有無人有床上訓教前玩手機既習慣

308 回覆
1023 Like 33 Dislike
以前都會上床唔開燈玩到三個鐘先訓,玩玩下開始眼痛
之後會開燈,玩到眼訓先熄燈訓
個個話玩手機會失眠
我偏偏唔玩訓唔著
臨訓前上YouTube睇啲悶到仆街嘅嘢
訓著都唔鳩知
以前都會上床唔開燈玩三個鐘先訓,玩玩下開始眼痛
其實訓前玩既人應該多過唔玩直接訓覺
會開燈玩 但玩完都係訓唔著
有邊個對眼望陽光會唔辛苦?
好好珍惜臨訓前重有精力喺床上玩電話嘅時光,返咗工就會自然戒
以前都會上床唔開燈玩到三個鐘先訓,玩玩下開始眼痛

ching玩左幾多年啊
其實訓前玩既人應該多過唔玩直接訓覺

我都覺 勁多frd都係咁 不過有d真係好乖乖豬平時都唔掂電話
晚晚都喺床熄燈玩手機1-3個鐘,而家sem break更甚
真係心癮嚟,好多時明知第日要早起身但都要玩返個幾鐘先步肯瞓
所以呢排失眠問題超級嚴重,唔到3,4點都瞓唔著
(瞓唔著又碌手機,之後更加瞓唔著,無限loop)
好想戒咗呢個壞習慣同搞返好生理時鐘
今晚開始就算瞓唔著想玩手機都一定要開燈,唔想盲
個個話玩手機會失眠
我偏偏唔玩訓唔著
臨訓前上YouTube睇啲悶到仆街嘅嘢
訓著都唔鳩知

我都係 無野睇搵野黎睇
我屋企冇遺傳近視
但就係中一二嗰陣俾啲小說毒害咗
晚晚打側訓用以前啲Sony feature phone 睇
半年就搞到近視

好彩事隔多年
近視都係二百度以內
真係心癮嚟,好多時明知第日要早起身但都要玩返個幾鐘先肯瞓
應該都有大概8年掛 真係好憎自己
希望而家開始改唔算太遲
Set個瞓覺時間焗自己上床瞓
你地無自己房咩?
之前我晚晚都玩 玩到3,4點 宜家要番工 開住燈玩到2點就訓啦
以前唔開燈玩 個眼會好乾 跟住買咗個床頭燈 宜家好似好番少少
戒咗
快啲戒啦 呢啲心癮嚟㗎啫
真係心癮嚟,好多時明知第日要早起身但都要玩返個幾鐘先步肯瞓

頂我都係 明明乜app都睇曬 點都要搵野黎搞 搞到三四點真係眼訓到頂唔順先肯停 玩左幾多年啊ching
之前我晚晚都玩 玩到3,4點 宜家要番工 開住燈玩到2點就訓啦
以前唔開燈玩 個眼會好乾 跟住買咗個床頭燈 宜家好似好番少少

其實開電話torch都好好多 隻眼已經無咁乾 last左幾耐啊你個習慣
我屋企冇遺傳近視
但就係中一二嗰陣俾啲小說毒害咗
晚晚打側訓用以前啲Sony feature phone 睇
半年就搞到近視

好彩事隔多年
近視都係二百度以內

中二之後仲有無繼續 我比漫畫毒害左
中六之後有繼續玩
但近視冇再深落去
最近一次驗反而淺左
以前就係成日打側身訓住玩,主要用左眼。而家喺好暗嘅環境下左眼視力係明顯低過右眼
由擁有第一部智能電話開始
晚晚熄哂燈喺被窩玩
睇睇下Youtube就3 4點
另轉身叉電擺隔嚟訓教
訓醒再玩多陣

日日無限輪迴唔知幾多年
我諗4-5年,近3年入u後特別猖狂
其實返學嗰排因為早起身又要做功課嗰啲搞到好攰,所以通常2點左右就會頂唔順
但而家放假就玩到勁夜之後又勁晏先起身 然後夜晚又好精神瞓唔著又無限loop
但真係好爽好舒服, 真正屬於自己既時間

agger 所以先咁難戒 其實係個種感覺上癮左
你地無自己房咩?

無啊我 同啊妹訓上下格床 因為啊妹每晚十點上床訓覺所以我好少開抬燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞