犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
但唔等於要濫
但仲有無動機犯罪啵
殺機同殺意隨時都會出現
任何人係無被迫嘅情況下都可能推佢落路軌
正常邊個定義
就算推咗佢落去都唔代表佢唔正常
最多話佢個刻唔正常 唔係佢唔正常
唔正常係指最後嘅剎車冇做到
而事實上任何人都有機會剎車失靈
正評留名
Lm
我諗你應該學下點樣去讀人地講乜先. 唔好下下好似一定要反問人.

正常既定義係咩, 我唔多講啦, 上網查下一定搵到. 而個答案都唔係難理解, 只係好多人唔鐘意比人講佢唔"正常"同埋好多人唔知又係咁話人地"唔正常" 搞到好似冇一個STANDARD 姐.

你講殺機殺意, 人人都有, 只係你幾時引發到, 所以唔會有人係一定唔殺人, 只會有人係呢一世都過得唔錯唔洗用殺人去解決問題.

而你都係冇讀清楚我想表達既野. 我唔係講緊咩人係正常, 咩人係唔正常. 我係講緊好簡單既一個事實.

唔應該話有人一定唔會/會殺人.

咩人都會殺人, 差在係咩令到果個人殺人.

PSYCHOPATH 因為冇EMPATHY 咪好易就會用殺人去解決問題.
唔代表正常既人係唔會用殺人解決問題. 正常人一樣會殺其他人去求存. 呢個係我地既自然反應.

講完.
講多一句, 個動機咪係有乜野會逼到個人要殺人..
但係都只係無法試驗嘅講法
根本唔係科學
Scheme = 基模
利申:用開CBT/REBT
你都痴撚線, 唔係科學?

基本FIGHT OR FLIGHT 你未聽過?

你連基本都未識又想係到扮識, 好難講野你聽

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-new-brain/201610/humans-are-genetically-predisposed-kill-each-other

鐘意就去了解下.
覺得d問卷好廢
睇到d問題同答案就知揀邊個答案係有抑鬱 邊個係正常
生理學都只係解析行為
但用心理學去解析思想 根本唔係科學
精神分析更加係文學嘅表表者
唔科學既係你. Fight or Flight 係基本, 而呢樣野唔係單單心理學而係生理學.

學術台真係好撚多垃圾, 見識小又要扮識, 最後都係以扮清高既態度去討論, 笑撚死.

我已經視你為垃圾, BLOCK 左, 簡直浪費時間.
佢地ff自己與眾不同 聰明過其他人 覺得其他守規則守道德既人係傻仔 但可憐既佢唔知如果哩個社會冇道德規範的話 佢哩種中二病廢鳩晨早死撚左啦 又覺得自己有潛質做智慧型罪犯 受人景仰

一叫佢睇醫生就話貴 根本就唔敢接受自己係普通人甚至蠢人既現實買ps4幾千蚊又唔見班毒撚叫貴 睇下醫生千零蚊就賴貴

笑死我 覺得自己聰明與别不同咪去考mensa囉 冇架 之後佢又會話貴又話呀豬呀狗都考到 屌根本佢就係驚失敗唔敢接受現實
似係你讀唔明我講咩
不如你睇睇心理學史 同點解近代先多咗人當佢係科學
高質post留名
大多都以為好撚有型, 其實佢地唔明係幾撚慘.

後天因素: 反社會人格障礙 (ASPD)

殺人犯有好多種 好多動機
喱個post剩係講有反社會人格障礙既殺人犯
大致講下個病同佢殺人喱個動作既相關聯

仲有其他例如
大規模殺手/隨機殺人 (Mass Murder)
性犯罪(Sexual homicides)
共同犯罪...etc 有時間先再開post講

1. 首先正確真係列入左美國精神醫學學會既全名係:
反社會人格障礙 Antisocial personality disorder (ASPD)
定義上係後天隨時間同環境所引致既人格障礙
留意返確診只可以係18歲之後 因為驚同青春期撈亂
同埋18歲之後普遍認為大腦已經完整發展
18歲之前如果有同樣特徵只會定為品行障礙 (behavior disorder) 或 破壞性行為障礙(disruptive behavior disorder)

ASPD唔好剩係睇字面解
唔鍾意個社會 反對社會 比較憤世 唔代表你係ASPD
上網有大量定義同解釋咩係ASPD

可以歸納做以下三點去簡單D理解

1. No conscience
試想像下你完全無良知 無任何野可以令你驚
對所有人無任何我地稱為愛同同理能力(了解明白他人想法感受.站在他人角度思考的能力)

人對標準社會道德既認知一係通過external 例如殺人要受法律責任要坐監
另一方面就係你內在有良知好自然咁guide住你做野
良知會話你知好壞對錯 去作出唔同決定 普遍認為人既良知同五感一樣與生俱來

但有ASPD既人對標準社會道德既理解只係通過external
內在其實完全唔認同 姐係佢地唔會有良知去話佢聽咩係一件錯事
(留意番理解同認同係兩回事)

例如有個case sharing講自己姐姐有ASPD
分享人話佢姐姐一路同其他人一樣正常生活 平常人唔會睇得出
但係周不時都會作出'極度殘忍"既行為 (唔具體講 自己想像殘殺動物果類啦)
但佢姐姐並唔會覺得有咩殘唔殘忍 而係一件好自然就做出黎既事/動作

所以ASPD列入做精神病障碍 一路都好有爭議
病好字面上咁講姐係not comfortable 啦
舉例生理病會痛會攰會食唔到野
心理上可以好直接有feeling sad / depressed
但ASPD既人佢其實唔會唔舒服 分分鐘活得比你同我更鍾意自己

於是有人會主張ASPD唔係精神病障碍
而係一個Legal決定去定義一個人ONLY
當然喱個只係討論

接下來再講另外兩個特點
好似有咩該隱之相
話罪犯有樣睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞