有無人有床上訓教前玩手機既習慣

308 回覆
1023 Like 33 Dislike
而家表面上冇哂事, 視力正常, 生活都係正常. 不過老咗就唔知.

總之襯而家未有事, 大家好好對自己, 唔好貪一時快樂
我都好想戒 我除咗散光好勁之外對眼都尚算OK
但係明知玩完第二日會唔夠瞓我都係會繼續玩
結果日日都好後悔因為冇一日係夠瞓 然後放假就瞓到隻豬咁,跟住放假嗰晚又覺得自己好精神,最終又唔瞓繼續玩,第二個禮拜又loop返同一件事
而家iPhone 會較bedtime,希望可以keep到個好習慣⋯⋯但最大問題都係因為大癮
而家表面上冇哂事, 視力正常, 生活都係正常. 不過老咗就唔知.

好似做咩激光定咩
但之後唔敢再黑暗中玩電話
好大癮,好難忍手唔玩,以後夜晚會出去廳玩 老公要早瞓
食藍莓,紅蘿蔔,睇多啲綠色同遠野,適當時候放鬆下對眼
你遺傳好視力啫,你地咁玩手機法係要嚇下先知衰🙈
黑暗中玩+姿勢柒
好快青光眼
試過成日黑夜望電腦打機, 最後隻眼醫咗半年.
總之玩還玩, 記得開燈同姿勢正確, 否則後患無窮.

唔係嘛 你玩幾耐 依家睇得翻野未
知道了多謝提醒

講得好啊ching
我都好想戒 我除咗散光好勁之外對眼都尚算OK
但係明知玩完第二日會唔夠瞓我都係會繼續玩
結果日日都好後悔因為冇一日係夠瞓 然後放假就瞓到隻豬咁,跟住放假嗰晚又覺得自己好精神,最終又唔瞓繼續玩,第二個禮拜又loop返同一件事
而家iPhone 會較bedtime,希望可以keep到個好習慣⋯⋯但最大問題都係因為大癮

我都係 幾耐啊你呢個習慣?
影響訓覺唔在講
有朋友玩到眼要做手術
玩還玩 要玩都開燈玩

下咁快要做手術 咩事
唔記得左咩視網膜有咩事

佢點玩法 咁大濟 早完手術有無好翻
好似做咩激光定咩

佢睇唔睇得翻野
樓主好快會有青光眼、黃斑病變

醫院眼科主任李麗教授介紹:
手機強光直射眼睛30分鐘以上,
造成眼睛黃斑部病變,導致視力急速惡化,特別不可逆的黃斑病。
一旦得了黃斑病,就等於眼睛癌症
只有等著失明,因為現代醫學無法治療,更談不上治癒。

關燈後看手機螢幕在黑暗中特別明亮,
近距離觀看,高能量直射眼睛,直接傷害眼睛的黃斑部。

眼睛黃斑病變不可逆,

只有早期有機會治療

李麗教授表示,黃斑部病變多半是老年人出現的症狀,
但最近患者卻有年輕化趨勢。
其中30到40歲患者增加3成,大多都是智慧型手機重度使用者。

熄燈後,不管是看手機,還是滑平板,不只黃斑部病變,
初期會引發乾眼症,嚴重則讓白內障提早報到,
甚至讓視力喪失,變成失明。

病變初期,得接受雷射或注射類固醇,才有機會治癒。

二五四醫院眼科李麗教授建議,
除了多補充葉黃素,
最重要的是戒除使用手機的不良習慣。
因為睡前忍不住滑一下,造成的恐怕是一輩子的傷害。

以後切記關燈後不看手機。
一定要告訴你愛的人 ,黑暗中看手機容易失明!
睇得返 小手術姐
影響訓覺唔在講
有朋友玩到眼要做手術
玩還玩 要玩都開燈玩

下咁快要做手術 咩事
唔記得左咩視網膜有咩事

佢點玩法 咁大濟 早完手術有無好翻
好似做咩激光定咩

佢睇唔睇得翻野
睇得返 小手術姐

仲以為係樓上講既黃斑病變添
同你一樣 訓之前我會睇 ig 連登 最後睇有咩漫畫更新 睇完先訓
好快會有黃斑點
同你一樣 訓之前我會睇 ig 連登 最後睇有咩漫畫更新 睇完先訓

我都係 姿勢好差 你平均睇幾耐
以後開燈玩
以後開燈玩

ching玩左幾耐
幾年,每晚起馬兩個鐘

點算 後悔莫及 細個中學個陣真係唔知

你都唔開燈玩? 今晚仲會唔會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞