點解而家咁多MK妹都做到護士??

417 回覆
660 Like 70 Dislike
其實公院醫護團隊質素 經驗好過好多私院
搞bbq 嘅social work elements 係邊?
識人入左養和讀,真係mk妹黎架喎
靚女?真唔真啊
差一兩分入唔到medicine入nursing好難令人相信,入唔到medic入dental就有,再唔係入其他therapist,讀nursing都知行內參差不齊
其實近年D service 轉曬project base 已經冇得做到退休
頭先係講緊社工同護士
無啦啦又關實習學生咩事?
實習黎講,nursing 都辛苦過sw啦

真係夠膽死唔要面到話自己同護士一樣辛苦

幻乜撚野想,唔好以為個個唔知社工係咩,我都係呢行,見識過唔同機構d sw都係日日hea
做幾年就上到中高層處理文件啦
仲係下低見CASE ?
點知你地
跑到數 有人出席咪得
唔好意思,之前有個實習學生真係搞bbq活動
好簡單,護士只要有人請就保證有呢個數嘅人工,但其實升職勁難行頭又細又講青春捱唔到太多年,所以短視嘅人咪狗衝。

相反社工入職收入唔定,機構可以出hd價請你degree holder,要睇表現際遇先慢慢升,但好彩嘅快過火箭,又唔使shift 又唔厭惡,ngo最高人工嗰堆係社工而唔係護士,長遠睇係社工好做
搞咩咁多負評
Ha公認最打得 skill最好
分係有收得低 但讀唔讀得掂就另計
年中踢走幾多個 Grad個陣起碼少左幾十個
U嗰啲 實習一日嘅量仲要幾個人一齊做先等於ha一個人一朝早做嘅野
朝9晚5 冇sem break嘅3年地獄
唔捱得都唔好讀 唔好話走堂
簡直天方夜譚 你冇醫生紙一堂都冇得你請
3年係快有牌但都唔係咁易有
社工做番幾年,係會值錢
班FG取代唔到

你話比人兜走係因為project-based
唔係因為你身價太高/年紀太大
排外,香港各行各業「專業」都會適量輸入外地人員,香港醫護唔容許,但香港護士又唔少揀去澳洲做野
你見過咩機構可以咁hea 等我又apply 吓
搞打邊爐都有啦
番工時間搞喎唔係食晏
打2,3個鐘直落收工
都係一句淨搞bbq 冇social work elements 唔會高分得去邊
的確有班護士讀書係幾好,但更多廢到嘔,識個護士讀書係唔錯,出到黎做野發現班同事好多mk讀唔到書,自己睇唔起人同埋好介意外邊d人歸類佢係讀唔到書果班
你自己睇吓明愛OU收幾分先講喇屌
煮湯圓 寫揮春又一個活動
大撚把啦 你自己異類姐
回撚錯 想回樓豬
識幾個中同15分都唔知有冇
出撚曬ward執屎
人地吹到有咪得囉,你又知佢無?
大把社工開組係返中心飲茶打邊爐煮野食
靜係搞果D電莖已經浪費政府錢
有無聽過東華
再讀社工會唔會好on 9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞