點解而家咁多MK妹都做到護士??

417 回覆
660 Like 70 Dislike
mk妹同佢pass到護士課程有咩沖突
妒忌人地叻過你?
真係咁羨慕人你咪去報去讀去做囉
連登有咩post係無啲無謂謾罵
東華學院畢業生向來備受僱主歡迎, 2017年畢業生整體平均月薪高達港幣$26,500,創歷年新高
當年平均收分都係18分

我fd當年會考7分定9分都入左去東華一條龍咁由pre asso讀到degree RN grad 一出黎3皮
Dse3分收唔收先
利申英文有4
兒家rn一定要係degrer holder 啦, evidence based learning 推左好多年lu
PCA都愈來愈多後生做啦
我覺得underpaid
有啲醫院en都要入格揸case 一路學一路做
做嘅嘢同rn無分別 不過人工 職級就⋯⋯
而且見過讀得書嘅大學生出到嚟clinical成碌木咁
薯吓薯吓 成日好似好驚青咁
Ha RN係high dip

登記都係用英文讀 私院培訓完自己醫院用翻
大把有錢人去私院做手術 如果質素有問題就唔會去啦
某私院大把人quit u/dse18分以上/asso好成績/甚至有u graf嚟讀 新聞有報過

登記都係用英文讀 私院培訓完自己醫院用翻
大把有錢人去私院做手術 如果質素有問題就唔會去啦
某私院大把人quit u/dse18分以上/asso好成績/甚至有u grad嚟讀 新聞有報過
屌你老母 每次去醫院病房見十嗰PCA八嗰喺腥港人
用蝗語傾計
對病人,家屬啲態度都閪到仆街
成日覺得佢地好撚黑心
岩 其實各有各好啦
有心嘅讀咩都冇所謂
Ha最後都係要半工讀讀翻個degree
邊到都有啲唔肯做嘅人
換片又想走左去 去到打針插喉先走出嚟
Ha有識全班考頭幾 出到ward一舊雲
交case又pass比第個 背書係背得好熟
但冇野識做 咩人都有
你搞個啲係咩專業服務先 定係帶團參觀博物館呀
護校係比U入學門檻低
但唔係上面講到咩Dse 0分都入到
上nursing council 睇下先出黎吹水
En 至少要5條2 都係低既 但唔係0分囉

入學易 畢業難
年中幾多人過唔到考試同實習咪又係要走
大把私院畢業走去ha做tim
你以後唔好出街睇醫生呀笨

打份工都要比人批鬥
講到咁撚勁咁撚易做唔見你去做
依家仲話埋服務對象係唔撚正常,你入得去間機構做就知佢地user係咩人,唔鍾意佢地咪唔好入去做囉

唔講以為你一個帶哂,咁多人既活動就算無義工都會有papw幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞