返shift真係返到人生只有不斷返工咁。

190 回覆
491 Like 10 Dislike
人生就梗係不斷返工架啦
仲要不斷失眠 返完通宵放一日假第朝就返早,話就話放一日假,但返到屋企如果訓一陣就得番半日,仲要唔可以訓太多,唔係夜晚訓唔著,試過一早上床訓但兩點醒左訓唔返,眼光光望到朝早起身返工 真係攰到想死
返過一年shift 已裸辭
仲要不斷失眠 返完通宵放一日假第朝就返早,話就話放一日假,但返到屋企如果訓一陣就得番半日,仲要唔可以訓太多,唔係夜晚訓唔著,試過一早上床訓但兩點醒左訓唔返,眼光光望到朝早起身返工 真係攰到想死

話就話放孖day ,但根本同寫字樓放星期六日隻孖day冇得比。首先,佢地係星期五下午放工,我就第一個假的早上放,時間已經相差左十幾個鐘。第二,個人根本超攰,訓極都未回魂咁。

長期係咁的循環令人根本冇真正休息,因為真係抖的只有一日。
返shift真係好慘斷六親,仲慘過返返9~6六日工
利申返過 shift
我叫做好彩返夜有得瞓
禽晚都瞓咗七個鐘,日頭唔駛瞓咁濟
試過唔夠人要追更, 收11點,第朝返6點半
同人逼就叫有放假氣氛
你鐘意星期六日周圍泊曬車塞車去邊都多人食飯要排隊買野搭車全部都排隊唔代表個個都鐘意
無朋友既人最岩返shift
放假可以瞓 去邊都又唔洗同人迫 睇戲又可以揀平日
搭車都唔使塞車
放工通常都攰到返到屋企就瞓得著 上網買野都無心機 唔會亂用到錢
大條道理推人約 唔洗去啲俾面派對
人工仲要高啲

利申 無朋友 同屋企人關係唔好 但有男朋友
返緊朝九晚五
醫生唔撚係shift
係on call
差好遠
返shift+車程長+pt讀書先係真正地獄
日日都攰到唔知做過乜 眨下眼又一個月
收工個腦仲係諗緊返工既野
返緊一星期5日,每日0500起身,2200返到屋企,1700起身,1000返到屋企,放假就訓教,想報個course 學d嘢都冇時間。
放平日仲好 條街無乜人
放星期6日多人到唔想行
香港地咁多份工,其實你可以選擇唔做,而去選一份岩自己既
1-10呢個更應該最慘 心理身理都係 真係訓醒就番工
唔返shift都係無限輪迴架啦
今個星期番夜

琴晚番完第一晚 成晚忙到傻
收工番屋企又訓唔長 好撚辛苦
今晚又要番

為左擺脫輪姦制
已搵左另一份工 雖然減兩千蚊人工
但唔使輪姦制
下月就轉
返夜前的早上雖然話唔洗返,但日頭已經感到返夜的壓力
好認同呢一句
依個名真係改得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞