[突發]屋企差啲發生家暴

252 回覆
30 Like 4 Dislike
渣ga
賭仔真係垃撚圾

其實男人賭錢同女人買袋買鞋一樣
都係被傳媒洗腦
你要一個被洗腦既人清醒
談何容易

最慘係啲賭仔會覺得自己下次會贏返,借錢再賭。最後根本無能力還

女人咪一樣簽卡還min pay
仆街cctvb罪無可恕

min pay 都仲叫可以還,財仔真係無得你唔還
重點係冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
加油巴打
賭仔真係垃撚圾

其實男人賭錢同女人買袋買鞋一樣
都係被傳媒洗腦
你要一個被洗腦既人清醒
談何容易

有啲名牌袋真係靚喎
我係男性都覺靚
利申識好少brands

咁賭呢? 又唔靚又一味倒D錢出去?
又係咩玩法呢?其實唔多關事囉

好似樓主case老豆做廚房好明顯跟同事玩啦,
邉Q得閒睇電視呀?!

D女夾硬都可以話關傳媒事嘅,
但無本事又要充個D咪又大多數係MK或sales,
咪一樣係衰人有我有朋友之間拎存在感!

講到尾人係個本質問題!
鎖好房門,自求多福

對於控制唔到自己嘅男性來講
"鎖門" 呢個舉動係一個挑釁 係一個導火線

巴打有大智慧

呢樣堅,火爆既人一定拆你度門,仲大獲

唔鎖好點新得安落呀, 最好移埋D櫃仔係房門

鎖好房門至小外面郁親,實有聲, 打999都有時間la
你唔理ge,一陣見你地訓到"林"晒 ,一野劈落黎啦

你鎖,你老豆點知? 你間屋細到小小聲都聽到?
同巴打你一模一樣 但未去到要斬既地步
因為比老母日嘈夜嘈搞到我都好撚憎佢賭錢
但同時成頭家又佢支撐緊
搞到好矛盾 不過依家已經好左好多(屋企人關係)
即使老豆仲有賭但已變屌小左好多 因為大家都知呢個係佢釋放壓力既源頭同介唔到
希望你都可以好似我咁和好如初

某程度上我都咁諗
老母比佢輸左一大筆積蓄 對佢賭嘅事好敏感
其實我一直同老母講 佢肯交份糧比你 而佢每個月拎得2000洗 佢輸晒又好 唔夠喉去借財仔都好賭都唔關我老母事 唔應該理佢咁多

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁
重有。唔好食屋企野
鎖門訓
但同時成頭家又佢支撐緊
即使老豆仲有賭但已變屌小左好多 因為大家都知呢個係佢釋放壓力既源頭同介唔到

某程度上我都咁諗
其實我一直同老母講 佢肯交份糧比你 而佢每個月拎得2000洗 佢輸晒又好 唔夠喉去借財仔都好賭都唔關我老母事 唔應該理佢咁多

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

但人地老豆係有改善,
你個未有仲要拎刀呢
仲話要開導嘅其實係你老母
如果你係仔既話
你有責任保護你頭家
必要時報警吧

係呀,你報警先
好驚哪天出意外
保護你家人
我屋企人賭得最勁個次都只係買幾舊水六合彩
唔明借幾十萬去賭既人係咩心態
重有。唔好食屋企野

呢個我都有擔心過
平時屋企晚餐係老豆煮
同老母講問佢怕唔怕 點知佢剛烈到 死咪死怕咩
真係幾十條命都唔夠玩

好彩食左咁多年都重生架緊
但同時成頭家又佢支撐緊

某程度上我都咁諗

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

借完財仔你老母咪又有份還。報警啦
我老豆都係
當年阿媽嫁咗比佢先知佢成身賭債
幾十萬全部都係我阿媽私己錢+問外家借幫佢還
我同細佬出咗世之後無賭幾年後又發作
成份糧永遠拎晒去賭 無家用比屋企 我阿媽一個養全家
阿媽佢都心涼 淨係叫佢賭還賭 唔好賭到去借財仔就得
結果我中三果年老豆輸咗十幾萬屋企比人淋油
阿媽佢個人好淋 淨係識喊 喊咗成晚
我老豆覺得煩一野摑咗我阿媽落地下
我阿媽攤起地下嚇到無出聲係到抽搐
我諗住報警又比阿媽阻止
最後條數都係我阿媽還
依家我老豆退咗休 我媽都仲keep住每個月比幾千佢去賭
話驚佢無錢賭又去借財仔
暫時都輸晒就算 未出事
但佢成日輸錢都控制唔到情緒係到大叫又dup枱dup梳化
雖然無打過我同細佬 但每次見到佢咁都好驚
我阿媽會入廚房收起晒啲刀
究竟個惡夢幾時完

完全同我一樣
頂住呀巴打
一起捱過
記住有咩唔啱都好
還清醒的時候要疏導大家的情緒去鬧仆街cctvb
要拿刀的話都記得俾幾百蚊佢搭的士去搵cctvb算帳
唔好傷害屋企人
跟著報警
等警方處理
報警,同埋搵定社工
巴打你要支持住
仲以為你爆mon

但同時成頭家又佢支撐緊

某程度上我都咁諗

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

無知一問 擔保人無我老母名都會上我老母身

我老母好決絕咁講過以後唔會幫佢還 再黎單大野就真係斷絕來往
仲以為你爆mon

同巴打情況一樣
由細到大我只希望晚晚有教好訓
任何難事都可以解決
當d 人講起父愛時
我就r 爆頭都唔明佢付出過d 咩
成日呻自己大壓力
但其實呀媽一人負責全頭家。
而佢出糧既錢就自己用
佢能生存係e 個時代
完完任全係因為中國人既婚姻觀念
一生一世
若果唔係,咩女人都走曬啦

媽媽我愛你

發淹完

某程度上我都咁諗

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

就算唔上你老母身
你估財仔唔會搞野
會好聲好氣氹你老豆還錢咩
同巴打情況一樣
由細到大我只希望晚晚有教好訓
任何難事都可以解決
當d 人講起父愛時
我就r 爆頭都唔明佢付出過d 咩
成日呻自己大壓力
但其實呀媽一人負責全頭家。
而佢出糧既錢就自己用
佢能生存係e 個時代
完完任全係因為中國人既婚姻觀念
一生一世
若果唔係,咩女人都走曬啦

媽媽我愛你

發淹完
但同時成頭家又佢支撐緊

某程度上我都咁諗

要開導嘅其實係我老母
我諗緊其實係咪應該咁

正常唔會,但收數公司理得你,係咪都搞你屋企,到時都無很避

加油讀埋書出黎做野
細個屋企窮成日為錢嘈,大個出嚟做野之後為錢嘈少左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞