點解而家咁多MK妹都做到護士??

417 回覆
660 Like 70 Dislike
一聽就知你唔識,得註冊同登記分別,註冊話之你係學位定點?好耐之前有註冊護士課程唔係學士課程
坐下雪房寫下文逗2,3皮咁都叫難
咁人地政府買枝筆都要幾頁紙分析叫咩
大學就係
其他個啲有錢就得
咁我又唔知 但你預15-17係below average少少啦
咪係 佢所謂skills咪又係吹水 幫鬼到人咩
個個社畜都係為左份糧姐 幫得最多咪蝻、支
出到黎返工唔係下下要做case recording喎
我就見過好多都係返工hea到放工,求其搞下活動,然後埋數就搞掂
放6點,5點半已經執好袋去定廁所
事實,但都要捱到既
睇唔到難度係邊
入學有幾難呀
因為呢D CASE多"問題",
一時間好難close case
你一路跟著呢D 麻煩case
政府/機構咪一直泵水幫你
你個Case一下子close, 咁你邊有存在價值
好多都係求期讀到張證書仔就做
重要都幾好pay係d私院
所以唔明上面吹棒護士做乜
社工年資好重要
其他行愈大年紀就兜走你
社工就相反
識大把人升唔到大學讀nurse 之後再一條龍入去
所以香港咁多醫療問題都係咁既原因
以degrees計。護士人工高成倍。
移民嘅話護士又吃香。
私家醫院工作環境接觸嘅人又高層次D。
唔冼家訪唔冼行區唔冼入校?
你估社工真係易做
不如個個做義工唔好出糧
講到做社工唔洗生活
你睇人好,人睇你好
人哋返shift,日日同病菌一齊返工,你咪話唔爽
年紀大佐,身體一定會差。
我有中同做護士,個樣睇落比實際年齡大5歲。
護士起碼都有貢獻 要捱夜
社工直情係社會既寄生蟲 日日返工等收工就穩袋幾皮
醫院都有社工
中小學校都有
大專更加有
自己望下果班社工幾錢先講

坐Head Office 唔洗處理case 做行政果班社工
一個月5,6皮走唔甩
你估搞活動淨係鳩fing fing 一條友搞三四十人outing 唔辛苦?
前線係做到pk
好似話如果有d真係麻煩既case會彈比社署

樓上明明講緊差唔多人工,做社工仲好,又有得hea,無咁辛苦,條友就柒唔切,衝出黎話自己辛苦
依家同護士比,你夠膽話自己辛苦過護士?
我有個friend 毅進>病房助理>保健員>登記>註冊
講真。毅進仔有幾多工可以30歲前有40k。雙登仔另計
event planner值幾皮野?
社工開到成行成市
大學 明愛 ive.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞