返shift真係返到人生只有不斷返工咁。

190 回覆
491 Like 10 Dislike
人地放假就自己返工,自己放假就人地返工;就算平均工時同寫字樓一樣,但就好似活響另一個時空咁,人生得番工。

屋企人又少見,可能一星期先返到兩三晚食飯。本身朋友已經唔多,但因為返shift 太攰,有時間都想返屋企食飯同陪下屋企人,加上時間又難就。朋友約親都去唔到,久而久之就冇人約。

作息飲食時間唔定時,行內人好多人廿幾三十就出白髮同有胃病。返夜前的早上雖然話唔洗返,但日頭已經感到返夜的壓力;第二朝放工仲要成個行屍走肉咁,就算訓到食晚飯都係頭痛。長期的體力同精神消耗,返左兩年已經瘦左好多。

返而份工之前覺得返shift 冇咩野,到返左一排就知生活模式有幾大的負面影響,明白點解合約要講明要返shift。好多人寧願搵少d,換番同家人朋友相處的時間同健康仲好。

工作又長,就算放左工都完全冇休息時間。食個快飯又要準備聽朝5點幾起身返工。見到人星期六日出街玩,自己就連攰到返玩的心情都冇。

根本得醫生同紀律部隊幫辦的人工同社會地位先值得返輪夜shift。
Sad But true
Sad
好彩我係星期一至日輪流放假
只會編我早
但次次一放工後就好眼瞓
太早要起身
夜晚出街都唔敢去太夜
除非第二日放假
返緊每日都追更嘅shift
然後keep住每日都懷疑緊人生
😪😪返緊shift 好彩一星期四日感覺好多假期 但返11個中 連返三日真係命都冇
啱啱收工
習慣就好,夜更完放假 再轉更人生只係不斷訓教

利申:番左三年
紀律部隊仲要非主任級
搵個返shift既女朋友
Can’t agree more
雖然返夜日頭有自己時間
但成日形住就黎返工 訓又訓唔到
果種壓力
紀錄部隊人工包埋

人工要黎睇醫生
除左返工
你重有訓教
然後就沒有了
屌,可止朋友,親戚都見唔九到
新年初一繼續返工,等到初五先有得放
已決定唔生仔
好在我本身無朋友同埋廿歲己經好多白髮

番shift重要番九個半鐘,計埋車程番到屋企沖個涼上床訓醒又要番工,鬼叫我窮咩,唉
真係可以夾到同一個shift?
有冇得係公司訓埋,反正番到屋企都只係沖涼訓覺
搵個返shift既女朋友
真係可以夾到同一個shift?

咪係,兩個都返shift 真係仲慘,可能一個月先見得兩次。結左婚就仲難維持關係。最經典的組合係消防加空雞,一定各有各玩。
消防好爽喎 返一放二
同我一樣。所以我決定返埋下個月就唔返
紀律部隊計唔計
番放工來回多過3粒鐘揮手區
https://lihkg.com/thread/761414/page/1?ref=ios

隔離班友車程長已經屌哂鬼,仲話中意放閒日。

其實放星期六日先陪到家人同有放假氣氛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞