返shift真係返到人生只有不斷返工咁。

190 回覆
491 Like 10 Dislike
fg 18k
我寧願香港係一個冇咁方便既城市
大家有時間休息下培養下興趣
返緊紀律部隊
開頭真係唔慣
慣左之後真係發覺只有返工 身體都差左
返左十幾年shift 已經習慣晒
個人生理時鐘最唔掂係返早
無論係追更定係放假之後
一返早我就成條喪屍咁
有得揀我都想揀長返night

男友係9~5 工5days 嘅人黎
都習慣晒有時一個禮拜都見唔到,不過佢就多左時間可以約朋友,我又唔太介意
佢同我公司都近,有時會上黎陪我食晏或者食夜晚

屋企人都係返shift,所以如果咁啱我收早或者老母收早,我一定會揀係屋企食都唔會出去食,身邊朋友都知,多數約食飯都係即興,下晝話食夜晚就齊人

生活難過天天過,接受唔到shift 嘅早啲辭職好啲,唔係只會辛苦自己
其實返shift冇乜問題
但點解要追更
返24,放48
夜晚無野做可以訓覺 standby
我覺得唔錯,嚴格黎講都唔算返shift 只係係局住一日
其實返shift冇乜問題
但點解要追更

因為合約講明一星期平均工作時間,基本上文職同shift 都係四十幾小時。但輪班工作的循環唔係以星期做單位,加上唔係文職咁一日返八小時,而係一更十小時以上或少於八小時。

因此,就算你返五日工,總工作時間都可能多於或少於合約上的平均工時,咁輪班工作者都要返幾日工補數。
消防佬屈機啦 仰有咁多rota補假 唔算shift 仲free過返9-5
咁點解咁多人走去做海關入境差佬既散仔
大學生一車車入去做
鐵飯碗唔受經濟影響
跟point跳[img]assets/faces/dog/wet.gif[/img]
唔升職人工都唔差
我有親戚97前做警犬
成件垃圾咁完全無上進過
整親隻腳又放左好多日假都逗緊三萬幾糧仲話要成日ot每月o到四皮野話好辛苦
又有得住宿舍
佢咁嘅款成件雞竇行出黎嘅廢中咁
唔係做政府工可能拎緊老綜
而家日日望等退休咬長糧
新入果D冇長糧啦, D更又閪有朋友要返夜反放工接下一更得幾個鐘休息
你老母就一車車,人講你又講

現職紀錄部隊散仔既既大學生比例

警員20%
海關就44%
入境55%
懲教20%

得入境過半數係

冇辦法,私人市場太閪。非專科的大學生又難搵到兩萬,好多入左行先知輪班的地獄。
我依家返到屋企朝早11點上床,2點自然醒
根本無訓過咁,屋企唔嘈,戴眼罩訓
唔知點解會醒
我依家返到屋企朝早11點上床,2點自然醒
根本無訓過咁,屋企唔嘈,戴眼罩訓
唔知點解會醒

返完夜於早真係地獄。話就話放你一日,但根本有時一返到去就訓左大半日,食個飯就又要訓準備第二朝開工。最慘係無論訓左幾耐都好,個人都好攰同頭暈。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞