【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXIV

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
今年第一隻我有衝動要買既大作 印象中係
我今年暫時top 5係
1. Amen Dunes - Freedom
2. Snail Mail - Lush
3. AAL - 2012-2017
4. 呢隻
5. Death Grips - Year of the Snitch
我對所有人都好有禮貌
前題係你對我有冇禮貌先 疲氣臭我認呀
創業初期我就試過鬧到個員工精神緊張
可能等於冇修養掛
英文書買嗎

TEMPALAY - FROM JAPAN

City Pop/ 渋谷系

麻麻地
我又諗下今年有咩碟係top既先....

https://www.youtube.com/watch?v=BVf41DSaLe0

其餘有d未聽真, 不貼了
呢兩三年個感覺係好聽嘅碟好多
但稱得上係top嘅真係好少

我間中會排下2010-18年最鍾意嘅唱片
呢兩三年嘅碟冇乜邊隻排得高
就算高嗰啲都只係因為聽聽下有感情
多過隻碟真係勁
好野好多時來來去去都係幾味
可能審美疲勞
所以你聽返阿蛆個諗法係好既
你就算寫日文我唔識睇都照買
x2
聽阿蛆嗰種純粹想聽啲同平時完全唔同嘅聲音/方向
好聽嘅聽唔少
難聽嘅又難唔少
Hip-Hop/R&B/Rock/Electronics/Cantopop/JPop/KPop都叫做聽過下
冇咩新衝擊咁咪聽下阿蛆囉
佢嗰種好撚認真但好撚難聽
食正香港娛圈最黃金嘅時代但又一手做爛個市
好撚霸權但又懶係開放嘅style
我喺其他artist身上係完全搵唔到
有時隻碟勁唔勁同自己中唔中意冇好大關係
始終聽歌呢樣野唔係純藝術欣賞
我揀top x albums呢d, 會試下揀兩者既intersection

有時聽d所謂好勁既音樂, 會有種"關我撚事"既感覺
咁好明顯呢隻音樂就係呢個intersection之外了
呢兩三年個感覺係好聽嘅碟好多
但稱得上係top嘅真係好少

我間中會排下2010-18年最鍾意嘅唱片
呢兩三年嘅碟冇乜邊隻排得高
就算高嗰啲都只係因為聽聽下有感情
多過隻碟真係勁
好野好多時來來去去都係幾味
可能審美疲勞
所以你聽返阿蛆個諗法係好既
聽阿蛆嗰種純粹想聽啲同平時完全唔同嘅聲音/方向
好聽嘅聽唔少
難聽嘅又難唔少
Hip-Hop/R&B/Rock/Electronics/Cantopop/JPop/KPop都叫做聽過下
冇咩新衝擊咁咪聽下阿蛆囉
佢嗰種好撚認真但好撚難聽
食正香港娛圈最黃金嘅時代但又一手做爛個市

好撚啱聽
我對阿蛆既評價只會係: 唱歌好撚難聽
已經死得

我諗我會對蛆有興趣, 只得一個可能/機會
就係佢做隻碟班底好勁, 譬如十二金釵眾生花咁
又或者有人話我聽佢新碟搵竇唯做
咁既話就可能聽下
snail mail 評價好好
我覺得曲風好岩聽, 純結他indie rock 實實淨淨爽爽朗朗有d slacker味仲要是囡囡

但寫歌差咁d.... 不過呢d好個人
竇唯不一樣後中式曲風搭牙蛆抖陰
聽頭個次覺得ok, 聽多幾次就覺得乏味
好個人的,我聽Snail mail聽到爆粗
Deafheaven就甜絲絲
呢隻真係好中意, 好少出新碟會Loop 咁多次
Snail Mail我開頭覺得普普通通穩打穩紮
但聽聽下又幾好播
呢期成日起身會聽幾首先番工
阿蛆把恐怖聲如果豆泥識妙用, 隨時整左隻cult classic出黎
阿蛆嗰隻難聽夾雜住咗好多香港「文化」底蘊
係另類嘅state of art
每聽一次都會警醒自己做人不要太阿蛆
agger
從來冇人識用阿蛆把聲
叫Alex Fung幫佢搞隻Bjork style嘅碟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞