[突發]屋企差啲發生家暴

252 回覆
30 Like 4 Dislike
我屌係一次過屌曬兩個
叫兩個都收聲
靜係屌一個會俾果個覺得好似全屋都唔妥佢咁
只會越黎越大鑊
特別係男人愛面子 一家之主既尊嚴冇曬

屌你老母係咪覺得自己好撚醒啊
咁而家堅係個老豆錯 你屌個老母同啊妹做乜
乜撚一家之主啊 負累咋喎
咁的確係全屋唔妥佢啊嘛 仲要就住就住?
迫到佢畀人拉入青山就啱咖喇

利申有賭過錢,我睇唔起男人老狗唔識情緒管理多於鄙視人賭錢

唔好意思,

無論男女,嗰啲叫畜牲

係禽獸不如
我係諗起老母咁慘而流馬尿
諗返轉頭 條仆街此終係老豆 做到斷絕關係又好似好絕
但佢又好硬頸 要迫佢去戒賭 除非佢自己諗通

我讀小學個陣我老豆都係賭徒,又不時俾人追數,去到中學條數好似不了了之,之後都叫做過咗幾年正常生活,家庭關係整體都尚算和諧 ((因為屌得多已經唔想再講錢銀,根本無結論哂口水

我老豆係地盤佬,收入唔穩定我都明,但會唔會做咗幾十年人,丁屎積蓄都無呀?啲錢如果唔係賭、滾真係唔知去咗邊。

一年12個月總有1-2個月冇工返日日龜係屋企,要借屋企錢度日,我已經對佢死哂心,差唔多grad盤算緊點搬走,比樓主好嘅係我單親兼獨生,可以瀟灑離開。

我以前仲好天真以為五淫“嫖賭飲蕩吹”只係啲人誇大嘅俚語,但做咗廿年人,自己經歷同見到咁多好似樓主咁嘅例子,真係唔撚明有啲男人點解可以中咁多範,明知自己格衰格賤仲要生仔,害老婆無咗青春,害仔女無好家庭,甚至害父母養佢一世無得安老

到依刻我自己嘅觀念係: 先天出生跟邊個無得揀,但後天長大後要點行絕對有得揀

中學中文學《論語》講孝道,父親偷羊的話,應該要“子為父隱,父為子隱”,我認為依點係建基於父親所為無破壞到家庭和睦,乃念親情先唔告佢。
係依個世代啲仆街老豆五淫為禍,摧毀家庭,仲同佢講親情講孝道根本係愚孝,一齊住? 不了。

祝福樓主早日搬到出去,脫離若海,共勉之
同你一樣 條廢柴賭輸左幾層樓 全部錢我老母搵返黎 仲想斬佢

一見佢攞起把刀我就嬲撚到拳拳打頭 打到成個廳都佢d血

跟住老母都係心軟原諒佢
我同條廢柴講 再問我老母攞錢 唔會比佢死得舒服

支持巴打

我天生潺弱唔夠打,所以決心第時自立門戶,等佢臨老過唔到世,自己搵社署排公屋做獨居老人,死咗都無人知啦

細個要父母養,大個要老婆/父母養,老咗仲想要仔女養? 不了
我屋企自從兩年前嗌左獲大既 成家關係都好差
基本上覺得唔會變返好 大家無野講兩年
我老豆一得閒就發顛鬧我阿媽 逼到我阿媽瘦左十幾磅
好好彩上年年頭我已經出黎做野 成日都打算自己搬走先 乜都唔理 但又好似好仆街

同埋社工係咪真係幫到我地呢d家庭 因為我媽無做野好多年 如果離婚要重新開始

[鳩up] 去勞工處或餐廳洗碗/鐘點清潔可能都都係伯母一條出路,好過困獸鬥到老死,去到中年咪當俾自己第二人生
我屋企自從兩年前嗌左獲大既 成家關係都好差
基本上覺得唔會變返好 大家無野講兩年
我老豆一得閒就發顛鬧我阿媽 逼到我阿媽瘦左十幾磅
好好彩上年年頭我已經出黎做野 成日都打算自己搬走先 乜都唔理 但又好似好仆街

同埋社工係咪真係幫到我地呢d家庭 因為我媽無做野好多年 如果離婚要重新開始

[鳩up] 去勞工處或餐廳洗碗/鐘點清潔可能都都係伯母一條出路,好過困獸鬥到老死,去到中年咪當俾自己第二人生

做人最重要係活得自在 何必要委屈求全

做人最重要係活得自在 何必要委屈求全

完全認同
一個連幾百蚊波飛都屌既家庭真係會令人好絕望

唔好扭曲我句野
男兒馬尿不輕流
樓主老豆無得救
真係小賭怡情 賭既10個9個都撈唔掂
我都試過衝入廚房拎菜刀想斬
都幾年前
聽到佢地係咪嘈
仲要嘈足成晚
大佬道房門唔隔音架
同埋個陣點都覺得係蝦鳩老母
所以一時火遮眼真係會
睇在係咪會斷曬理智架咋
我都試過衝入廚房拎菜刀想斬
都幾年前
聽到佢地係
仲要嘈足成晚
大佬道房門唔隔音架
同埋個陣點都覺得係蝦鳩老母
所以一時火遮眼真係會
睇在係咪會斷曬理智架咋
同巴打你一模一樣 但未去到要斬既地步
因為比老母日嘈夜嘈搞到我都好撚憎佢賭錢
但同時成頭家又佢支撐緊
搞到好矛盾 不過依家已經好左好多(屋企人關係)
即使老豆仲有賭但已變屌小左好多 因為大家都知呢個係佢釋放壓力既源頭同介唔到
希望你都可以好似我咁和好如初

某程度上我都咁諗
老母比佢輸左一大筆積蓄 對佢賭嘅事好敏感
其實我一直同老母講 佢肯交份糧比你 而佢每個月拎得2000洗 佢輸晒又好 唔夠喉去借財仔都好賭都唔關我老母事 唔應該理佢咁多

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

你老母嫁個仆街老公同生著你呢個戇鳩仔真係唔知前世作左幾多作孽
你呀妹都勇過你
事實證明男人係一種垃圾生物
樓主加油
其實幾百蚊無野好嘈
但女人秋後瘋狂算帳36小時
不停係度提舊事依依淫淫呢下佛都有火
但爸爸拎刀真係過分左
好好咁同爸爸講下,得閒約成家出去happy
我經歷係細細個呀媽懷疑阿爸叫雞
個排係無日安寧,夜晚自己流眼淚
但而家大個左佢地都無事
覺得自己屋企正正常常
成日都會一齊出去食野,玩
希望你屋企都快啲friend返
唔好玩 人沖動上黎咩都做到
佢真係會斬得落 都係一兩秒事
小心啲
屌 仆街賭撚就咪生仔啦 害死人 垃撚圾 射落牆咪算囉!
啲錢邊個搵先 如果係佢
幾百蚊咪由佢囉
人都要放鬆嘅
實在搵唔到人傾訴 好辛苦

是咁的
啱啱老母係老豆褲袋發現左幾百蚊波飛
就忍唔住開炮屌柒我老豆

我老豆平時唔會理佢 屌佢十句都扮聽唔到 唔回一句 今次佢忍唔住屌返我老母話佢煩膠 幾百蚊就係度嘈

雙方口角不斷 老母又摷番以前老豆賭錢輸左幾十萬嘅事黎嘈

(當時好艱難先填返條數 老豆亦應承過過知錯唔賭 但仆街賭仔點會識死 轉個頭唔夠三個月又賭返
我一直都㩒住老母叫佢忍下 佢賭佢事 嘈到有日佢癲起上黎唔知會點
廢柴如我都知個老豆無撚得救 所以平時佢地嘈一兩句 我都唔出聲 屌都廢事)

然後我阿妹睇唔過眼加入怒屌我老豆
廢柴嘅我都無出過聲
點知我老豆發晦氣 諗住黎個一穫熟 衝入廚房拎菜刀

嚇到我即刻出聲喝住佢 㩒住佢嘅衝動

而家算暫時平息件事

但止唔住嘅係眼淚......
漫長夜晚......

我小學已經試過
實在搵唔到人傾訴 好辛苦

是咁的
啱啱老母係老豆褲袋發現左幾百蚊波飛
就忍唔住開炮屌柒我老豆

我老豆平時唔會理佢 屌佢十句都扮聽唔到 唔回一句 今次佢忍唔住屌返我老母話佢煩膠 幾百蚊就係度嘈

雙方口角不斷 老母又摷番以前老豆賭錢輸左幾十萬嘅事黎嘈

(當時好艱難先填返條數 老豆亦應承過過知錯唔賭 但仆街賭仔點會識死 轉個頭唔夠三個月又賭返
我一直都㩒住老母叫佢忍下 佢賭佢事 嘈到有日佢癲起上黎唔知會點
廢柴如我都知個老豆無撚得救 所以平時佢地嘈一兩句 我都唔出聲 屌都廢事)

然後我阿妹睇唔過眼加入怒屌我老豆
廢柴嘅我都無出過聲
點知我老豆發晦氣 諗住黎個一穫熟 衝入廚房拎菜刀

嚇到我即刻出聲喝住佢 㩒住佢嘅衝動

而家算暫時平息件事

但止唔住嘅係眼淚......
漫長夜晚......

樓主 我都明白你嘅心情 因為我屋企都有同樣事情發生過
我老豆都係
當年阿媽嫁咗比佢先知佢成身賭債
幾十萬全部都係我阿媽私己錢+問外家借幫佢還
我同細佬出咗世之後無賭幾年後又發作
成份糧永遠拎晒去賭 無家用比屋企 我阿媽一個養全家
阿媽佢都心涼 淨係叫佢賭還賭 唔好賭到去借財仔就得
結果我中三果年老豆輸咗十幾萬屋企比人淋油
阿媽佢個人好淋 淨係識喊 喊咗成晚
我老豆覺得煩一野摑咗我阿媽落地下
我阿媽攤起地下嚇到無出聲係到抽搐
我諗住報警又比阿媽阻止
最後條數都係我阿媽還
依家我老豆退咗休 我媽都仲keep住每個月比幾千佢去賭
話驚佢無錢賭又去借財仔
暫時都輸晒就算 未出事
但佢成日輸錢都控制唔到情緒係到大叫又dup枱dup梳化
雖然無打過我同細佬 但每次見到佢咁都好驚
我阿媽會入廚房收起晒啲刀
究竟個惡夢幾時完

軟弱助長左佢既惡行

呢類真係要搵社工幫下
開家庭會議啦
你老豆點都忍唔到手
你地最多限制可能一星期玩最多一舊,過吓個隱
張馬票就貼出嚟等大家睇到

多啲討論吓
一個玩開嘅人要回岸
唔係咁易
講真...D女人嘈起上黎真係煩過系
幾百蚊玩下都唔撚比?
以前輸幾十萬以前既事好心咪撚再拎出黎翻炒
係人聽到都嬲啦
好心叫你老母細妹出少句聲當幫忙

我都咁話 咁艱難先捱到小弟咁大 就係唔識輕重 唉...

大家睇清楚先可憐樓主啦,個老母同個妹差啲俾個爛賭老竇斬死都重係到怪個老母唔識輕重,樓主條撚屌根本就唔係想幫佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞