犯罪心理學/反社會人格: 你同殺人犯有咩唔同

286 回覆
478 Like 10 Dislike
lm
可能有少少9up & offtopic

乜嘢先係「社會人格」,其實都係眾人所定所自我規範得出嚟嘅諗法,我會用「rules」去理解(呢度唔係指物理規律/法則,而係規則),所有嘅rules都係眾人(高社經地位嘅人)圍爐而定,條rule啱唔啱冇人知,但係佢哋嘅作用就係去保障所有人嘅利益。

所以返翻去問題本身「究竟你/我有冇反社會人格」,其實絕大部份人都有,不過佢哋識得管束自己丶規範自己,咁就符合咗社會所要求嘅「社會人格」

利申:全部都係自己9up,冇閲讀習慣
Lm支持
講多少少
喱個實驗叫fear conditioning
一開始係拿狗跟住再拿BB做實驗
拿隻老鼠比BB 跟住再拿鐵鎚敲鐵棒嚇個BB
重覆幾次之後個BB一見到老鼠就已經喊
最後個BB係連見到毛毛地既野好似棉花球都會喊

當時俾人鬧到PK 話好唔人道
我睇左你幾個comment
關鍵字"好負面" "辛苦" "嬲" "覺得有事"
其實喱D已經係好明顯不適感
喱度無人答到你係未有病
同你唔舒服睇醫生一樣
如果有不適同唔明 去搵專業人士幫手啦
係咪little albert
lm
...係腦嘅三個橫切面
lm
唔知點搵,同埋睇醫生又要比錢 尤其是心理醫生仲要好貴
樓主會唔會有呢類型嘅書推介?
lm
strong post lm
留明。
冇錢可以好似我咁搵住COUNSELOR 去睇.
CLINICAL PSYCHOLOGIST 係好撚貴的

我先同你講, 千其唔好搵社工, 一陣比人拉撚左都唔知咩事, 香港社工ON 9 的

自己同自己講下野唔係有病, 係正常, 思考好多時都係自己個腦同自己講野.

而你話想所有人死, 又想人愛, 你應該係自戀, 依家唔搵人去搞青佢既話咁就一世.

自戀最慘係你最後都係一個人, 冇乜朋友, 冇人可以同你深交. 自己諗諗.

其實你叫好, 最小你會知道自己有問題先
Lm
想知要搵counselor既話要打咩關鍵字

其實我都好憎自己,但自戀D症狀又好中
點樣測試自己係咪
我自己上搵打COUNSELING 就搵到.

其實我好好運氣, 因為搵到一個老老地既鬼佬, 佢會明白到我係香港既感受(因為我都係鬼佬)
佢個人比較OPEN MIND 同埋好用心去聽. 佢收錢係BASE ON 收入. (但其實最小都成500一小時)

如果你英文流利, 我可以PM 佢既CONTACT 比你. 如果唔係其實再平既都有, 你上網搵下, 有D 機構直頭有PSYCHOLOGIST.

BTW, 第一步最辛苦, 同人講自己有問題唔易的, 你要同自己講, 你咁做唔係傷害自己, 而係想自己未來條路好行小小.
軍人同殺人犯個腦又有咩唔同
高質post 留名
因為你童年到哩家既生活都唔開心 無論係友情愛情定親情 一直都冇人愛你 所以你咪覺得個世界欠左你 覺得冇人care你所以你會調番轉用番idagf about anyone既態度去睇哩個世界

連登其實大撚把你哩啲人 如果想同佢地唔同就好心你去睇醫生 如果唔係好明顯你根本就係沉醉於認爲自己“與眾不同之中” 驚睇完醫生後“唯一”既“價值”會消失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞