有無人有床上訓教前玩手機既習慣

308 回覆
1023 Like 33 Dislike
其實真係唔好黑媽媽咁玩手機,好傷

利申: 弱視
以前就係成日打側身訓住玩,主要用左眼。而家喺好暗嘅環境下左眼視力係明顯低過右眼

我都係 左眼睇野好似focus差d咁 你玩左幾耐
玩唔緊要,記住要開住燈玩,唔係好傷眼
我都好想戒 我除咗散光好勁之外對眼都尚算OK
但係明知玩完第二日會唔夠瞓我都係會繼續玩
結果日日都好後悔因為冇一日係夠瞓 然後放假就瞓到隻豬咁,跟住放假嗰晚又覺得自己好精神,最終又唔瞓繼續玩,第二個禮拜又loop返同一件事
而家iPhone 會較bedtime,希望可以keep到個好習慣⋯⋯但最大問題都係因為大癮

我都係 幾耐啊你呢個習慣?
應該都有大概8年掛 真係好憎自己
希望而家開始改唔算太遲
Set個瞓覺時間焗自己上床瞓

我都好後悔 平均一次玩幾耐?
5年,平均每日都係半個至1個鐘,已經咁大影響。而家好暗嗰時右眼可能重睇到少少嘢,但左眼已經係眼前一黑
由擁有第一部智能電話開始
晚晚熄哂燈喺被窩玩
睇睇下Youtube就3 4點
另轉身叉電擺隔嚟訓教
訓醒再玩多陣

日日無限輪迴唔知幾多年

咁都有7-8年喇ching
有個中學同學晚晚咁樣玩足2~3個鐘
本身深近視 除左眼鏡 部電話靠到好埋咁玩
上幾個月出黎飯聚 帶左隻導盲犬出黎

cls
中學個陣聽MISS講話佢朋友成日咁做,有日突然接近睇唔到野要做手術,類似咁上下
其實真係唔好黑媽媽咁玩手機,好傷

利申: 弱視

弱視姐係點
有啊 晚晚臨訓我都有懺悔 覺得好傷
雖然第二晚都係繼續
中學個陣聽MISS講話佢朋友成日咁做,有日突然接近睇唔到野要做手術,類似咁上下

個d應該係發炎 突發性個種
維持左咁樣2,3年
前排忽然有點黑點跟住係眼前面
睇左醫生視網膜冇脫落
只係普通飛蚊症,但個黑點跟一世
除左變大唔係都冇野好搞
依家好唔習慣,好似有隻蚊不斷係眼前飛黎飛去
係咪部機直接隊埋去隻眼度
真係唔好咁做,咁做好易有飛蚊,我以前就係咁做搞到有飛蚊,依家就算無再咁做飛蚊都越黎越多,又無方法根治只可以共存,依家我好後悔
維持左咁樣2,3年
前排忽然有點黑點跟住係眼前面
睇左醫生視網膜冇脫落
只係普通飛蚊症,但個黑點跟一世
除左變大唔係都冇野好搞
依家好唔習慣,好似有隻蚊不斷係眼前飛黎飛去

我玩得耐過你但未有黑點 兩隻眼都有?
已經3年 以前番學番有2日番下晝 跟住就 宜家就算有好多漫畫小説想睇都唔睇啦 加上要番工 宜家每晚睇完連載既新一集就訓
真係唔好咁做,咁做好易有飛蚊,我以前就係咁做搞到有飛蚊,依家就算無再咁做飛蚊都越黎越多,又無方法根治只可以共存,依家我好後悔

你玩左幾耐 除左飛蚊之外視力有無差到
我都係wo, 都係5,6年, 係咪就快盲
隻眼壞得好撚快
我都係wo, 都係5,6年, 係咪就快盲

你一晚玩幾耐先 幾分鐘應該無事既
好撚耐, 最少一個鐘, 咩燈都唔開
咁又唔係計時間長度既
總之就會加速眼部退化
到時後悔都冇用,咁就一世
屌, 以後都係開燈算, 唔想盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞