弱 佢都斷過骨

簡單嚟講 佢成個遺傳都係唔好 好明顯貓媽媽懷孕時係無足夠營養 貓媽媽嘅身體狀況都唔好

而我私人繁殖買返嚟嘅細女 健康到不得了 咩都肯食 輕易養到肥肥白白 毛髮明顯比大仔好 甩毛量極少 有光澤 腸胃健康咩都健康

個breeder我留意咗兩年 佢係可以上佢屋企度睇 佢都好大方公開爸爸媽媽 成日係fb更新佢屋企/全部貓貓情況(圖/影片etc)
唔困籠養貓 貓媽生完就會絕育 繼續養唔會遺棄
食嘅係靚糧 會加supplement 日日都有罐有雞肉有生肉有乾糧
佢愛貓嘅程度係痴咗線
上到去係見到啲貓爸貓媽好痴佢(動物唔會講大話 我相信佢對佢嘅貓好好)
貓b隻隻都健康 我去接我細女個時佢有比少量平時溝嘅乾糧比我 我見到有6種唔同糧 佢仲好清楚隻貓鍾意咩玩具 佢比我帶走埋
之後有咩問題問佢佢都答得好詳細 佢好了解貓
係一個好好嘅breeder我先同佢買
我唔敢講其他私人繁殖好不好 至少我個個係好

非廣告植入 唔會公開係邊個breeder 唔洗問我
佢嘅貓唔洗我做打手都多人買 要捕到實 我捕左兩年先有我依加個細女

多謝回應左咁大揪野,好值得俾大家參考。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞