點解而家咁多MK妹都做到護士??

417 回覆
660 Like 70 Dislike
其實M唔MK唔緊要
點都好過去做 空姐 保險雞 私影 PTGF 之類
話曬都對社會有貢獻

而家我淨係想知
成績差個班入去 (尤其bio+chem+english都廢個班)
train完佢地做唔做得掂
會唔會差過degree grad既好多?

據我所知 日本同大陸好似做護士個要求都幾低 (唔似美加要考公開試 NCLEX )
日本好似中學畢業跟住讀個短大就OK
大陸甚至初中畢業跟住走去讀中專就得

咁聽落好似本身對學生理論知識要求唔係好高?
手板眼見功夫 做熟咗自然就識?

有無讀/做nursing既出黎解下話
緊係社工 好做咁多
Mk同讀書能力幾時有直接關係
做學生果陣 跟過好多hd rn既mentor
如果跟大學mentor 我懷疑佢地知識都會fail en更甚
有時都唔係唔想聽佢地教 但屌你 成日教埋d咁簡單既野...
好似imi咁 幾時可以打Deltoid 幾時打Ventrogluteal 都未識分

利申 只係大學普通過3撚
睇你dse幾多分 呢科 ive都收16分
pa都有得claim ot啦
由始至終係佢個間吸人血,就講到好似全行都係
據我所知,番shift果D社工係
唔知番幾多日放一日假
D shift自己砌姐

講真夜媽媽點會有CASE 上門?
係度做乜,心照啦
唔同職位啫
垃圾少少嘅咪多啲厭惡位囉
16分咁低...
啲人真係為反而反 求其上嚟9up兩句
RN 冇3322 EN冇5件2 講緊最低要求
邊有得你讀
入到同畢唔畢到業係2件事
作用咪搵人幫隱青剪頭髮 佢自己on99企埋一邊
問心果句,我以前係醫院做過病房
其實見過有唔少En 仲醒過d RN

Rn好多都係理論比多叻,但en practical skill 有部份真係唔差。

當然en同rn讀得好唔好真係睇心態,呢d我唔去評論人地

另外,我有個表妹係大陸人。如你所講佢係初中畢業再去讀職專就做到護士,質素係幾差,佢地英文唔識。

但我表妹果間學校咁岩同日本合作,佢可以去日本半工讀3年,再係日本考牌定居。 佢日文n2考到146分。 我聽佢講好似滿分係160
報得ive你覺得佢地容易meet到 16 ?
咁樣工程咪差唔多
20k up 好多
En唔清楚
但以我所知ha rn嗰班
大把讀唔掂比人踢
真心chur 有牌唔係咁易比人畢到業

Yr1 一早出ward 尿喉胃喉插過哂 傷口洗到你悶
好彩嘅針都打過
Yr2已經交過case
但u 可能幾個人做一樣 5年都唔知輪幾久先同你插一條

但ha就算你skill 幾好 考試唔得都byebye
Skill又好written skill又好
Fail 1次 再第2次 入校長房 唔係一定批你第3次 你可以執野走
同一次比一次難 如果唔係對 一take pass嘅同學唔公平
Ha同u 相比 可能就係更捱得囉
以前有個好蠢的女同學坐我隔離
真係好蠢 一條題目要解10次俾佢聽嗰種
最後去咗考護士
唔知佢依家點
我有認真做野架
Mk妹肯抆屎換尿片算係咁啦

有好多真係為人工好hea,佢地比人鬧都唔當一回事 成日扮無野就算

不過仲有好多有心嘅姑娘架
你唔知唔代表冇 事實係真係有爭幾分入到medicine 既人入nursing
就算唔係咁高分 我諗24-30都唔算低啦
好似見過有人話ha個班出黎係好打得,d skill好熟,但一問書就知道佢地係機械人咁,淨係識做

u就有調返轉,有理論無skills,所以要靠要返tuns搭救
當然呢個分係講緊cu hku
註冊都差唔多啦屌
聽朋友友講 佢實習緊
總之佢地唔妥你 成班醫院老女人專玩針對同玩鳩你
你就收得皮 一定寫衰你
其實skills呢d 你做得多一定熟架啦
你比個普通人插一百條尿喉 佢都可以做得好熟架
問題係插完之後識唔識比咩advice 佢/幫佢做d咩預防佢尿道炎 如果真係有尿道炎 通知Dr之前又可以做d咩
當然呢d嘢登記護士都識做既
無咩需要睇唔起人
其實大家都係打份工姐 沒有誰比誰高尚
個姑娘對你好 你理q得人係咪mk妹咩
大把u出黎既去考政府officer啦 有料既人讀咩科都係有料架啦
我覺得成日踩護士既 不如係現實做好自己好過啦
其實dse有5條2
再讀2年護士high dip
就可以出嚟做登記護士
2皮幾一個月

已經有幾個朋友係咁
而我仲讀緊書返緊parttime
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞