點解而家咁多MK妹都做到護士??

417 回覆
660 Like 70 Dislike
成班人連護士工作係咩
en rn 點分都唔識 就係到9up

btw 呢個時代仲有mk妹?
唔抵得咪去考埋一份囉
EN 大部份轉曬英文教啦
其實好正路
反而ou 個RN conversion 都唔知點解仲用中文
講到好似人地唔洗讀咁
假假地註冊護士都要讀5年
仲要人地返學放假既時候你就要實習
執屎執尿受氣不在話下啦
返shift日夜顛倒 叫你放工返去瞓一陣又再返工
想當年入學仲雄心壯志架 讀左幾年之後真係火都熄左一半
唔該比返少少尊重啦 就算係mk做護士咁又點?
mk妹唔配做個好護士架咩?
訓係醫院班病人如果無左護士 會唔會自己搞得掂?
做護士雖然人工高 但背後有幾辛苦你地知唔知 唔好膚淺到只係睇人工啦 每日返shift 甚至要night 更 汁屎汁尿 包屍體 做好多厭惡性工作
入門門檻低 係因為唔夠人 但護士學校 私校都唔會差得去邊 因為skills 同test都係好嚴好嚴 夠三次fail就踢出校 個種壓力幾辛苦你地又知唔知
你地咁叻咪自己去做護士囉 自己病自己照顧自己囉 閒閒地都要讀3-5年既
mk妹又點 mk妹都可以係一個好護士
睇mentor架姐
依加有d ha hd既mentor都對學生好嚴格
我唔明護士學校班垃圾en做咩
之前有個起東區讀既en, 去左威記兩日就頂唔順做唔黎
傷口唔識洗,藥唔識派
仲有私院讀個班,日日掛著玩,野又唔識做
係啊 中學無讀Chem bio都入到嫁
但上到去會用英文教更深嘅野 讀到咪得 你理得人dse高唔高分
所有護士課程都要護士管理局批 所以課程係有保證嫁

讀u當然係醒d 但就手腳較慢 同埋無咁聽話
讀專上學院係無咁醒 但手腳較快 同聽話d (唔係指全部啦當然)
Nursing 不嬲都係易入但畢業難 差唔多年年都會篩一啲人走 唔好講到咁易做
同埋其實做護士(rn)真係主要照顧人多 病理上嘅野係要識 但未必要學到咁深入 nursing theory/做nursing care plan反而更重要 因為始終睇症果個係醫生 所以可能去到master果時就要再深入d

另外en雖然比較易讀 但出到ward 有d野唔做得 一定要rn做先得嘅 所以唔洗驚話有病入醫院會比d en整死
東區邊到有train en 呀
有,護士學校,2014年,社會福利署個d
擔心d護士mk不如擔心d大陸人落曬黎做pca姐姐先啦
點解我要係男仔
我都想做護士
3皮人工
電視台可以開返套mk妹護士
大把男護士
無得番去啦
已經做緊第行...
咁唔關男仔女仔事啦😂
咁想要,返去讀書再做過囉😂
Sasad
無想番番轉頭啦
原來en都有成兩皮人工
btw 竟然將護士同警察相提並論 痴撚線
一個cu kongu都有搞既課程 讀五年
一個ive毅進 讀兩年
護士有做黑警野或者賣港咩
Ou nursing黎講其實幾好
唔好聽到ou 就先入為主啦
RN vs EN

EN95%垃圾是常識吧
應該搵EN serve蝗就差唔多
睇下邊間護士學校架姐
但我敢講 私院個班實習經驗一定多過u grad個班囉
唔知頭唔知路唔好話人地玩啦on9
護士真係難失業
私院 公家醫院 診所 復康中心
仲有一大堆NGO
你肯定我唔知?
私院個班學生,連量血壓都唔識wor, 要教佢返轉頭,要緊d鬆d, 講緊係法國醫院第二年既學生。之後成班學生仲笑笑口講,唔識咪唔識,麻撚煩
大把人轉行做護士
講到咁爽自己做下啦
反正mk妹都做到 連登仔唔通唔得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞