犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
找數真漢子
Strong post leave name
佛洛依德於《文明與缺陷》之中指出

良知與內疚感的起源來自於一種對外部權威的恐懼和不被社會所愛的恐懼

舉個例子女細個比父母師長管教約束得好嚴厲,甚至用「你再咁樣爸爸媽媽就唔要你」威脅,就會建立出恐懼制約,呢種恐懼就係良知同內疚感既前身,內化成內部權威(超我)於一生中起作用同影響,與本我及自我作對,變得怕事,服從規矩,嚴重起上黎,唔洗做出行為上既犯禁,思想上諗下都會感到內疚感,覺得對其他人唔住,覺得對自己唔住,覺得對世界唔住,就係咁呢啲人就被馴服成一個理想公民(奴性、奴隸道德觀)。

相反....毫無約束,甚至自小被放縱,家庭關係差劣,就無失去道德觀同恐懼感,變得似野獸,同情心與同理心缺乏,但相對地懂得利己、敢於追求自己想要既野:幸福(即使係大眾眼中既罪惡)。

道德同內疚感可以話係人類變成群體生活福利既代價

「人類以部份的幸福換取社會整體的安全和穩定」
先天腦結構: Jim Fallon

我諗比較出名大家可能都有聽過既係Jim Fallon
上埋TED 出埋書 (如想睇學術野可不買 純自傳)

佢都係狂做殺人犯既腦部掃描圖研究 而結論都係同上面講既咁上下
額葉、顳葉腦功能偏低下

但佢最出名就在於佢做做下研究發現自己個腦同殺人犯一樣樣既
(喱個可能都係佢咁熱衷做喱類研究既原因)

Jim做既研究總結圖

可唔可以出埋英文名?
學術名詞既中文名一般無咩人會睇得明
補充一下:精神分裂既腦掃描都會似第三張
人類既攻擊性因為外部權威既約束,從對外轉變為對內,就好似耶教/禁慾主義者,變得開始唾棄肉慾、對性保守、害怕權威(神/組織)
你可以想像殺人犯,都係極端成長環境下既產物,受到過大壓迫/過大放縱/過大溺愛。。。

你可以想像到點解鬼國啲人咁無血性。。。
唔係好明 求賜教
前額葉係情緒管理同自控能力 但係又關同情心事
咁如果我係一個好有同情心既人 但自控能力同eq極差 腦前額葉會係黑色定紅黃色
因為我既認知自控能力同同情心係兩樣野
佛洛依德於《文明與缺陷》之中指出

良知與內疚感的起源來自於一種對外部權威的恐懼和不被社會所愛的恐懼

舉個例子女細個比父母師長管教約束得好嚴厲,甚至用「你再咁樣爸爸媽媽就唔要你」威脅,就會建立出恐懼制約,呢種恐懼就係良知同內疚感既前身,內化成內部權威(超我)於一生中起作用同影響,與本我及自我作對,變得怕事,服從規矩,嚴重起上黎,唔洗做出行為上既犯禁,思想上諗下都會感到內疚感,覺得對其他人唔住,覺得對自己唔住,覺得對世界唔住,就係咁呢啲人就被馴服成一個理想公民(奴性、奴隸道德觀)。

相反....毫無約束,甚至自小被放縱,家庭關係差劣,就無失去道德觀同恐懼感,變得似野獸,同情心與同理心缺乏,但相對地懂得利己、敢於追求自己想要既野:幸福(即使係大眾眼中既罪惡)。

道德同內疚感可以話係人類變成群體生活福利既代價

「人類以部份的幸福換取社會整體的安全和穩定」

其實弗洛伊德呢套已經好少人用,
因為第一:冇證據,
第二:其他model衍生出嚟既治癒(例如啲CBT)比佢果套更加有效同有效率

由細同家庭關係差,並缺乏道德 既其中一個心理學上既解釋係:

我地細細個係根據同家人既互動去學習人同人之間既關係模式,同埋根據長時間既經驗獲得核心信念(唔名中文係咩,英文係schema)。

所以如果你細細個做好事屋企會讚你,”做好事會同到認同”既信念會被潛移默化。
相反如果屋企關係差,長期要以激進行為或者欺詐嚟生存,相對嘅信念都會被潛移默化。

呢種心理問題可以被治療,理論上唔洗食藥;並且同先天性缺乏同理心既問題唔同。
唔係好明 求賜教
咁如果我係一個好有同情心既人 但自控能力同eq極差 腦前額葉會係黑色定紅黃色

首先同理心唔係指中文平時講既同情心。
同理心係理解人地既認知同情緒既能力,換言之姐係係理解人地既角度既能力。
有啲人既會用自己既角度去同情一啲唔需要佢地同情既人,呢啲並唔係同理心。

但係你唔洗驚,前額葉都有再細分既。所以唔係自控能力差就代表成個前額葉差。

而且,自控能力差都有其他原因,例如係腦其他area太活躍而前額葉冇問題。
好清晰 多謝巴打
有機會我都想做下腦掃瞄睇下自己係咪正常人
先天腦結構

幾十年間都有好多研究講正常人同殺人犯個腦結構既唔同

圖入面紅黃色果D係活躍腦組織
可以見到殺人犯額葉部份(掌握自控力 情緒管理)係黑曬 證明果part功能係無/低

科學家Gerhard Roth做過個研究搵班殺人犯 比D血腥片佢地睇 再睇佢地個腦睇果時係點
跟住發現 正常人睇果時大腦額葉部份會好活躍 所以點解會好有同理心 會覺得好慘唔敢睇
而班犯個前額葉依然係黑曬
點解殺人犯個腦有個位係特別紅嘅
嗰個咩位嚟 又負責腦嘅邊到

視覺
留名睇後天
唔係好明 求賜教

首先同理心唔係指中文平時講既同情心。
同理心係理解人地既認知同情緒既能力,換言之姐係係理解人地既角度既能力。
有啲人既會用自己既角度去同情一啲唔需要佢地同情既人,呢啲並唔係同理心。

但係你唔洗驚,前額葉都有再細分既。所以唔係自控能力差就代表成個前額葉差。

而且,自控能力差都有其他原因,例如係腦其他area太活躍而前額葉冇問題。
好清晰 多謝巴打
有機會我都想做下腦掃瞄睇下自己係咪正常人

我都係
冇事去做唔知會唔會比醫生屌
高質留名
得閒留意下大學有無做啲咩腦部研究
有得照仲有車馬費袋
我冇睇開犯罪心理學,大致上都同意你講法,但我覺得佛洛依德唔係冇證據既,只係太多因素(例如後來際遇、諗通左、人會變)令到佢理論唔能夠好準確話「咁樣咁樣一定會點點點」,但係有啲道理咁

照你咁講都真係可以講好多因素導致一個人成為殺人犯,會唔會分翻類講明係"連續殺人犯"、人體收藏、戀屍之類話題

姐係我覺得好似之前殺雙親氦氣自殺個單,雖然都係殺人,但驅使佢殺人同自殺動機同壓抑既理由都唔同,可能要就翻個案研究,唔能夠斷言先天腦袋邊到少左唔活躍就推定殺人犯,當然我地可以由此推理邊種人生理上容易成為殺人犯、反社會人格,anyways 好topic 留名
留名 多謝樓主
Lm
其實冇咩唔同 講再多嘅動機同分析
都唔代表你冇機會殺人
殺人可以只係突然想殺 又突然控制唔到自已 又有機會落手
每個人都係
哩啲只係程度問題
所謂動機係事後解析 好可能係幻想
個人同意喱類分析研究並唔會好顯著減少/預防犯罪同殺人事件 喱個亦唔係喱啲研究既本意 但事實上每個人都係唔同個體 做一個決定望落隨意 但其實有好多可能性 了解多啲喱啲可能性 同埋世界上唔同人群嘅先天後天形成 其實都有佢意義啊
好啊 ! 我英翻中諗住易睇啲
想知點check自己有冇反社會人格,
如果有,有冇得醫
其實成日都覺得自己好痴線,好變態,
但係咪只要咁覺得自己係既人其實就唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞