基真女生墮斃 官斥4教師大話交律政司跟進

346 回覆
1231 Like 6 Dislike
死因存疑
即係排除咗自殺同意外嘅絕對可能,他殺係其中一個可能。

至於昨突被傳召出庭作供的基真小學聖經科老師魏秀圓說,當日任五樓的值日老師,負責帶學生入課室及在課室外巡邏,直至班主任到場。魏多次被死因主任問及何以死者離開課室也不知,魏回應:「你問我幾多次我都係會講,我就係咁樣當值法。」但其後補充:「可能我入咗去班房,佢(死者)正正嗰段時間離開。」魏又指死者是運動員,一、兩秒就可由課室走到五、六樓的肇事梯間。另外,調查警員指事後在涉案梯間扶手找到死者的雙掌指模,估計從該處墮下。研訊下周一繼續。
知唔知果4條教畜而家點
就沉! 快推起個post
推到佢地仆街
呢單野真係好鬼
有乜理由上至法醫慈母
下至父母都咁既反應
真係對法醫真係冇左信心
似係背後有勢力作怪
基X教就不嬲好有勢力
又赤化
似足北京幼稚園果單case 咁,集體串謀講大話
有勢力得過共產黨?
不過單野鬼係真 太多疑點
我夠知共產黨大啦
都要講動機㗎
點睇都似某d19教大啦
死因庭好多時都查到有疑點
但唔知做乜最後不了了之
eg痕仔燒山
其實我想問,點睇到一定係跳樓後注射
有可能係跳樓前已經注射咗,所以頭暈眼花墜樓
其中一個欺凌同學有渠道獲取麻黃素(例如家人係醫生)都有機會發生
其實的確未確認係跳前跳後,只係話針孔同墮樓受傷嘅時間參唔多(上面有巴打話可能爭1-2分鐘/5-10分鐘,但法醫唔會驗到)

至於佢係靜脈位有針孔,有醫療背景嘅老師嘅嫌疑,當然大過唔肯定有無醫生父母嘅學生啦。
治療用針孔唔係普通針孔
所以最大嫌疑係個石副校
記唔記得邊年?
希望死因庭判咗之後會有行動,搵返個真相出嚟
基真一方昨就研訊陳詞時指事發前曾服咳藥水的芍淇,死後被驗出體內麻黃素超標10倍,此成份可令人昏昏欲睡,或影響神志,令她意外從高處墮下。但死因裁判官不認同校方分析,不認為是意外,但同時指芍淇事發前情緒沒大波動,故未能在毫無合理疑點下裁定是自殺,終裁定芍淇死因存疑。

麻黃素係件咩事呢? 麻黃素(ephedrin)常見於感冒藥、咳藥水中,感冒期間,鼻腔內微血管有時腫脹,阻塞呼吸道、形成鼻塞,而麻黃素可使鼻內血管收縮,進而舒緩症狀。安非他命屬第二級管制藥品(包括其鹽類),又稱去氧麻黃素,其鹽酸鹽結晶如細碎冰塊,匿稱冰塊(ICE)即冰毒。安非他命的毒害為興奮中樞神經,具有欣快警覺及抑制食慾的作用,具成癮性。因麻黃素可輕易提煉成安非他命(冰毒),而美國已錄得155宗因麻黃而致命的病例,以及數十宗心臟病發及中風的病例,所以麻黃素已被美國列為禁藥,亦係國際奧委會所禁止的藥品名單上;香港則屬受管制的西藥,必須經由醫生診斷後處方。

不管中西醫,麻黃在感冒藥中都會使用到,濃縮過的西藥,一天頂多30毫克等於吃3顆的藥丸。而藥物治療者的血液或血漿麻黃鹼濃度一般在20-200微克/升範圍內,濫用者或中毒患者的血液中麻黃鹼濃度在300-3000微克/升之間,急性致死劑量過量時血漿麻黃鹼濃度在3-20毫克/升。麻黃素對多種動物的最小致死量50-540MLD(微克/公斤)。換言之,成人大約食30毫克血液中濃度最高20-200微克/升;死者體內麻黃素超標10倍等同於佢要食30粒藥。試問一個10歲小五學生有咩方法可以拎到受嚴格管制的西藥?又一次過啪30粒藥?
越爆越多
原來搵返另一篇報導,個法醫有講咁樣嘅手法應該係急救用,但血液樣本只有四種感冒藥成份,無急救藥物成份。其實呢單案真係好可能涉及刑事。
個法醫應該係戴返個頭盔啫。

有注射痕跡,同受傷時間接近,
體內麻黃素超標,
血液樣本只有感冒藥成份,
無急救藥物成份,

救護員同A&E都無用過注射做急救,
呢啲客觀環境證據都指向緊有人係跳樓後注射感冒藥入死者體內。

要推論落去就係有人係跳樓後服藥後神智不清,意外墮落嘅假象
其實我想問,點睇到一定係跳樓後注射
有可能係跳樓前已經注射咗,所以頭暈眼花墜樓
其中一個欺凌同學有渠道獲取麻黃素(例如家人係醫生)都有機會發生
其實的確未確認係跳前跳後,只係話針孔同墮樓受傷嘅時間參唔多(上面有巴打話可能爭1-2分鐘/5-10分鐘,但法醫唔會驗到)

至於佢係靜脈位有針孔,有醫療背景嘅老師嘅嫌疑,當然大過唔肯定有無醫生父母嘅學生啦。

感冒藥係成藥,有多種成份針對不同感冒癥狀,如果佢啪30粒感冒藥何解單單得麻黃素超標10倍?如果超標嘅麻黃素係因abuse 嘅口服感冒藥,血液樣本無急救藥物成份,咁治療性針孔用意何在?死者被注射咗啲咩?點解要進行注射?注射嘅目的係治療性定另有目的?

如果血液樣本有四種感冒藥成份,其他成份冇超標得麻黃素超標,佢可能被注射麻黃素,但有乜醫學程序會注射麻黃素?加上麻黃素因其大嘅副作用係高度受管制藥物。

再者,你記唔記得你以前喺學校唔想上堂扮病嘅時候,有咩頭暈身㷫佢哋都只係叫你坐低休息一陣或者上醫療室張床瞓低,佢哋從來亦都唔會比任何藥物你。但點解今次佢會畀藥物你,仲要在校內進行屬規範醫療程序嘅體內注射?
好似睇戲個啲情節
面對對方有勢力後台 緊係不願多談
咩勢力大得過個女既真相呀
痴撚線,個女比人學校蝦,
個老豆老母都比人蝦到唔出聲?
仲安靜生活,父母都on9啵
識人係個度實習過 間學校既老師好有問題
成日講大話 搞啲大龍鳳想逼走啲sen學生
窮撚父母 費事得罪人
發夢見到

四位罪有應得,欺凌人者亦會遭到報應

正義得以伸張

此事若無人跟進,老天爺無眼
有人格問題都可以做老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞