犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
如果你覺得反社會人格需要醫同係一個錯嘅病 咁都幾大程度你並唔係 因爲真係有喱個障礙係會覺得自己先係正常 喱個post好大部分都會講ASPD
咁請問香港啲高官同大家族同殺人犯又有冇分別?

佢哋直接 / 間接逼到大部分香港人做港奴,
自我實現唔到自己真正嘅價值同人生目標,
最終令覺得前途灰暗嘅港奴唯有尋死解脫。

咁假如有人出手殺死依班「間接殺人犯」,
佢哋算唔算實踐梗公義?
但係我成日裡面都好嬲好想殺人,但係又好冇膽去實行 想知自己咩事
psychopath 其實係冇EMPATHY同埋FEAR(好似係, 已經唔太記得)佢地冇GUILT, 唔會認為自己做錯野, 但唔代表所有既psychopaths 都會做出一D 傷天害理既事. 只係比起一般人, 佢地好易會做出呢D 事.

但係其實有令一種人都係差唔多咁, 呢種人就係香港周圍都係既narcissists.

Narcissists 又係可以做到冇乜EMPATHY 同CONPASSION, 又係可以因為自己想點就去做. 只係佢地仲係會有FEAR.

而SOCIOPATHS 係有GUILT 既.

之前睇一個psychologist 講過一句說話.

A psychopath is born, A sociopath is made.

一個係先天個腦有問題, 一個係後天搞到個人咁.
大部份係自戀, 唔係ASPD
問題係標題 同殺人犯有咩唔同
好似個結論係 有人會成為殺人犯 有人一定唔會
我認為人人都會有可能殺人, 只不過係會因咩事殺人, 點樣比人逼到要去殺人.

所以唔應該話有人唔會.

而係有人好輕易就會用殺人去解決問題, 正常人唔比人逼到死/痴線都唔會用殺人去解決問題.
點解正常人唔會 只不過係法律後果係考慮因素啫
你好似讀野有小小障礙

你話"好似個結論係 有人會成為殺人犯 有人一定唔會"

有人一定唔會

而我就去講解一下

"我認為人人都會有可能殺人, 只不過係會因咩事殺人, 點樣比人逼到要去殺人."

所以唔應該話有人唔會.

而係有人好輕易就會用殺人去解決問題, 正常人唔比人逼到死/痴線都唔會用殺人去解決問題.

唔係正常人唔會用殺人去解決問題

正常人有正常既EMPATHY 同FEAR, 所以一般情況落唔到手. 但當一個人逼到冇路走, 咩人都好一定係會殺人.
psychopath係石器時代先係生存到果啲
應該生存唔到, 好早比人流放/殺死
罪犯研究通常係針對連續犯案嘅人
佢哋係對犯罪/傷害人上癮
一時衝動當然冇得計
俾外部權威束縛
lm
高汁Post 非留名不可
Lm
幾有趣, 好似好科學化咁解釋乜野係"諗埋一邊".
簡單黎講算唔算係解釋到殺人犯好多時無左某d思維(再簡單d講即係無諗後果) 而推使佢去殺人?
先天因素: 類型理論

係再早D未有腦掃瞄 (Neuroimaging)既時候 已經開始有人研究生物學同犯罪既關係

1796年左右 德國解剖家Franz Joseph Gall提出殺人犯同正常人既顱骨係有唔同既 慢慢發展左一套叫做顱相學(Phrenology)既理論 喱套野簡單D講就係根據大腦各個區域同顱骨既相應位置 從外部形狀預測內部發展同功能 例如睇下處理破壞忿 利欲 好戰 好色既顱骨部份係未大D細D 表面係凸係凹 去判斷果個人既犯罪傾向高同低 由於果時未有腦掃瞄 法學又唔普遍 喱套理論係19世紀好流行 D官都好支持

去到後來意大利犯罪學家Cesare Lombroso提出左 天生犯罪人理論
以下純Quote俾大家睇下:

一.天生犯罪人:

體格和心理的異常現象區別於非犯罪人:在感覺和功能上對痛覺和觸覺不敏感,視覺更敏銳,嗅覺聽覺味覺較常人差,更敏捷,雙手更靈活;缺乏道德感,包括悔改和同情缺失,或僅出於偽善的動機表示懊悔,玩世不恭懶惰縱慾或賭博。

異常體徵有:1.頭蓋骨的形狀與犯罪人同一種族和同一居住地的普通人不一樣。

2.面部不對稱。

3.有較大的下頜和顴骨。

4.眼睛奇特並有殘障。

5.耳朵的大小與正常人不一樣。有的非常小,有的像黑猩猩一樣直接向外伸張着。

6.鼻子歪長着,鼻孔向上或扁平(多為盜賊)或像鷹鼻或鼻子頂部腫脹(多為殺人犯),或是鼻尖如鋒,鼻孔腫脹。

7.嘴唇肥厚、腫脹、突出。

8.臉頰上有眼袋,像有些動物一樣。

9.上顎就像一個大的、居於中心的山脊,周圍是一系列的洞穴並且有些像爬行動物身上長的瘤,顎還是裂開的。

10.不正常的齒系。

11.下顎退化或超長或像猿類的下顎一樣短粗。

12.皺摺多並早現。

13.頭髮不規則,具有異性發質的特點。

14.胸腔有缺陷,如肋骨或多或少,或者多乳頭。

15.骨盆異性化。

16.手臂過長。

17.手指和腳趾的異數。

18.頭蓋骨不對稱,造成兩腦半球不平衡。

(原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/news/ellrrr.html)

再後來D仲有E. Kretschmer既體型理論
佢將人好簡單分肥瘦壯三類型
然後塞D性格落某一體型既人(例如肥人=情緒不穩)

以上講左D普遍殺人犯既先天因素研究
依家都有好多科學家keep住study生理基因同犯罪關係
但先天理論其實係好受爭議同埋最易被推番
一黎好難證實先天因素同罪犯行為既直接關係 仲要排除埋其他後天因素
二黎如果由細就用先天因素去評定一個人 好容易會陷入宿命論(fatalism)同反自由意志(Free will) 成係講自由意志(Free will)已經夠理學家比人鬧一輪

Free will講緊我地每個人都有做唔同決定既能力
而唔係受不可控因去造決定 (如先天因素)
支持者普遍都會反對殺人犯係先天因素所成 而係自己選擇造成既結果
以免佢地逃避法律同道德責任

跟住開始講ASPD同後天因素
點D實驗真係得咁早前先做到

而家好難做到 實比人話唔人道同虐兒
果時個professor係咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞