犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
唔罵得既毒撚 仲衰過八婆港女
係心裡面好唔舒服,但我好正常咁生活緊,
我見樓主對依類問題有比較多相關知識,
想攞一D相關提議同診斷

唉,個個都淨係否定會有依種諗法既出現,
咁我不如唔出現算了,
唔係唔想醫,而係我只係唔鐘意比人標籤,
係現實生活一出現依D又一定會好似宜家咁個個都針住你黎話,網上都話仲有空間,
現實個個都係咁一定頂唔順
多謝你,但係打開自己好恐怖,人地唔認同你就係否定你個人

唔係唔想試D巴打提供既方法,而係有自己既困難,主要係唔想比任何人知
係呀, 學左中文好多年, 本身又對中國既HISTORY 有興趣
你係混血兒?
中文真係好勁喎
混左好多國家

其實冇咩勁, 過獎啦
都係細細個比逼下, 又自己學下. 相對我其實英文係比較後發展.
拿, 上面果個話咩想殺人既果位.

網上講就冇用既.

第一, 網上好多人唔係專家, 佢地有時會講左更傷害你既野, 我相信唔係人人都有心, 只係單純既無知.

第二, 如果你人係認為有問題就搵專家傾, 我都講左你聽點做. 如果你認為唔係精神病, 你可以先去搵心理學家/COUNSELOR 去傾, 佢地會話你知你係唔係有病.

第三, 呢種言行要小心, 有D 國家你咁樣講野就已經拉得. 我明白你想搵人同你傾, 但你都要明白呢個世界唔係人人都一定要聽你想講乜. 有時留一線唔好咩都講哂對大家都好.

第四, 生活要HEALTHY, 做運動, 日日打15-30 分鐘坐, 早小小訓, 你好快會開心好多.

最後, 有冇人愛唔係最重要, 要有人愛先要愛自己同埋識點樣去愛人. 如果唔係冇人會無神神去愛你. 如果你以為愛好似睇電影咁, 你就錯. 真正既愛係有好多痛苦係入面.

保重啦.
有呢個念頭果陣你嘅心情係點?
係咪好清楚呢種想法係有問題?係咪會覺得好煩?
如果係嘅話,可能係強迫症

強迫症有時並沒有明顯的強迫行為。據研究者估計,別稱「純強迫症」(Pure-O),或以強迫觀念為主的強迫症,在所有強迫症中所占比例為50%-60%。同時,它也被稱為「強迫症中最具有挑戰性、最令人頭疼的類型」。這一類型的強迫症患者總會有「一些煩人的,討厭的想法突然出現在腦海裡」,而且這些想法主要是害怕自己可能會做出一些不符合自己個性的事情,而且這些事情還可能對自己或者其他人有毀滅性的危害,而且它們還主要是一些有侵略性的或是與性有關的想法。
呢個問題
去到打仗果陣個個都要殺好多人,或者至少都要睇住自己友殺人
咁軍人嘅同理心 fear guilt嘅程度一定唔可能係正常人咁,甚至比一個有反社會人格嘅連環殺人犯更低
咁樣心理學會點樣解釋一個本身正常有同理心嘅人變成一個殺人唔貶眼嘅軍人 退役後會唔會好似一般天生或受成長影響嘅反社會人格者一樣危險
樓主會唔會講下反社會人格既克星資優人士既Over-Excitabilities?
Lm
果位巴打自己想人幫佢但又諱疾忌醫,的確係抵罵
我自己亦一向都好憎呢類憤世連登仔
但呢度係討論心理/精神問題嘅學術post,有人意識到自己有心理問題,不論係咪真係反社會人格,佢入嚟都係想同大家討論問下意見啫,點知係咁比其他人用埋d唔科學嘅term嚟攻擊 又話佢扮嘢
我理解你嘅難處
我自己都有唔想比人知嘅心理/精神問題

不過你只有兩個選擇:
1.維持現狀
繼續憤世,睇下將來會唔會有d經歷令你有自然轉變
你要放棄治療(暫時)冇人迫到你,望就望自己唔好有一日突然發癲出事啦
2.去搵專業人士傾下
如果真係想認真解決問題就只能搵專業人士幫手,冇其他辦法
會唔會比其他人知就唔清楚,問下可唔可以保密囉,但如果嚴重到要入精神病院嘅話就肯定冇得避啦

你自己認真諗下啦
雖然你又要求助又唔肯求醫係幾麻煩,但至少肯承認同面對自己問題,起碼都有得救,最後點做就睇你自己
最後祝你早日好番 衰d講句,冇人會想一個痴線佬繼續痴線落去
人殺曱甴唔手軟係因為曱甴公認係害蟲啫 一般人對好多動物都有同理心

睇過一套關於心理學嘅劇集,入面有條友細個幫老母劏雞,大個就用同樣手法殺人
所以我諗除咗蛇蟲鼠蟻呢d係好多人眼中特別討厭嘅動物之外,殺得多其他動物應該都會促使一個人對殺人麻目
不過似係關fear多過sympathy事
軍人基本上係well-prepared
無論係上陣前既技能受訓同埋心理上一路都知係有責任要去殺人
但正常人(異常發展既人例如哩個POST講既ASPD人)就算日夜想像殺人
到真係實行其實好難 試想像射塊paper target同真係有血有肉既人都知幾大唔同
*所以依家軍人受訓射既target同環境盡量做到越黎越迫真

所以有D比較少人知既事實關於哩個Topic
:大部軍人驚殺人多過比人殺 驚到寧願受被殺風險都避免殺人
:拿二戰做例子 總共得15-20%軍人係有開槍射擊過對方 (唔代表Hit Rate喎)
:唔驚殺人既軍人通常較低被殺機會
:正常人類如有選擇可選都會避開殺人哩個Option 所以可理解大部份軍人心理創傷從何而來
(·你理智同良知叫你做VS真係做左)

係個幾得意既Topic 回應返無問題最大唔同就在於
正常人有選擇下都唔會殺人 同埋會極度驚同抗拒
話說無睇個Post一陣好似討論已離了題
喱個Post既巴打好有心但盡量唔好定有無病
心理病好多特徵都好主觀好似話一個人好Sad
但喱個Sad都講緊應該要有相關資格既人先可以評定到

而留言話有事既巴打 我都係一開始果句同感冒一樣
有唔舒服就揾醫生睇睇 網上都有好多價格平少少既心理查詢
由於我唔會定義你係邊種病 所以最好你自己搵返關鍵字

最後祝大家都搵到同自己和平開心相處既方式
[後天因素: 反社會人格障礙 (ASPD)

繼續講埋兩個特質

2. "a greater than normal need for stimulation"

除左無良知 無所畏 內心唔認同社會道德對錯
喱一點我相信都係最後會去到殺人個地步既原因
ASPD既人對於所需既刺激大過常人好多
例如有書分享Case 有個ASPD後生仔
家庭正常但細細個中意買D爆竹塞落青蛙度睇佢地爆開曬
佢一開始見到青蛙就研究佢地 跟住慢慢中意整爆佢地對眼 最後發展到爆開佢地
喱個例子大家可以睇到佢對刺激感個Needs一路上升同埋高過一般人
所以可以易D理解點解會有 violent urges / killing urges

3. LOW- AND-HIGH-FUNCTIONING

一開Post已經見有人講話好多CEO 社要都係ASPD
的確唔係所有ASPD患者都會行上殺人果步
無良知又鐘意刺激黎講都有好多玩/活法

ASPD有分LOW / HIGH FUNCTIONING
兩種都有上面我講既兩種特質
但注意H/L FUNCTIONING只係一種分析講法 唔係診斷標準
LOW FUNCTIONING 既 ASPD 簡單直接D 想要既野就用最直接既方法去達到
如強迫/暴力 容易性急腦一熱就作出行動

HIGH FUNCTIONING簡單講就係超強IQ
留心D去睇下有D連環案會發現其實係精心佈局過
另因為高智商 佢地獲得樂趣既方式多樣化好多 未必係直接殺人
通常哩一類人都同正常人一樣過活 獲得成功對佢地好容易
一黎智商高另冷血又無畏 點會係社會唔成功?
HIGH FUNCTIONING既人通常可以社交 但佢地好有耐性
知道點從每個人身上慢慢得到佢地想要既野
具體例子既High Functioning犯人有好多
出名既應該係 Ted Bundy
聰明 好人緣 接近D女大學生前 會研究幾個星期 例如跟住人地 睇下受害人間屋同佢地D車既佈局 研究佢地背景社交 方便快D熟 之後上庭果時自信無畏 唔覺得自己錯 可以講得出“這與佛羅里達州法律第78204條不符,我宣布我不認罪。”
暫時喱個Post講住咁多先
下次有時間再講下其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞