返shift真係返到人生只有不斷返工咁。

190 回覆
491 Like 10 Dislike
新入果D冇長糧啦, D更又閪有朋友要返夜反放工接下一更得幾個鐘休息
好喜歡返shift 既人路過

利申: 返night 唔洗開眼
無朋友既人最岩返shift
放假可以瞓 去邊都又唔洗同人迫 睇戲又可以揀平日
搭車都唔使塞車
放工通常都攰到返到屋企就瞓得著 上網買野都無心機 唔會亂用到錢
大條道理推人約 唔洗去啲俾面派對
人工仲要高啲

利申 無朋友 同屋企人關係唔好 但有男朋友
返緊朝九晚五
Gay 佬
藍字絲咋 如果唔係放假夾到時間見下 真係狗衝shift
健康問題個啲 早返工都唔一定會早瞓 講黎無用
返工壓力個啲 根本唔關shift唔shift事 返一至五咪一樣有Monday blue

我返寫字樓果時都有Monday blue ,但唔會好似返夜前咁驚同有壓力。返夜前知道自己今晚冇得訓已經想死。

其實工作唔算難做,係返工個時間表難頂。
我係返緊shift 嘅
我係好唔鍾意返工 但無諗過係因為shift問題喎
因為
1. 放閒日好正 進行好多活動比星期六日公假好
2.唔使朝早九點同人逼車
3.去只係office hour辦公嘅公司整野 唔使拎假
4.有時調到更 唔使拎大假去旅行
5.shift allowance 份糧唔使個個月一樣咁悶

等等等等

雖然返shift壞處都好多 但好處亦不少
無生小朋友咪好啲
返shift最辛苦係通宵
有fd個妹間公司做野時間係朝早六點到凌晨
早中晏更
早更早返放晏就
夜更返晏就收十二點幾一點
一個月成十日例假

D假多極都補唔番,根本話就話放孖day,但事實係第一個假訓死左。
樓上係咪做救護車呀?如果係就快手轉行啦 做到60呀
我一個月有十二日例假 不過返工返11個中 有好有唔好
但連大學生都一車車想入去
好似輪更冇咩所謂咁
LM
有冇高人工shift撚分享下
樓主似乎做救護
但咁講 都係靠好多肯返shift 先可以令香港正常運作
屌 原來咁多人番3更
1-10 真係最撚on9
完全無哂生活 只得生存
一車車傻閪做海關警察,返shift又6日,我坐office返office hour都高人工高佢地
以前試過番3-12
夜一夜番到屋企 第二朝起身食個晏又番工
屌 原來咁多人番3更
1-10 真係最撚on9
完全無哂生活 只得生存[img]assets/faces/dog/give.gif[/img]
以前試過番3-12
夜一夜番到屋企 第二朝起身食個晏又番工

識朋友做記者,日日返3-11。工作時間係好穩定,但就冇哂社交。朝朝訓到十點幾就食野返工
俾高啲人工 實有人肯做
點解唔辭工呢
以前返過shift,一追更真係想係公司訓
夜晚收十一,第二朝返八半
公司距離屋企要一個鐘,真係想匿埋係公司算

返shift覺得返早好撚正,返夜就冇人生
一起身食個晏就出門口返工
十二點先返到屋企
之前份工夜晚無嘢做嗰時可以休息下
但係同意樓主講,返夜前嘅時間咩都唔想做
夜晚同班fd出去食飯都盈住盈住一陣要返工
完全明白
起身>番工>放工>訓>LOOP
出去食飯要成日望錶
見到樓豬 真係好撚彩份shift工無請我
又要返工了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞