返shift真係返到人生只有不斷返工咁。

190 回覆
491 Like 10 Dislike
我係返緊shift 嘅
我係好唔鍾意返工 但無諗過係因為shift問題喎
因為
1. 放閒日好正 進行好多活動比星期六日公假好
2.唔使朝早九點同人逼車
3.去只係office hour辦公嘅公司整野 唔使拎假
4.有時調到更 唔使拎大假去旅行
5.shift allowance 份糧唔使個個月一樣咁悶

等等等等

雖然返shift壞處都好多 但好處亦不少
無生小朋友咪好啲
返shift最辛苦係通宵
有fd個妹間公司做野時間係朝早六點到凌晨
早中晏更
早更早返放晏就
夜更返晏就收十二點幾一點
一個月成十日例假
big4

十日假有撚用咩?寧願朝九晚五,一個月放少幾日假。

攰到卜街咁。人地d假就真係休息同玩,返shift的假係用來訓教同回魂。
所以我點都唔會揾d返shift嘅工,樓主你都係早日揾番份正常工,過番正常生活。
我係返緊shift 嘅
我係好唔鍾意返工 但無諗過係因為shift問題喎
因為
1. 放閒日好正 進行好多活動比星期六日公假好
2.唔使朝早九點同人逼車
3.去只係office hour辦公嘅公司整野 唔使拎假
4.有時調到更 唔使拎大假去旅行
5.shift allowance 份糧唔使個個月一樣咁悶

等等等等

雖然返shift壞處都好多 但好處亦不少
無生小朋友咪好啲
返shift最辛苦係通宵
有fd個妹間公司做野時間係朝早六點到凌晨
早中晏更
早更早返放晏就
夜更返晏就收十二點幾一點
一個月成十日例假
big4

十日假有撚用咩?寧願朝九晚五,一個月放少幾日假。

攰到卜街咁。人地d假就真係休息同玩,返shift的假係用來訓教同回魂。
你確定?
大把朝九晚五放假都係屋企瞓覺回魂

長期overnight shift 果隻攰真係辛苦過朝九晚五果隻(assume 大家工作量同模式一樣)。

朝九晚五果隻最多係攰同精神差。返完夜係日夜顛倒果隻身心俱疲,個人好攰好想訓但訓唔著,因為生理時鐘亂左。就算比你訓到食晚飯時間,個人都係頭痛同冇靈魂。有時返完夜果日真係想快d到第二朝,因為只有第二日先似番個人。
一更12個鍾, ANOO, 返左差唔多8年
連返兩日night shift,跟住轉返早,依家收工
一個 月三次依個更 個人好似跳左制咁
我fd返緊唔係通宵更
夜更最多十二點幾一點放工
但都十日例假
香港有邊個放假唔係回魂
唔使做就唔使回魂
慘得過無shift/overnight allowance....
返早放3點幾 大把時間做運動 6點幾再約人食飯輕鬆
返office hrs 但要瘋狂ot 都唔開心得去邊,有時sat&sun都要返
突然一個早更 突然一個通宵更 突然一個晏更
冇任何生理時鐘可以
瘋狂失眠
我份工有allowance
但得雞碎咁多
搵埋都唔夠睇醫生啦
返shift 每更都有rountine 要做
你試下留俾下更?仲唔俾人屌死

有時緊急嘢做埋先走都試過啦
做緊紀律部隊(返shift)
女朋友做護士
有時真係懷疑自己係唔係拍緊拖
做緊紀律部隊(返shift)
女朋友做護士
有時真係懷疑自己係唔係拍緊拖

除非兩個都可以自己調工作時間,否則真係好難見。識有情侶都係返shift,一個月都係見得兩日咁大把。冇小朋友都仲好,生左就好難享天侖之樂。
紀律部隊睇醫生要錢架咩
仲要可以排快隊
消防+空雞唔算差, 兩邊都多假

懲教 + 懲教 就真係難夾, 分分幾個月先見到一次

一個守羅湖女子, 一個守喜靈洲你都咪話唔過癮
我覺得返shift最慘係今日唔知聽日事,明明篇好哂更都可以因各種原因俾人調,明明約好哂人,老細係唔會理你邊日放假,總之有放俾你就算
搵個返shift既女朋友
真係可以夾到同一個shift?

咪係,兩個都返shift 真係仲慘,可能一個月先見得兩次。結左婚就仲難維持關係。最經典的組合係消防加空雞,一定各有各玩。
消防+空雞唔算差, 兩邊都多假

懲教 + 懲教 就真係難夾, 分分幾個月先見到一次

一個守羅湖女子, 一個守喜靈洲你都咪話唔過癮

見面難就好難維持關係。

我之前講空雞同消防「各有各玩」,係指兩公婆各自出去食仔同食女。
想唔撈咩,一個星期一日假佢又冇犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞