有無人有床上訓教前玩手機既習慣

308 回覆
1023 Like 33 Dislike
我用手機睇小說睇到隻眼睇遠嘢要對焦下咁
睇完個post好不安
同你一樣 而家啲飛蚊症狀嚴重左 開始有啲驚 但又戒唔到

我仲未有飛蚊不過應該差唔多架喇 touchwood 你又玩左幾多年
我都唔知自己有無飛蚊症 但有佢嘅症狀 都玩左5-6年lu 太夜唔訓老母會屌 所以成日熄燈玩
睇住個空曠既天空 有啲浮游透透地黑點跟住隻眼方向郁就知

究竟係黑點定透明飄飄?
透明有條尾咁飄飄下

睇眼科既話醫生會唔會diagnose到?我時有時無 多數一起身會有
屌一模一樣
第一次開始咁做係追小說
追完之後發覺有散光之類
但係都瘋狂keep住睇電話ipad
直到而家都有五六年
唔睇住片瞓唔到覺

而家啲飛蚊症越黎越嚴重
同埋成日眼乾
想戒
我用手機睇小說睇到隻眼睇遠嘢要對焦下咁
睇完個post好不安

我都不安緊 你多數睇幾耐先
我都係
知道唔開燈睇電話好傷眼 但因為覺得黑暗環境有安全感所以成日都會熄燈睇

係 開燈玩感覺無咁爽 唔知咩心態黎
成日覺得開住燈就坐喺度玩電腦啦 睇乜電話 但又通常要熄燈瞓喺度睇返成粒鐘電話先瞓到

exact7ly
如果你講夜晚玩手機嘅話 我以前都會熄燈玩1-3個鐘咁 依家就會開燈玩一陣就瞓,so far都只係近視深咗

但自從睇小說開始散光加得好快 好驚
我都會,但真心盡量唔好
就係咁玩殘咗對眼
返工都對電腦 冇咩必要都唔對mon
唔係scheerer’s phenomenons咋咩 唔係正常架咩?
後尾係街幾十蚊買左枝usb 枱燈(usb 係叉電,可以唔插住)
覺得都幾好用 至少係有光先
大概咁款:

可以諗諗佢
以前會
而家唔得
一上床瞓著咗都唔撚知
有啲透明好似蟲蟲嘅野 有啲似你喺顯微鏡睇微生物咁
最慘係老母一見房有光就入黎嘈
Btw邊度有得買
就係咁玩殘咗對眼

ching你點玩法
手指按落眼皮有點痛
後尾係街幾十蚊買左枝usb 枱燈(usb 係叉電,可以唔插住)
覺得都幾好用 至少係有光先
大概咁款:

可以諗諗佢
最慘係老母一見房有光就入黎嘈
Btw邊度有得買

係啊 以前低form個陣係偷偷地玩 點敢開燈
手指按落眼皮有點痛

升暗瘡咋嘛
依家就係啦屌
而家出左黎做野都仲屌緊
黃金有
我係關門加開呢枝燈,枝燈唔會光到係門喇見到光,成日半夜玩到佢地痾幾次夜尿都唔覺
不過如果你無得關門就
同你一樣 而家啲飛蚊症狀嚴重左 開始有啲驚 但又戒唔到

我仲未有飛蚊不過應該差唔多架喇 touchwood 你又玩左幾多年
我都唔知自己有無飛蚊症 但有佢嘅症狀 都玩左5-6年lu 太夜唔訓老母會屌 所以成日熄燈玩
睇住個空曠既天空 有啲浮游透透地黑點跟住隻眼方向郁就知

究竟係黑點定透明飄飄?
有啲透明好似蟲蟲嘅野 有啲似你喺顯微鏡睇微生物咁

我一起身未訓醒望出窗外有時會見到 我仲以為飛蚊係黑點唔係透明添
從大學開始應該都五六年,
最開頭諗住臨瞓睇陣漫畫等自己眼瞓,
但後尾就基本上每晚都睇1~2粒鐘先瞓得著,
一上床點都要開手機睇一陣,
好難戒
依家就係啦屌

戒唔到
你而家大學,10年內未到30歲..
你會盲

RIP

原因:藍光長期傷害你眼睛,視網膜脫落/青光眼,最後視力完全衰退,這是無法逆轉的病情,你會盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞