犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
自戀同PSYCHOPATH 會有機會成為一個好LEADER/CEO

唔代表所有CEO/LEADER 都係有病

LEADERSHIP 有好多種

如果一個人好自戀, 但佢真係有科到既, 就會好快CARRY 起一間公司 E.G. STEVE JOBS.

如果LEADER 既能力有限, 就會對其他人好D, 利用其他人既TALENT 同比較DEMOCRATIC 去做決定.

ALEXANDER THE GREAT 自己帶頭沖入去打人又係一個LEADER
諸葛亮坐係後面指揮都係一個LEADER

唔同人有唔同方式姐

但係好多LEADER 都要有多小自戀先唔會比人拉落馬. 你可以話係一種保護.
有其實好多人都有小小自戀, 問題係你會唔會自戀到痴撚線既地步.
以我直接BLOCK 唔洗煩.

好多人同停留係FREUD 同CARL 既心理學

其實今時今日已經"科學化" 左好多. 好多野都要做好多RESEARCH 同STUDY 去PROVE.

同時唔會再教好多CARL 同FREUD 既野, 大多都係提下就算
唔係好明 求賜教
前額葉係情緒管理同自控能力 但係又關同情心事
咁如果我係一個好有同情心既人 但自控能力同eq極差 腦前額葉會係黑色定紅黃色
因為我既認知自控能力同同情心係兩樣野
EQ差既人好難有同理心
至少我未見過
個人覺得兩樣野無衝突
睇下有無專業巴打係生理結構上講解下
同常empathy 啲人都係講anterior insula
prefrontal lobe 就self control
但係好多時腦唔係一個個區域咁運作
特別係呢啲higher cognitive process
好多時insula, cingulate cortex, prefontal cortex 都係互相連住, 好似個network 咁運作
咁一個區域運作不良, 好大機會有一堆cognitive functions 會受損

我記得同理心應該係係OMPFC
不過insula 同 cingulate啲野我都唔係好記得,可能係負責base on 同理心既理解而衍生感情?

Eq差可能係因為PFC 對subcortical structures 既影響(by inhibition)太細,但係PFC本身未必會受影響。 咁你個人既行為就會比subcortical structures 主導,但係同時有同理心。
ompfc 主要係decision making 同 emotion processing
anterior insular cortex 同 empathy 嘅關係可以search Tania Singer
佢係呢個field 嘅top researcher

eq 呢個construct好闊
包括emotion processing, recognition, regulation 等
每個都有自己嘅neural basis
frontotemporal network 係一個常見嘅emotion regulation network
好多emotion related disorders 都係呢個network 出事
而pfc 好多人認為係一個大腦嘅brake
所以suppose 係正常人嘅腦, subcortical (或者temporal regions) 嘅activation 應該會靠pfc 疏導
人嘅行為唔係由subcortical 主導
subcortical regions 如amygdala hippocampus PAG 等 都係emotional regions, 特別係fear
你睇ptsd 嘅病人, 呢啲都係regions 會比正常人hyper 啲

但我都係要講句, 腦唔係一個個區域咁運作
如果係個人既情緒問題, 係可以通過MEDITATION 去改變腦部既結構去治療

但如果係PSYCHOPATHY, 佢地好似係直頭冇乜情緒所以MEDITATION 應該唔會太有用

SOCIOPATH 就會有小小唔同, 因為SOCIOPATH 係後天既, 所以MEDITATION 應該係可以改善到.
個社會冇提倡 好大程度上提倡你地做順民、做工具人而非領袖 領袖留返佢地做
佢哋提倡服從領袖

話說回來,係呢啲人更容易上到位啫
無底線永遠更易戰勝有底線
戰爭上係,政治上係,因為都屬於人與人之間既爭鬥
唔係好明 求賜教
前額葉係情緒管理同自控能力 但係又關同情心事
咁如果我係一個好有同情心既人 但自控能力同eq極差 腦前額葉會係黑色定紅黃色
因為我既認知自控能力同同情心係兩樣野
EQ差既人好難有同理心
至少我未見過
個人覺得兩樣野無衝突
睇下有無專業巴打係生理結構上講解下
同常empathy 啲人都係講anterior insula
prefrontal lobe 就self control
但係好多時腦唔係一個個區域咁運作
特別係呢啲higher cognitive process
好多時insula, cingulate cortex, prefontal cortex 都係互相連住, 好似個network 咁運作
咁一個區域運作不良, 好大機會有一堆cognitive functions 會受損

我記得同理心應該係係OMPFC
不過insula 同 cingulate啲野我都唔係好記得,可能係負責base on 同理心既理解而衍生感情?

Eq差可能係因為PFC 對subcortical structures 既影響(by inhibition)太細,但係PFC本身未必會受影響。 咁你個人既行為就會比subcortical structures 主導,但係同時有同理心。
ompfc 主要係decision making 同 emotion processing
anterior insular cortex 同 empathy 嘅關係可以search Tania Singer
佢係呢個field 嘅top researcher

eq 呢個construct好闊
包括emotion processing, recognition, regulation 等
每個都有自己嘅neural basis
frontotemporal network 係一個常見嘅emotion regulation network
好多emotion related disorders 都係呢個network 出事
而pfc 好多人認為係一個大腦嘅brake
所以suppose 係正常人嘅腦, subcortical (或者temporal regions) 嘅activation 應該會靠pfc 疏導
人嘅行為唔係由subcortical 主導
subcortical regions 如amygdala hippocampus PAG 等 都係emotional regions, 特別係fear
你睇ptsd 嘅病人, 呢啲都係regions 會比正常人hyper 啲

但我都係要講句, 腦唔係一個個區域咁運作

唔該晒巴打,我有時間一定會搵搵Tania Singer

我地uni冇咩點講過insula and cingulate
唉,好撚煩,煩緊果個又唔係你,你知人幾多?
我有事想分享,就個個都話中二病,每次講親D人都係咁輕視,一個二個又唔係有依類知識,但係就係咁jugde人,仲要個個都好認同,真係唔怪得之香港咁多痴線佬,咁撚樣既垃圾風氣,邊撚個敢同人分享自己心裡面既事
高汁留名
樓上有巴打係鬼佬但竟然上連登用中文打回!po?
我係attentions seeking唔洗加埋密講,我先唔想比人知我係咁諗,就係知咁諗唔正常,所以先想問專家意見,睇下有咩方法擺脫依種思想

D女話自己有憂鬱症就個個都關心,毒撚講下自己心理唔平衡就attention seeking,大愛撚又做埋狗公果份,唔掛撚得之香港D女比狗公養到以為自己係神

仲有咩識下朋友依D建議真係好撚無知,我係偏向內向既人,唔一定係同人溝通就幫到我放鬆,同唔熟既人交流對於我反而係一種負擔
同你講
你真係想搵專家解決好簡單亦唔貴

去門診睇醫生講自己精神上不適好唔舒服
叫佢寫轉介信去政府啲精神科
如果你唔係真你唔好傻下傻下話自己想隨機殺人
我可以同你講絕對會俾人拉去精神病院
嗰度絕對唔好玩

交完轉介信精神科會同你講幾句
如果你真係好有問題好快就排到你
我當年中度抑鬱排三個月到咗

價錢好平
睇診$100藥$20
有需要職業治癒師$100

唔好我而家講完個方法你又推三推四
之後繼續喺度講想殺人之類
唔該,姐係去到精神科點都唔好講想殺人?
你真係想殺人你一定要講
拉你去精神病院咁社會可以少個危機

你唔係你唔好講
佢知你假膠都好
最後一定捉你住一排以免麻煩
因為好多人本身想嚇下人吸引注意
最後俾人激幾激真係做咗

我勸你全部嘢老實講
基本上你無得呃人
如果呃到前嗰排殺私影妹嗰個就唔使坐
LM 學野

btw 殺人犯其實會唔會根本唔當其他人係人 / 同類先會做得出無同理心
就好似人殺曱甴咁 我念無人會有咩 sympathy
唉,講左就會俾人拉去精神病院搵鬼講咩
我係想醫自己心理,但我唔想自己現有生活被影響
咁嘥氣啦
我方法都講埋你結果就係推三推四
試問醫院點會放個人肉炸彈出街亂走
除非你講得出殺人動機同嗰個人點樣確切傷害過你
你話自己會隨機殺人有乜可能會放走你
個post有d人走出黎搶住認自己異於常人 其實只係毒撚心理想話比人知自己與別不同好特別
唉,唔講了,分享就係覺得自己特别,
唔好剌激佢
我上面講真嘅
真係有呢類人之後要證明自己
結果去咗殺人
所以先提供方法畀佢試下
唔得我就唔再嘥口水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞