[遵理] Hong Sir 可能同其它YY Lam黨員一樣伏

496 回覆
445 Like 3 Dislike

其實,Hong Sir 有考過DSE通識。

當年重係 Keith Leung 做遵理通識一哥嘅年代,Hong Sir 同 Oscar Ma 為咗上位都去考過 DSE 通識,希望可以 5** 倒,否則佢地一個中大經濟系,一個城大仔,好難搶倒港大一級榮譽 Keith Leung 江山,而最後 OM 考 5**,Hong Sir 考 Level 4 。(題外話,另一個通識佬 Guy Leung 有讀AL通識,考B,以前真補習Secrets 佢自己有講過)

麻煩各位巴絲高枱貴手,唔好問我點解我知Hong Sir 考Level 4,但呢個係100%事實,所有YY黨員都知,部份YY助教都知,亦合常理。講真你係Hong Sir,果時你未紅,唔會有人認得出你,點都會去考下,睇下博唔博倒,博唔倒又無損失。咁點解佢要同YY講?好簡單,YY有叫佢考,否則YY要sell佢唔知可以用乜野角度,YY自己唔使考因為自己真係AL中文A文學A,又中大中文系碩士,根正苗紅。你Hong Sir讀中大經濟,主力教開歷史,又要我sell你教通識教得好, 你點都要包裝下,考個5**返來,點知自己考4,唯有向YY坦白。常理係咁。

呢單野 Cliff 好大機會都知,大家有份去佢個港大舊生聚會可以私底下問下佢(我地12樓同事知佢會去英國旅行)。

我亦好肯定任何人宜家去問 Hong Sir ,佢都唔敢公開回應,因為如果佢公開講過話自己無考過DSE,學生就會有權向考評局同海關查詢。所以佢唔可能回應呢個point,如果肯回應,佢應該會講「無啲咁嘅事,咪理會網上謡言,同學專心溫書」
,因為呢句可以解「我無考DSE」,又可以解「我有考DSE但唔係考4」,重可以解「金正恩好瘦?無啲咁嘅事」……,只要佢無講明係指邊個意思,法律上你係吹佢唔漲。

今次寫得已經好長,明天繼續,重有好多野想爆。
好心考4就唔好誤人子弟

Btw跟過OM
覺得有料
留名
其實佢講得冇錯,你又唔係一定用死拆字嘅。我2016dse補晒全期,佢都有講話第一步就諗拆字(六大topic or specific terms),唔係咁用到就用其他,好似咩時間線思考,swot,拆持分者,持分者衝突點配對等等。
我個年都係靠mix and match佢d”技巧”,考到78%,如果你唔識脫角,咁我覺得又唔係佢問題wor。
不過2016好似無封殺得咁勁,而家唔清楚
好似淨係得遵理先有咁多花生食
支持樓主
收皮啦Copy Guy樓主,執番好D筆記未啊
小二
樓主講既Yy好有機心
不過我好同意
Hong sir係有心教既
有冇料就另計
LS 有冇需要用咁多所謂嘅“技巧”
佢係睇你落key words 落得啱唔啱
睇下係咪valid
只要稍為睇過書 同埋小小新聞,用啱例子都應該有5
求爆d料!留名再睇!
依家d補習天皇 食女既食女 尻up既尻up
之前補過Hong sir,完全係垃鳩圾,哂屋企人錢

上堂講無謂野不特止,無料又要扮大袋

notes又亂鳩黎,自己睇書好過

勸各位唔好哂錢,不如all in 利物浦
又有花生呀
攞5就係,如果想aim高d一定要有其他野,例如structuring,同埋唔好用其他人用嘅eg. 其實想到大學essay都係咁
磨牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞